Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Η Δύναμη της Τέχνης Επ.5 ~ Τέρνερ - Το πλοίο των σκλάβων (Βίντεο)


Το 1840 στο Λονδίνο, είχε προγραμματιστεί μια διεθνής συνάντηση μεταξύ των σπουδαίων και ευγενών εκείνης της εποχής με σκοπό να εκφράσουν την δίκαιη αγανάκτησή τους κατά της δουλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ο Joseph Mallord William Turner, εξοικειωμένος με το θέμα πολλά χρόνια πριν υπό την καθοδήγηση του προστάτη του, Walter Fawkes, ήθελε να εκφράσει την γνώμη του στον καμβά. Και πώς το κάνει;
Με το να γίνει ένα αγκάθι στα πλευρά της προσωπικής του επιτυχημένης σταδιοδρομίας. Γυρίζει πίσω 60 χρόνια για να αναστήσει ένα από τα πιο επαίσχυντα επεισόδια στην ιστορία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, κατά το οποίο 132 Αφρικανοί, άνδρες, γυναίκες και παιδιά - με τα χέρια και τα πόδια τους αλυσοδεμένα - ρίχτηκαν στη γεμάτη καρχαρίες θάλασσα στα βρώμικα νερά της Καραϊβικής.

Ο Turner μάς πνιγεί σ'αυτή την ιστορική στιγμή, μας τραβά μέσα σ'αυτό το τρομακτικό χάσμα στον ωκεανό, μας κρατά βουτηγμένους μέσα στο αιματοβαμμένο φως του, ακριβώς στην ίδια απόχρωση που παίρνει νόημα όταν αιματώνεται το οπτικό σας νεύρο καθώς κλείνετε τα μάτια σας απέναντι στο εκτυφλωτικό φως του ήλιου. Αν και σχεδόν όλοι τους, οι σύγχρονοι με αυτόν επικριτές του πιστεύουν ότι αυτός ο πίνακάς του αντιπροσωπεύει το πιο χαμηλό επίπεδο μέσα στην καλλιτεχνική του δράση, εξαιτίας της απερίσκεπτης αδιαφορίας του Turner προς τους κανόνες της τέχνης, στην πραγματικότητα ήταν ο μεγαλύτερος του θρίαμβος στο γλυπτό σκάλισμα του χωροχρόνου.



Simon Schama's Power of Art
Εστιάζοντας σε οκτώ μοναδικά εικαστικά έργα τέχνης, η σειρά ξετυλίγει την ιστορία της «οπτικής» δημιουργικής φαντασίας στο πέρασμα του χρόνου. Χάρη στις πειστικές δραματουργικές αναπαραστάσεις, την εκπληκτική φωτογραφία και το μοναδικό στυλ του Simon Schama, ο θεατής γίνεται μάρτυρας των συγκλονιστικών στιγμών της σύλληψης και δημιουργίας των πιο σπουδαίων έργων τέχνης.

Η Βραβευμένη σειρά «Η Δύναμη της Τέχνης» αφηγείται την επική ιστορία μιας διαρκώς εξελισσόμενης καλλιτεχνικής δυναμικής και παρουσιάζει την ικανότητα των ανθρώπων που άλλαξαν την οπτική μας για τον κόσμο.

Κάθε ένα από τα οκτώ ωριαία επεισόδια εξετάζει την βιογραφία ενός καλλιτέχνη και ένα βασικό του έργο μέσα από...
τις σκέψεις του παρουσιαστή και με τη βοήθεια δραματοποιημένων σκηνών.

Η σειρά μεταδόθηκε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2006 από το BBC2.










Από την ίδια σειρά:
Επ.1 ~ Καραβάτζιο - Ο Δαυίδ με το Κεφάλι του Γολιάθ
Επ.2 ~ Μπερνίνι - Η έκσταση της Αγίας Θηρεσίας
Επ.3 ~ Ρέμπραντ - Η συνωμοσία των Μπαταβανών υπό τον Κλαύδιο Κίβιλο
Επ.4 ~ Νταβίντ - Ο θάνατος του Μαρά




Δείτε ακόμη:
Οι μεγάλοι της Αναγέννησης ~ Λεονάρντο Ντα Βίντσι Επ.1
Οι μεγάλοι της Αναγέννησης ~ Λεονάρντο Ντα Βίντσι Επ.2
Oι μεγάλοι της Αναγέννησης ~ Λεονάρντο Ντα Βίντσι Επ.3
Μιχαήλ Άγγελος ~ Οι μεγάλοι της Αναγέννησης Επ.1
Μιχαήλ Άγγελος ~ Οι μεγάλοι της Αναγέννησης Επ.2
Van Gogh ~ Ντοκυμαντέρ για τη ζωή του Βίνσεντ Βαν Γκόγκ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου