Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ο Άδωνις κάνει τα αυτονόητα!


Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ο «μνημονιακός», ο «φασίστας» που έχει πει πολλά λογικά πράγματα. 

Όπως ότι δεν κινδυνεύουμε να πεθάνουμε από τα γενόσημα, επειδή δεν έχουν  πεθάνει οι Σουηδοί, οι Ολλανδοί και άλλοι Ευρωπαίοι που τα χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια. Την ίδια ώρα έχουμε ακούσει πολλούς «δημοκράτες» να λένε ένα σωρό αηδίες:  Ότι ο Άδωνις θα φέρει επιδημίες και  θα σκοτώσει τους γέρους και τις γριές.


Δεν ξέρουμε τι θα κάνει αύριο ο κ. Γεωργιάδης, αν θα εξακολουθήσει να είναι το ίδιο δραστήριος και δεν πάρουν τα μυαλά του «αέρα». Γνωρίζουμε, όμως, τι έχει ήδη κάνει στον χώρο της Υγείας κι ελπίζουμε ότι θα κάνει ακόμη περισσότερα.

 
Στην Ελλάδα του παραλόγου, της μίζας και της παρακμής, έχουμε ακούσει τα πιο περίεργα και τα πιο ακραία πράγματα.  Το κόστος της Υγείας εκτοξεύτηκε στα ύψη, επειδή επί σειρά ετών ήταν σε πλήρη εξέλιξη ένα γιγαντιαίο πάρτι με τα φάρμακα (κι όχι μόνο). Έφτασαν τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα να δαπανούν για φάρμακα περισσότερα χρήματα από τα αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία σε μεγάλες και ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης.

Κι αυτό διότι το «ελληνικό σύστημα» προτιμούσε τα ακριβά πρωτότυπα φάρμακα σε σχέση με τα πολύ φθηνότερα (αλλά το ίδιο ασφαλή) αντίγραφά τους.  Τους ευτελείς λόγους που ώθησαν τόσους μορφωμένους ανθρώπους να συμμετάσχουν σε μία τόσο χοντροκομμένη φάρσα σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου μπορούμε να τους καταλάβουμε εύκολα. Εκείνο που δεν μπορούμε να συγχωρέσουμε είναι η εκστρατεία παραπληροφόρησης που ανέλαβαν για να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι κινδυνεύει η υγεία τους, μόνο και μόνο για να συνεχίσουν οι ίδιοι το πάρτι!

Ένας υπουργός, λοιπόν, ο κ. Γεωργιάδης, δεν φοβήθηκε. Πείτε ότι το έκανε από τρέλα, από άγνοια, από ιδεολογία, δεν μας ενδιαφέρει. Η ουσία είναι ότι είπε το αυτονόητο: Το δημόσιο θα πληρώνει το κόστος για τα γενόσημα κι όποιος νομίζει ότι η ζωή του κινδυνεύει περισσότερο από του Γερμανού και του Νορβηγού που παίρνουν τα ίδια ακριβώς φάρμακα, ας πληρώνει αυτό τον φόβο από την τσέπη του.

Αυτό είναι ένα και μόνο παράδειγμα, αλλά το πιο σπουδαίο. Επειδή ακριβώς έχει να κάνει με μία από τις πιο βρώμικες υποθέσεις των τελευταίων δεκαετιών. Γι΄ αυτήν δεν πρόκειται να στηθούν Ειδικά Δικαστήρια, ούτε θα κληθούν να λογοδοτήσουν κάποιοι στην Δικαιοσύνη...

Υπάρχει μία διαμάχη στην Σαντορίνη, καθώς κάποιοι φορείς του νησιού υποστηρίζουν ότι ο κ. Γεωργιάδης μπλοκάρει την δημιουργία δημόσιου νοσοκομείου στο νησί, επειδή επιδιώκει να παραχωρήσει αυτό το «φιλέτο», όπως το λένε, σε ιδιώτες. Ο κ. Γεωργιάδης από την πλευρά του βγαίνει και λέει ότι δεν μπορεί να γίνει δημόσιο νοσοκομείο, επειδή το κόστος είναι απαγορευτικό κι ότι η μόνη λύση είναι η σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και με τον όρο να  υπάρχει ειδική πρόβλεψη, έτσι ώστε  οι κάτοικοι της Σαντορίνης να αντιμετωπίζονται με ειδικό καθεστώς. Καλεί, λοιπόν,  τους φορείς να συνεργαστούν για να γίνει ο διαγωνισμός με τέτοιο τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του νησιού και των κατοίκων. Πάλι «όχι» λένε. Οπότε ο κ. Γεωργιάδης τους προτείνει το εξής: Να αναλάβουν οι ίδιοι οι φορείς το νοσοκομείο, αφού πιστεύουν ότι πρόκειται για μία τόσο κερδοφόρο δραστηριότητα, για ένα «φιλέτο» που θα «ξεπουληθεί» στον ιδιωτικό τομέα.  Τόσο «φασίστας» είναι ο κ. Γεωργιάδης.  Αντί να μείνει το «νοσοκομείο» στα χαρτιά για μερικές ακόμη δεκαετίες, προχωρά την μόνη εφικτή λύση. Κι όταν κάποιοι προβάλλουν τις δημοκρατικές ενστάσεις τους, τους καλεί να περάσουν από την θεωρία στην πράξη!

Το λέμε με έμφαση για άλλη μία φορά: Η δράση των πολιτικών είναι κάτι σαν τις αποδόσεις των επενδύσεων. Τα παρελθόντα κέρδη δεν μπορούν να αποτελέσουν εγγύηση και για μελλοντικά κέρδη.  Αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει μεμψίμοιρους  και να μην αναγνωρίσουμε ότι ο Άδωνις έχει προσπαθήσει να κάνει την δουλειά του και να παράγει έργο.  Κι ότι μέχρι στιγμής τα πάει περίφημα.

Για τον χώρο της Υγείας θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά πράγματα. Όλοι μας. Αλλά ο σκοπός αυτού του σημειώματος δεν είναι μία συζήτηση στα θέματα της Υγείας. Είναι να αναδειχτεί η δύναμη του αυτονόητου.  Διότι αυτά που κάνει μέχρι σήμερα ο κ. Γεωργιάδης στο Υπουργείο Υγείας είναι τα αυτονόητα. Αυτά που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες και δεν έγιναν. Απλά, ο κ. Γεωργιάδης τόλμησε.  Σκοπός μας, λοιπόν, είναι να παρακινήσουμε και άλλους υπουργούς να κάνουν αυτό ακριβώς, το αυτονόητο.

Θανάσης Μαυρίδης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου