Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση; ~ Δείτε τι σας περιμένει


700.000 φορολογούμενοι φλερτάρουν με το πρόστιμο... 

Η ερχόμενη Παρασκευή 30 Αυγούστου είναι η τελευταία προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων. Για όσους τις υποβάλουν εκπρόθεσμα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, επιβολή πρόσθετου φόρου ίσου με το 2,5% του συνολικού δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος.

Αν δεν το πράξουν μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή...
30 του μήνα, οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία, απειλούνται με πρόστιμα και έξτρα φόρους. Κι αυτό καθώς από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί πως από τη μέχρι τώρα διαδικασία εκκαθάρισης προκύπτει ότι σχεδόν το ένα στα δύο εκκαθαριστικά (48%) είναι χρεωστικό με μέσο φόρο στα 1.214,5 ευρώ.


Το ποινολόγιο

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου μέχρι προχθές Παρασκευή δεν είχαν υποβάλει δήλωση περίπου 700.000 φορολογούμενοι. Εκτιμάται δεν ότι αν διατηρηθεί η ροή υποβολής δηλώσεων των τελευταίων ημερών δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.

Μέχρι τώρα υποβάλλονται καθημερινά περί τις 150.000 με 200.000 δηλώσεις. Τώρα όσοι δεν είναι συνεπείς στο ραντεβού τους με την Εφορία θα βρεθούν προ δυσάρεστης εκπλήξεως. Συγκεκριμένα, η εκπρόθεσμη υποβολή συνεπάγεται:
  • Επιβολή πρόσθετου φόρου ίσου με το 2,5% του συνολικού δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος. Ο έξτρα φόρος προκύπτει καθώς στις εκπρόθεσμες δηλώσεις δεν αναγνωρίζονται οι αποδείξεις πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών. Η συνολική αξία τους δεν λαμβάνεται υπόψη για την κάλυψη του 25% του ετησίου εισοδήματός. Αυτό έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση των φορολογουμένων με επιπλέον φόρο 10% επί του 25% του ετησίου εισοδήματος, δηλαδή με πρόσθετο φόρο 2,5% επί του εισοδήματος.
  • Επιβολή προσαύξησης 1% επί του κύριου φόρου που προκύπτει από την εκκαθάριση.
  • Επιβολή προστίμου 39 ευρώ, εφόσον η δήλωση είναι μηδενική ή πιστωτική.
  • Επιβάρυνση με επιπλέον ποσό φόρου εισοδήματος, λόγω απώλειας του δικαιώματος μείωσης του αναλογούντος φόρου κατά το 10% συγκεκριμένων δαπανών για ενοίκια κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και μαθημάτων, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικού πρώτης κατοικίας, έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και δωρεές.
Από τις «ποινές» απαλλάχθηκαν όσοι δεν έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους, αν και οι προθεσμίες που είχαν καθοριστεί με βάση στοιχεία του ΑΦΜ εξέπνευσαν. Προϋπόθεση είναι να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέσω του ΤΑXISNET μέχρι τις 30/08.


Για το 2014

Στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως ο προγραμματισμός για την υποβολή των δηλώσεων του 2014 θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο. Ο στόχος είναι η δημιουργία πλάνου για την ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων και η επίλυση δυσλειτουργιών. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τις οριστικές, αμετάκλητες ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων από τον Δεκέμβριο, γεγονός που θα επιτρέψει τον σωστό προγραμματισμό για όλους τους φορολογούμενους, αλλά και τους επαγγελματίες του κλάδου την επόμενη χρονιά.


ΛΟΓΩ ΘΕΡΟΥΣ...

Έως 16/09 η διορία για ελέγχους

Διορία έως τις 16 Σεπτεμβρίου έχουν οι φορολογούμενοι που έχουν κληθεί για έλεγχο των δικαιολογητικών των φορολογικών τους δηλώσεων.

Σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημόσιων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη «για τους φορολογούμενους που μετά την εμπρόθεσμη ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης έχουν ειδοποιηθεί να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά της δήλωσής τους στις ΔΟΥ και προκειμένου να διευκολυνθούν λόγω των θερινών διακοπών τους, ως καταληκτική ημερομηνία προσκόμισης αυτών των δικαιολογητικών, ορίζεται η 16η Σεπτεμβρίου 2013».


Εντολή

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει δοθεί εντολή στις εφορίες οι αποδείξεις δαπανών της φορολογικής δήλωσης που προσκομίζονται με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά να ελέγχονται δειγματοληπτικά και ανάλογα με την συνολική εικόνα του φορολογουμένου και όχι σε κάθε δήλωση φορολογουμένου. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γίνεται έλεγχος στις αποδείξεις.

Πάντως όσοι πάνε μέσα στον Σεπτέμβριο για έλεγχο πρέπει να γνωρίζουν πως όσο πιο αργά προσέλθουν στις ΔΟΥ τόσο περισσότερο θα καθυστερήσει η τελική εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων οπότε σε περίπτωση που θα προκύψει υποχρέωση πληρωμής φόρου είναι εξαιρετικά πιθανό η εξόφληση να απαιτηθεί εφάπαξ και όχι σε δύο διμηνιαίες δόσεις.


Επίσης εάν οι φορολογούμενοι είναι δικαιούχοι των επιδομάτων τέκνων τυχόν καθυστερημένη προσέλευσή τους στις ΔΟΥ για τον έλεγχο των δικαιολογητικών θα σημάνει και ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην καταβολή των επιδομάτων.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ / Το Έθνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου