Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Απίστευτη μ@λακία του Π.Ο.Υ. για μαζικές αυτομολύνσεις με AIDS στην Ελλάδα



Σοκ έχει προκαλέσει η ψευδής και ανυπόστατη είδηση που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο και έχει αναπαραχθεί και από ελληνικά διαδικτυακά μέσα ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα μισά από τα νέα κρούσματα HIV-AIDS τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αφορούν οικειοθελή μόλυνση των φορέων, προκειμένου να λάβουν το σχετικό επίδομα των 700 ευρώ.


Η εν λόγω είδηση είχε αρχικώς δημοσιευθεί στο περιοδικό Lancet το 2011, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επικαλέστηκε τα στοιχεία που δημοσίευσε το περιοδικό, τα οποία πάντως είναι πλήρως λανθασμένα και αποδίδονται σε λάθος απόδοση των αποτελεσμάτων σχετικής έρευνας. Το θέμα επανήλθε τις τελευταίες ημέρες, όταν το περιοδικό  New Scientist αναμετέδωσε την είδηση, χρησιμοποιώντας ως πηγή τον ΠΟΥ.

Μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε, ο ΠΟΥ, σε διευκρινιστική ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η είδηση πως «οι μισές από τις μολύνσεις με HIV μεταξύ 2009 και 2011 εκτιμάται ότι είναι αυτο-μολύνσεις προκειμένου να διασφαλιστούν μηνιαία επιδόματα των 700 ευρώ», που δημοσιεύθηκε στο Lancet, είναι συνέπεια ενός σφάλματος στη φάση επεξεργασίας του εγγράφου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αρχική πηγή της σχετικής δήλωσης είναι μια ανταπόκριση του Αλέξανδρου Κεντικελένη στο περιοδικό Lancet. «Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η  σκόπιμη αυτολοίμωξη με τον ιό HIV αφορά περισσότερα από λίγα και μεμονωμένα περιστατικά», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου