Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Πίνουν από τα έξι τους στην Κρήτη



Ακόμη και παιδιά έξι ετών καταφεύγουν στο Κέντρο Πρόληψης Κατά των Εξαρτήσεων Ρεθύμνου για να απαλλαγούν από την βλαβερή ευεργετική συνήθεια του αλκοόλ!

Οι νέοι της πόλης αποδεικνύονται «γερά ποτήρια», καθώς -όπως τονίζουν οι ειδικοί- μιμούνται τους μεγαλύτερους σε αυτό το καταστροφικό «σπορ», το οποίο οδηγεί στον αλκοολισμό.


Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Πρόληψης Κατά των Εξαρτήσεων Ρεθύμνου, οι νέοι ηλικίας από 15 έως και 19 ετών κάνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, με αποτέλεσμα το επιστημονικό προσωπικό του κέντρου να έχει προχωρήσει στην κατάρτιση προγραμμάτων βοήθειας. Οπως είπε στην «Espresso» η επιστημονική υπεύθυνη του κέντρου Νίκη Μπογά, τις περισσότερες φορές οι ίδιοι οι γονείς ωθούν τα παιδιά τους σε αυτή τη συνήθεια, ενώ υπάρχουν και στοιχεία που αναφέρουν πως γίνεται κατανάλωση αλκοόλ ακόμα και από την τρυφερή ηλικία των έξι ετών. «Μπορεί να αρχίσουν την κατανάλωση αλκοόλ μιμούμενοι τους γονείς που τους βλέπουν να πίνουν, αλλά και επειδή η χρήση αλκοόλ στην Κρήτη είναι κοινωνικά αποδεκτή, και πολλές φορές και η κατάχρηση αλκοόλ. Για παράδειγμα, μπορεί να δει κανείς στα χωριά, στα πανηγύρια, παιδιά ηλικίας 13 και 14 ετών να καταναλώνουν αλκοόλ με την αποδοχή ενηλίκων και αρκετές φορές με επιβράβευσή τους! Είναι δηλαδή τάση απέναντι στο αλκοόλ αυτή που ωθεί στην ουσία τα παιδιά να κάνουν κατάχρηση από τόσο νωρίς. Ετσι υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξουν αλκοολικοί, αλλά ουσιαστικά οδηγούνται σε επικίνδυνες συμπεριφορές, καβγάδες, άσχημη επίδοση και συμπεριφορά στον χώρο του σχολείου, οδήγηση κ.ά.».

Παράλληλα, στις νέες δράσεις που προγραμματίζονται από το κέντρο πρόληψης είναι και η λειτουργία εκ νέου σχολών γονέων, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών της πόλης. Εντελώς δωρεάν, όπως και στις υπόλοιπες δράσεις, οι γονείς θα εκπαιδευτούν από το εξειδικευμένο προσωπικό ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι σε ετοιμότητα ν' αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα σχετίζεται με το οικογενειακό τους περιβάλλον. Παράλληλα δεκάδες είναι και οι εκπαιδευτικοί που καταφεύγουν στο κέντρο ζητώντας στήριξη για να καταφέρουν να διαχειριστούν ενδοσχολικά προβλήματα που κατά καιρούς ανακύπτουν.

Ο πρόεδρος του κέντρου Γιάννης Παρασύρης τόνισε ότι λειτουργεί από το 1997 και συνήθως πραγματοποιεί δράσεις για οικογένειες και εφήβους με προβλήματα εξαρτήσεων: «Πρόκειται για μια δομή που στηρίζεται οικονομικά από τον ΟΚΑΝΑ και δυστυχώς αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια προβλήματα οικονομικής φύσης».

Πηγή: Espresso

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου