Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Α. Σαμαράς σε Obama: Η Ελλάδα κρύβει 4,7 τρισ. κυβικά υδρογονανθράκων


Μια τεράστια αποκάλυψη έκρυβε η συζήτηση του Αντώνη Σαμαρά και του Μπάρακ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο χθες σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό πλούτο της Ελλάδας.

Κατά τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας αριθμούς είπε ότι κατά τους υπολογισμούς τα αποθέματα υδρογονανθράκων Ισραήλ Κύπρου ανέρχονται σε 4,5 τρισ. κυβικά πόδια ενώ τα ελληνικά εκτιμώνται σε 4,7 τρισ. κυβικά πόδια.


Κατά τις ίδιες πληροφορίες (που μετέφερε τη νύχτα το Capital.gr) ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι το σύνολο  του εν λόγω δυναμικού που κρύβεται στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να καλύψει το 50% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης για τα επόμενα 30 χρόνια.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο TAP από μόνος του μπορεί να καλύψει το 1,5 έως 3% της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου.

Η αποκάλυψη του κ. Σαμαρά αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα με δεδομένο ότι η Ελλάδα αναμένει – θεωρητικά μέχρι το τέλος του έτους – τα αποτελέσματα των σεισμικών καταγραφών που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι το φθινόπωρο μέχρι τις αρχές του 2013 από τη Νορβηγική PGS. Όλα δείχνουν ότι ο κ. Σαμαράς επέλεξε να αποκαλύψει στον αμερικανό πρόεδρο τα πρώτα απτά αποτελέσματα από τις έρευνες αυτές, που αν και αποτελούν το πρώτο βήμα – δίνουν ένα σαφές στίγμα και μία τάξη μεγέθους για το τι μπορεί να περιμένει κανείς όταν πιάσουν δουλειά τα γεωτρύπανα.

Και με βάση τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.
Θυμίζουμε ότι η χώρα μας ξεκίνησε πέρυσι το φθινόπωρο σεισμικές καταγραφές αναζητώντας πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή από το βόρειο Ιόνιο μέχρι νοτίως της Κρήτης. Οι έρευνες αυτές έχουν ολοκληρωθεί και σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή τα δεδομένα που συνελέγησαν βρίσκονται υπό επεξεργασία. Η ενημέρωση μάλιστα που υπάρχει επισήμως από τη νορβηγική εταιρεία PGS που διεξήγαγε τις έρευνες, είναι ότι η επεξεργασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι οι σεισμικές καταγραφές δίνουν μια εικόνα για το πιθανό δυναμικό υδρογονανθράκων. Όπως μάλιστα έδειξε η εμπειρία με τις αντίστοιχες σεισμικές καταγραφές σε Κύπρο και Ισραήλ, ειδικά για το φυσικό αέριο οι σεισμικές καταγραφές δίνουν μια πολύ καλή εικόνα για τα πιθανά κοιτάσματα, τα οποία σε κάθε περίπτωση πιστοποιούνται, μετρώνται και προσδιορίζονται μόνο μετά από την πραγματοποίηση γεωτρήσεων.



Των Μαρίνας Μάνη και Χάρη Φλουδόπουλου / Capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου