Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ζητείται «καμαριέρα» για εθελοντική εργασία


Σημείο των καιρών; 

Η αγγελία που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Χρυσής Ευκαιρίας και προκάλεσε χθες σάλο στα κοινωνικά δίκτυα, γράφει λακωνικά: «ΚΑΜΑΡΙΕΡΑ ζητείται από ξενοδοχείο για εθελοντική εργασία, παρέχεται διαμονή - διατροφή, τηλ....». «Άρχισε η ανάπτυξη»...
σχολίασε κάποιος, «γίναμε ανταγωνιστικοί ή έχει κι άλλο;» άλλος, «ζητούνται σκλάβοι», «εργασιακές σχέσεις 2014».

Η πρωτοφανής αγγελία αφορά «δουλειά» σε ξενοδοχείο στην Αίγινα. Είναι δύσκολο να πιάσεις γραμμή. Οταν επιτέλους κάποιος το σηκώνει, από πίσω ακούγονται ήχοι μηχανημάτων σε λειτουργία. «Εχει πλημμυρίσει ένα υπόγειο, γίνεται χαμός, δεν μπορώ να σας μιλήσω», λέει ο ιδιοκτήτης της ξενοδοχειακής μονάδας. Εξηγούμε ότι καλούμε για την αγγελία: «τι εννοείτε εθελοντική εργασία»; «Δεν θα πληρώνεται, αλλά θα έχει δωρεάν στέγη και φαγητό» απαντά. Δείχνει να απορεί με την απορία μας. «Είναι σύνηθες αυτό εδώ», λέει. «Στη χαμηλή σεζόν, όταν δεν έχουν δουλειά τα ξενοδοχεία, είναι πολλοί που παίρνουν εθελοντές για να φυλάνε τους χώρους. Ουσιαστικά τους φιλοξενούμε για να προσέχουν το ξενοδοχείο. Θα έγραφα 'φύλακας', αλλά τότε θα έπαιρναν μόνο αλλοδαποί. Γράφω 'καμαριέρα' για να πάρουν γυναίκες». Και υπάρχει ενδιαφέρον; ρωτάμε. «Χαμός γίνεται, πάρα πολλοί έχουν πάρει τηλέφωνο», λέει. «Προφανώς είναι άνθρωποι που δεν έχουν δουλειά και προτιμούν να μην πληρώνουν ενοίκιο, ρεύμα, νερό κλπ». Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, ενώ ο ιδιοκτήτης κάνει λόγο για πρακτική της χαμηλής σεζόν, η συγκεκριμένη αγγελία είχε ανέβει στο σάιτ τον Ιούνιο και έκτοτε ανανεώνεται.

Για «πλήρη εκμετάλλευση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» κάνει λόγο στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ κ. Δημήτρης Καραγεωργόπουλος. «Πρόκειται για εντελώς παράνομη πρακτική. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αξιώνει για κάθε παροχή εργασίας ο μισθός να καταβάλλεται σε χρήμα. Οτιδήποτε άλλο συνιστά επιστροφή σε συνθήκες γαλέρας, όπου οι άνθρωποι εργάζονταν με αντάλλαγμα ένα πιάτο φαι». Οπως παρατηρεί, στην Ελλάδα της κρίσης ευδοκιμούν φαινόμενα σαν το παραπάνω. «Η εκμετάλλευση και η παρανομία τέχνας κατεργάζεται. Η αρχέγονη τέχνη της ανταλλακτικής οικονομίας έχει αρχίσει να ανθεί στην Ελλάδα της ύφεσης και της υψηλής ανεργίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφουμε παρόμοια περιστατικά». Πριν από λίγους μήνες, μεγάλη εταιρία αυτοκινήτου της Αθήνας πρότεινε σε εργαζόμενο στον οποίο χρωστούσε μισθό να λάβει για αντάλλαγμα ένα από τα απούλητα οχήματά της, ενώ πάμπολλες είναι οι περιπτώσεις εταιριών που προσφέρουν στους εργαζομένους τους τρόφιμα αντί για δώρο Χριστουγέννων. «Πρόκειται για παρανομία που τείνει να παγιωθεί, καθώς οι έλεγχοι έχουν μειωθεί» σημειώνει ο κ. Καραγεωργόπουλος. «Τη στιγμή που η μαύρη εργασία έχει ξεπεράσει το 35% και η ανασφάλιστη απασχόληση σε κλάδους όπως της εστίασης, της καθαριότητας, των κατασκευών και του λιανεμπορίου οργιάζει, η νομιμότητα καθίσταται σχετική έννοια». Η υπόθεση θα διαβιβαστεί στις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τέτοιου είδους θέσεις «εθελοντική εργασίας» δίνουν και παίρνουν στα διάφορα σάιτ αγγελιών. Το μεγαλύτερο ποσοστό «εθελοντών» εργαζομένων αποτελούν οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι ζητούνται κατά κόρον για «εθελοντική συνεργασία σε ανερχόμενο ενημερωτικό πόρταλ», για «νεοσύστατο ταξιδιωτικό σάιτ», για «εποχική απασχόληση αρθρογράφου».

Της Λινας Γιανναρου


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου