Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Το Δημόσιο & τα κομματόσκυλα να ΄ναι καλά και οι υπόλοιποι να πάνε να...


Βαρεθήκαμε πλέον. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ.

Παράταση ενός έτους για την αναδιάρθρωση στο Δημόσιο...

Η 31η Δεκεμβρίου του 2014 τίθεται ως νέα προθεσμία, μέσα στην οποία θα πρέπει...
να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, ύστερα από τροποποίηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με το Ν. 4024/2011 «βάσει του αποτελέσματος της αξιολόγησης και το αργότερο έως 31.12.2013 ολοκληρώνεται η αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, συντάσσονται νέα οργανογράμματα, καταργούνται υπηρεσιακές μονάδες περιορισμένου αντικειμένου ή αρμοδιοτήτων, μετακινείται ή μετατίθεται το προσωπικό αυτών και καταργούνται οργανικές θέσεις που πλεονάζουν». Μετά την τροποποίηση, που κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η προθεσμία αυτή παρατείνεται έως την 31 Δεκεμβρίου 2014.

Η εν λόγω τροποποίηση κατατέθηκε κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης». Στο νομοσχέδιο αυτό, όπως αρχικά είχε κατατεθεί στη Βουλή, είχε περιληφθεί διάταξη (άρθρο 10) που όριζε ότι οι προθεσμίες της παραγράφου του 4 του άρθρου 35 του Ν. 4024/2011 παρατείνονται μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των οργανικών μονάδων και του προσωπικού των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της αναδιάρθρωσης των δημοσίων υπηρεσιών. Κατά την επεξεργασία όμως του νομοσχεδίου στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή, οι βουλευτές είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να ορίσει καταληκτική ημερομηνία για την αξιολόγηση και την αναδιάρθρωση στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Την ίδια ώρα στη Βουλή έχουν διαβιβαστεί έγγραφες απαντήσεις δέκα υπουργείων για την πορεία αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού. Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις αυτές, η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων, βρίσκεται όμως σε εξέλιξη η αξιολόγηση των δομών άλλων φορέων του δημοσίου. Ειδικά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έχει απαντήσει δια του αρμοδίου υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι σε όλα τα υπουργεία συγκροτήθηκαν Επιτροπές για την αξιολόγηση των δομών και των οργανικών τους μονάδων. Μέλη των επιτροπών αυτών επελέγησαν υπάλληλοι του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα με γνώση και εμπειρία σε θέματα οργάνωσης, με ικανότητες σύνθεσης, ανάλυσης, επικοινωνίας και ομαδικότητας. Ωστόσο, οι Επιτροπές πλαισιώθηκαν και από την υψηλού τεχνοκρατικού επιπέδου συνδρομή εμπειρογνωμόνων (coaches) από τις χώρες μέλη της ΕΕ, με τη συνεργασία της Task Force και της γαλλικής κυβέρνησης. Το έργο των ομάδων αυτό έχει επικυρωθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης και πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση δομών και άλλων φορέων του δημοσίου. Όπως διαβεβαιώνει ο κ. Μητσοτάκης η αξιολόγηση ενεργείται με κριτήρια αντικειμενικά και μεθοδολογία που ανέπτυξε η Ομάδα Συντονισμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τη συνεργασία εμπειρογνωμόνων της Γαλλικής Κυβέρνησης και της Task Force. Τα βασικά κριτήρια για την αναδιάρθρωση των δομών είναι:

• Η αξιολόγηση των ασκούμενων αρμοδιοτήτων (κατά πόσο δημιουργεί προστιθέμενη αξία κάθε οργανωτική μονάδα)
• Η αξιολόγηση της αποδοτικότητας των οργανωτικών μονάδων (εάν ο σχεδιασμός είναι ο βέλτιστος δυνατός)
• Η αξιολόγηση των διαδικασιών (κατά πόσο η εκάστοτε δομή επιτρέπει άμεση απόκριση στις απαιτήσεις των πολιτών)
• Η αξιολόγηση της συμβατότητας των δομών με τους στόχους, βάσει ποσοτικών δεδομένων για τις λειτουργικές δαπάνες, τη διαφάνεια στη δημοσιονομική διαχείριση και τη δυνατότητα μείωσης του κόστους.
• Η δυνατότητα κατάργησης ή και συγχώνευσης υπηρεσιακών μονάδων ή εποπτευόμενων φορέων που δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης.






Οι πρωταθλητές της ασυδοσίας βρίσκονται παντού και παραμένουν ατιμώρητοι

Απίστευτες αποκαλύψεις για επίορκους και κοπανατζήδες των δημοσίων υπηρεσιών φέρνουν στη δημοσιότητα οι αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων. Ατομα που δεν πατούσαν ακόμη και για πέντε χρόνια στη δουλειά τους, χωρίς δικαιολογητικό, γιατροί που υπερσυνταγογραφούσαν φάρμακα και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις προκαλούν αίσθηση, όπως και οι εξωφρενικά επιεικείς ποινές που επιβάλλονται στους πρωταγωνιστές τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση υπαλλήλου του ΕΚΑΒ στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος είχε καταφέρει να απουσιάζει από τη δουλειά του από την 1η Δεκεμβρίου 2006 έως και τις 9 Νοεμβρίου του 2011. Μάλιστα η... κοπάνα διαρκείας έγινε χωρίς ενημέρωση των προϊσταμένων ή την προσκόμιση του παραμικρού δικαιολογητικού και όλο αυτό το διάστημα ο συγκεκριμένος υπάλληλος έβγαζε και δεύτερο μισθό δουλεύοντας στην καφετέρια της αδερφής του. Το ακόμη πιο προκλητικό στην περίπτωση όμως είναι πως το πειθαρχικό συμβούλιο του επέβαλε ποινή στέρησης αποδοχών για μόλις τρεις μήνες.

Η ίδια ποινή- χάδι επιβλήθηκε και σε έναν γιατρό του ΕΣΥ, που υπηρετούσε σε Κέντρο Υγείας, για τον οποίο διαπιστώθηκε ότι παράνομα συνταγογραφούσε φάρμακα σε δεκάδες ασθενείς τα οποία δεν χρειάζονταν.

Οι απίστευτες περιπτώσεις δεν έχουν τέλος, αφού για παράδειγμα υπάλληλος της διεύθυνσης Μεταφορών στην Περιφέρεια της Κρήτης, που υπηρετεί στην υπηρεσία έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης επέτρεπε να εξετάζονται στη θέση των υποψηφίων άτομα που ήταν ήδη οδηγοί! Παρά τη δράση του, ο υπάλληλος τιμωρήθηκε μόνο με παύση έξι μηνών.

Αντίθετα, «καθαροί» βγήκαν από την πειθαρχική διαδικασία τρεις υπάλληλοι του ΟΣΕ, που ευθύνονται για τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας, ενώ καμία ποινή δεν επιβλήθηκε ούτε σε γιατρό του ΕΣΥ- διευθυντή κλινικής στη Βόρεια Ελλάδα- ο οποίος παράλληλα με την δουλειά του στο νοσοκομείο απασχολούνταν και σε κέντρο πρόληψης ναρκωτικών.

Αναφερόμενος πάντως στο θέμα- και συγκεκριμένα στις αποφάσεις για τους επίορκους- ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιτζής, δήλωσε πως «από τότε που συμμετέχουν οι δικαστές στα πειθαρχικά συμβούλια, οι αποφάσεις έγιναν πιο σοβαρές πιο αιτιολογημένες».
Πηγή: Mega




Ακόμα εντοπίζουν δημοτικούς αστυνομικούς με πλαστά δικαιολογητικά -Εγραφαν στα βιογραφικά τους ό,τι ήθελαν

Στον εισαγγελέα αναμένεται να παραπεμφθούν 30 δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι χρησιμοποίησαν πλαστά πιστοποιητικά για να προσληφθούν στους δήμους. Ο έλεγχος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μετά εντολή που έδωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τη Real, μέχρι σήμερα, έχει ήδη ολοκληρωθεί ο έλεγχος του 54% εκ των 11.663 υποβληθέντων δικαιολογητικών, όπως απολυτηρίων Λυκείου, πτυχίων Πανεπιστημίου, πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, διπλωμάτων οδήγησης και πιστοποιητικών γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, για τα οποία το ΣΕΕΔΔ ζήτησε από τους φορείς έκδοσής τους να πιστοποιήσουν την εγκυρότητά τους.




Εισβολή σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία που χρηματοδοτούνται από τον ΕΟΠΥΥ, με αφορμή την αποκάλυψη της απάτης στον Οίκο του Ναύτου αποφάσισαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γαληνός Μπρης και Γιάννης Δραγάτσης, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν οι «τρύπες» που επιτρέπουν σε κυκλώματα να κερδοσκοπούν σε βάρος των ασφαλισμένων.

Η βούληση των οικονομικών εισαγγελέων να πατάξουν αυτά τα φαινόμενα αντικατοπτρίζεται ανάγλυφα στην «χειρουργικής» ακρίβειας επιχείρηση για τους 5 συλληφθέντες του Οίκου Ναύτου και την προσπάθεια υπεξαίρεσης σχεδόν 1 εκατ. ευρώ, η οποία αποκαλύφθηκε  με καταγγελία ενός ιδιοκτήτη κλινικής. Κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε κοριός καταγραφής συνομιλιών των εμπλεκομένων, αλλά και κάμερα που κατέγραψε, παρουσία του εισαγγελέα Δραγάτση, καρέ - καρέ τη συναλλαγή μέσα στο χώρο της κλινικής απέναντι από τη ρεσεψιόν.

Η παρακολούθηση διήρκεσε 10 μέρες και από τις συνομιλίες προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η αποσπασμένη υπάλληλος του ταμείου στο υπουργείο Παιδείας (και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά) είχε το γενικό κουμάντο σε συνεργασία με τον διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών του Οίκου Ναύτου. 

ΣΔΟΕ: Εξάρθρωση κυκλώματος που εξαπατούσε τον ΕΟΠΥΥ και τον Οίκο Ναύτου

Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ, με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, κύκλωμα το οποίο εξαπατούσε το ελληνικό δημόσιο και συγκεκριμένα τον ΕΟΠΥΥ  και τον Οίκο Ναύτου.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η έρευνα για την εξάρθρωση του κυκλώματος διεξήχθη υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και διήρκησε πάνω από ένα μήνα.

Συνολικά, συνελήφθησαν  έξι  άτομα,  εκ των οποίων  τέσσερις υπάλληλοι  του Οίκου  Ναύτου, οι  οποίοι  είχαν τη δυνατότητα να καταβάλουν παρανόμως  σε  ιδιωτική  κλινική  μεγάλα  χρηματικά ποσά βάσει  παραστατικών  νοσηλείας  ασφαλισμένων  του Ταμείου, τα οποία είχαν  ήδη  εξοφληθεί  σε  προγενέστερο  χρόνο.

Η  έρευνα  ξεκίνησε έπειτα  από  καταγγελία στο  Σ.Δ.Ο.Ε. επιχειρηματία  του  χώρου  υγείας και,  τις πρωινές ώρες  σήμερα, ολοκληρώθηκε με την επ’ αυτοφώρω  σύλληψη από μεικτό κλιμάκιο του Σ.Δ.Ο.Ε. και της ΕΛ.ΑΣ.  στην περιοχή του  Αιγάλεω, τριών υπαλλήλων  του  Οίκου  Ναύτου  κατά  τη στιγμή που παραλάμβαναν προσημειωμένα χαρτονομίσματα  ύψους  205.570,00 €, που αποτελούσαν μέρος της αμοιβής του κυκλώματος από την  παράνομη εκταμίευση.

Οι συλληφθέντες θα προσαχθούν ενώπιον  του Εισαγγελέα κατηγορούμενοι  για σύσταση εγκληματικής  οργάνωσης, απιστία στην Υπηρεσία,  απάτη κατά του Δημοσίου, απόπειρα εκβίασης  και νομιμοποίηση  εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Το ΣΔΟΕ, ήδη, προέβη στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών  κ.λ.π.  περιουσιακών  στοιχείων  των εμπλεκομένων στην  υπόθεση, ενώ παράλληλα ενεργείται έρευνα στον Οίκο Ναύτου στον Πειραιά, προκειμένου να διακριβωθεί η έκταση της απάτης.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου