Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Κατασχεμένες σαμπάνιες από τους Ναζί σε δημοπρασία


ChampagneΔύο μπουκάλια σαμπάνιας που κατασχέθηκαν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β “Παγκοσμίου Πολέμου, στη συνέχεια «απελευθερώθηκαν» από αξιωματικό της RAF και πρόκειται να πάνε κάτω από το σφυρί αυτό το μήνα.

Αφού κατασχέθηκαν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, οι φιάλες ανακαλύφθηκαν από έναν...
Βρετανό αξιωματικό της RAF το 1944

Σύμφωνα με τον διοργανωτή της δημοπρασίας Hansons, δύο μπουκάλια – Château de Montebello Mareuilsay 1937 και Monopole Red Top από τη Heidsieck από άγνωστη ημερομηνία – είναι κλειστές και σε καλή κατάσταση.

Κάθε μια φέρει μια κόκκινη σφραγίδα στα γερμανικά και τα γαλλικά που έχει ως εξής: «Οι πωλήσεις στην ελεύθερη αγορά απαγορεύονται», και «Προορίζεται για το γερμανικό στρατό όχι για μεταπώληση ή αγορά.»

Ανακαλύφθηκαν από έναν Βρετανό μέλος της RAF που υπηρετούσε στη Γαλλία το 1944.


Λεπτομέρεια από την ετικέτα Heidsieck
Λεπτομέρεια από την ετικέτα Heidsieck Monopole


Άφησε τα μπουκάλια στην κόρη του, η οποία τα πώλησε στον ανώνυμο πωλητή πριν από μια δεκαετία.

Ενώ ο Χίτλερ ήταν κατά του αλκοόλ, ο επικεφαλής της Luftwaffe, Χέρμαν Γκέρινγκ, είχε γεμίσει τεράστια κελάρια με τα κλεμμένα μπουκάλια σαμπάνιας μετά την εισβολή στη Γαλλία.

«Η ναζιστική υψηλή διοίκηση κατανάλωσε τεράστιες ποσότητες Champagne καμαρώνοντας τη νίκη τους», δήλωσε η νεότερη εκτιμητής των Hansons “ Elizabeth Bailey.

«Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αυτά τα δύο μπουκάλια σαμπάνιας εξακολουθούν να υπάρχουν, λαμβάνοντας υπόψη την άσβεστη δίψα που οι δυνάμεις Ναζί είχαν για τη Champagne», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την Bailey μερικά από τα τελευταία αεροπλάνα στο πολιορκημένο Στάλινγκραντ το 1942 – 1943, μετέφεραν κιβώτια της vintage σαμπάνιας σε γερμανούς αξιωματικούς.

Οι φιάλες θα δημοπρατηθούν στους Hansons Auctioneers στο Derbyshire στις 20 Ιουνίου.


 http://www.krasiagr.com/?p=54702


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου