Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Η Δύναμη της Τέχνης Επ.1 ~ Καραβάτζιο - Ο Δαυίδ με το Κεφάλι του Γολιάθ (Βίντεο)


Εστιάζοντας σε οκτώ μοναδικά εικαστικά έργα τέχνης, η σειρά ξετυλίγει την ιστορία της «οπτικής» δημιουργικής φαντασίας στο πέρασμα του χρόνου. Χάρη στις πειστικές δραματουργικές αναπαραστάσεις, την εκπληκτική φωτογραφία και το μοναδικό στυλ του Simon Schama, ο θεατής γίνεται μάρτυρας των συγκλονιστικών στιγμών της σύλληψης και δημιουργίας των πιο σπουδαίων έργων τέχνης.

Η Βραβευμένη σειρά «Η Δύναμη της Τέχνης» αφηγείται την επική ιστορία μιας διαρκώς εξελισσόμενης καλλιτεχνικής δυναμικής και παρουσιάζει την ικανότητα των ανθρώπων που άλλαξαν την οπτική μας για τον κόσμο.

Κάθε ένα από τα οκτώ ωριαία επεισόδια εξετάζει την βιογραφία ενός καλλιτέχνη και ένα βασικό του έργο μέσα από...
τις σκέψεις του παρουσιαστή και με τη βοήθεια δραματοποιημένων σκηνών.

Η σειρά μεταδόθηκε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2006 από το BBC2.


Επεισόδιο πρώτο: Καραβάτζιο:

Στην εποχή του Καραβάτζιο επικρατούσε η πίστη πως οι καλλιτέχνες είχαν το ταλέντο τους δώρο από τον Θεό για να φέρνουν την ομορφιά στον κόσμο. Να πετύχουν την επαφή θνητών πλασμάτων με τον ανώτερο εαυτό τους, δηλαδή τις ψυχές τους. Αλλά ο Caravaggio ποτέ δεν έκανε κάτι τέτοιο με τον τρόπο που έπρεπε. 

Το πιο χαρακτηριστικό του έργο - "Ο Δαυίδ με το Κεφάλι του Γολιάθ" - αποτελεί έναν πίνακα της νίκης της αρετής επί του κακού. Υποτίθεται ότι την αρετή εκπροσωπεί ο Δαυίδ ο οποίος είναι στο κέντρο της προσοχής, όμως έχετε δει ποτέ μια λιγότερο περιχαρή νίκη; Στο σπαθί του Δαυίδ αναγράφεται: "Humilitus Occideit Superbium", δηλαδή "Η ταπεινότητα κατακτά την υπερηφάνεια".

Αυτή είναι μια μάχη που έχει λάβει χώρα μέσα στο κεφάλι του Καραβάτζιο μεταξύ των δύο πλευρών του ζωγράφου, οι οποίες και απεικονίζονται εδώ. Για μένα η δύναμη της τέχνης του Καραβάτζιο είναι η δύναμη της αλήθειας. Κάτι που δεν πρέπει να ισχύει σε λιγότερο βαθμό για μας τους ίδιους. Αν θέλουμε να ελπίζουμε στην εξιλέωσή μας θα πρέπει να αρχίσουμε με την αναγνώριση ότι στις ψυχές όλων μας ο Γολιάθ συγκρούεται με τον Δαυίδ.



 



*thnx to Dinosaur



Δείτε ακόμη:
Οι μεγάλοι της Αναγέννησης ~ Λεονάρντο Ντα Βίντσι Επ.1
Οι μεγάλοι της Αναγέννησης ~ Λεονάρντο Ντα Βίντσι Επ.2
Oι μεγάλοι της Αναγέννησης ~ Λεονάρντο Ντα Βίντσι Επ.3
Μιχαήλ Άγγελος ~ Οι μεγάλοι της Αναγέννησης Επ.1
Μιχαήλ Άγγελος ~ Οι μεγάλοι της Αναγέννησης Επ.2
Van Gogh ~ Ντοκυμαντέρ για τη ζωή του Βίνσεντ Βαν Γκόγκ





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου