Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Εβραίοι μας παίρνουν τα σπίτια...


Στην Invel Real Estate II BV περνά το 66% της Πανγαία, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, έναντι 650 εκατ. ευρώ.

Διοικητικό στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας επιβεβαίωσε στο capital.gr ότι η συμφωνία για τη μεταβίβαση ποσοστού της Εθνικής Πανγαία έχει επέλθει. Η συμφωνία βαίνει προς ολοκλήρωση με τις υπογραφές, μετά την έγκριση από το ΤΧΣ και την DGCom.


Η συμφωνία προέβλεπε αρχικά τη διάθεση του 49% της Εθνικής Πανγαία, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό πώλησης είναι πολύ μεγαλύτερο.

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα για  την πώληση ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Πανγαία βρισκόταν σε συζητήσεις από το περασμένο καλοκαίρι.

Η ΑΕΕΑΠ, ύστερα από την αγορά των 14 ακινήτων sale&leaseback έναντι 115,5 εκατ. ευρώ διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων με αξία που αγγίζει το 1 δισ. Ευρώ.

Η Invel είναι συμφερόντων του ισραηλινού επιχειρηματία B.Steinmentz, ενός εκ των ισχυρότερων στη χώρα του, και αποτελεί ένα ισχυρό διεθνές fund στον τομέα των ακινήτων.

Η αποτίμηση της Πανγαία έγινε αφού προηγουμένως η ΕΤΕ μετέφερε στην εταιρεία αρκετά ακίνητα ιδιοκτησίας της, πάντως σε αυτά οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν περιλαμβάνονται το Μέγαρο Καρατζά και τα κεντρικά γραφεία στο κτίριο επί της Αιόλου.

Για τη συμφωνία προηγήθηκε αναλυτική διαπραγμάτευση και οι όροι τροποποιήθηκαν ώστε να είναι σύμφωνοι με τις απαιτήσεις των αρχών. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν φέρεται να ζήτησε η ΕΤΕ να μη συμμετέχει σε ρόλο χρηματοδότη σε άλλες κινήσεις της Πανγαία. Η ΤτΕ επέβαλλε εκείνο το μέρος του τιμήματος, που καλύφθηκε μέσω δανεισμού, να μην προσμετρηθεί στα εποπτικά κεφάλαια.



Η δομή της συναλλαγής

Η Invel θα αποκτήσει το 66% της Πανγαία έναντι 650 εκατ. ευρώ. Τα 160 εκατ. θα είναι σε μετρητά, τα 70 εκατ. ευρώ εισφορά σε είδος (σ.σ.: ακίνητο στην Ιταλία, που έχει αποτιμηθεί από Έλληνες και ξένους συμβούλους) και τα 420 εκατ. ευρώ με δάνειο που θα χορηγήσει η ΕΤΕ.

Το δάνειο αντιστοιχεί στο 65% του τιμήματος, για το οποίο στελέχη της τράπεζας σχολιάζουν ότι ανάλογες συναλλαγές επίσης πραγματοποιούνται στην Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά στην ΕΤΕ το ποσό των 230 εκατ. Ευρώ θα προσμετρηθεί άμεσα στα ίδια κεφάλαια, βελτιώνοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 40 μονάδες βάσης (9,6% από 9,2% στα τέλη Ιουνίου), ενώ η τράπεζα απελευθερώνει ακόμη περισσότερα κεφάλαια.  



Το παρασκήνιο ενός «προσβλητικού deal» – Είναι απαράδεκτο η Εθνική να δανείζει με 418 εκατ και 3% επιτόκιο την Invel για να αγοράσει την Πανγαία - Τελικά γιατί παραιτήθηκε ο Μπερούτσος από το ΤΧΣ; - Που εμπλέκονται Σορός και Eurobank;


Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση Εθνικής- Πανγαία – Invel καθώς το deal με βάση τους όρους που έχουν διαρρεύσει προσβάλει την κοινή λογική και νοημοσύνη, όπως αναφέρουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη...

Είναι απαράδεκτο η Εθνική που δεν έχει ούτε ένα ευρώ περίσσευμα λόγω κεφαλαιακής ανεπάρκειας, να δανείζει ένα ιδιώτη για να αγοράσει την θυγατρική της, την Πανγαία την οποία πουλάει.

Πρόκειται για μια πρόκληση που η Τρόικα και η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να εξετάσουν.
Είναι απαράδεκτο η Εθνική να διαπραγματεύεται με την Invel στην οποία μεγαλομέτοχος είναι ο Ισραηλίτης Beny Steinmetz ώστε να πουλήσει την Πανγαία και εν συνεχεία να αποκαλύπτεται ότι η Εθνική θα χορηγήσει δάνειο 418 εκατ στην Invel για να αγοράσει την Πανγαία.
Το ακόμη πιο προκλητικό είναι το επιτόκιο euribor 3μηνών 280 μονάδες βάσης δηλαδή περίπου 3% επιτόκιο.
Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας δεν μπορεί να μην απαντάει στα ερωτήματα που τίθενται.
Δεν μπορεί για ανούσια ζητήματα να εκδίδει non paper και για ουσιώδη να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.
Πρόκειται για μια προκλητική απόφαση τράπεζας που αντί να χορηγεί δάνεια στην ελληνική οικονομία χρηματοδοτεί τον αγοραστή... της θυγατρικής της.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά γιατί το παρασκήνιο έχει τεράστιο ενδιαφέρον.
Η Εθνική πριν καιρό ξεκίνησε τις διερευνητικές επαφές με την Invel Ολλανδίας βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο επιχειρηματίας από το Ισραήλ Beny Stenmetz.
Στο επίκεντρο η Πανγαία η θυγατρική της Εθνικής στο real estate που είχε βρεθεί εκ νέου στο προσκήνιο με μια αμφισβητήσιμη αγορά στο παρελθόν.
Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν και κάποια στιγμή η υπόθεση του deal με την Πανγαία κατέληξε στο ΤΧΣ για να διερευνηθεί.
Ο Μπερούτσος μέλος του ΔΣ του ΤΧΣ στέλεχος ξένου fund και σκληρός με πολλά ζητήματα της πρόσφατης καυτής τραπεζικής επικαιρότητας (για να μην αναφέρουμε λεπτομέρειες) αντέδρασε χαρακτηρίζοντας το deal απαράδεκτο.
Μάλιστα ανέφερε ότι πρόκειται για σκάνδαλο.
Το ΤΧΣ για λόγους στρατηγικής στέλνει το deal στην DGCom ώστε να πάρει το πράσινο φως και βεβαίως να απαλλαγεί από τυχόν ευθύνες άπαξ και το ζήτημα της Πανγαία είχε πολλά κενά….
Το ΤΧΣ πριν στείλει την πρόταση στην DGCom για την Πανγαία ζητάει από την διοίκηση της Εθνικής να τροποποιήσει ριζικά τους όρους του deal με την Invel κάτι που συνέβη.
Εδώ γεννάται ένα ερώτημα ποιοι ήταν οι αρχικοί όροι του deal Εθνικής, Πανγαία, Invel;
Αν το ΤΧΣ ζήτησε να τροποποιηθούν δομικά θα πρόκειται για ένα χείριστο αρχικό deal το οποίο πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το ΤΧΣ και δικαιολογημένα.
Οι μεγάλες αλλαγές στο deal Εθνικής, Πανγαία και Invel έγιναν και το ΤΧΣ στέλνει το deal στην DGCom να το εγκρίνει όπερ και εγένετο.
Η DGCom ενέκρινε το deal με βάση το οποίο η Εθνική δανείζει 418 εκατ στην Invel για να εξαγοράσει την Πανγαία θυγατρική της Εθνικής.
Η Invel θα καταβάλλει το τίμημα στην Εθνική με τα κεφάλαια που θα λάβει από την Εθνική.
Δηλαδή η Εθνική δανείζει ένα ιδιώτη για να καταβάλλει το τίμημα δηλαδή η Εθνική κλείνει deal με την Εθνική.
Η υπόθεση της Εθνικής – Πανγαία και Invel επανέρχεται στο ΤΧΣ καθώς είχε προηγηθεί η ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής τράπεζας.
Εδώ γεννάται ένα ερώτημα πως έλαβε τέτοια απόφαση το ΔΣ της Εθνικής;
Η απόφαση έγκρισης από το ΔΣ της Εθνικής για την Πανγαία καταλήγει στο ΤΧΣ και στο διοικητικό συμβούλιο της Τετάρτης ο Μπερούτσος ο οποίος είχε αποδοκιμάσει το αρχικό deal έφερε εκ νέου ενστάσεις με επίκεντρο το δάνειο.
Μετά από απειλές ότι θα παραιτηθεί, εν συνεχεία ανακάλεσε αλλά στο τέλος χθες Πέμπτη 14 Νοεμβρίου υπέβαλλε την παραίτηση του για προσωπικούς λόγους.
Ο πραγματικός λόγος της παραίτησης Μπερούτσου που ήταν μέλος στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ δεν ήταν οι προσωπικοί λόγοι ήταν η κάθετη διαφωνία του με την απόφαση του ΤΧΣ να δώσει το πράσινο φως για το deal Εθνικής – Πανγαία με Invel.
Ορισμένοι αναφέρουν ότι ο Μπερούτσος είχε κίνητρο είχε αφορμή γιατί αιτία ήταν το deal της Πανγαία που διαφώνησε.
Ο Μπερούτσος φέρεται να διατηρεί δεσμούς με στελέχη του Soros ο οποίος θεωρεί μισητό εχθρό του τον Beny Steinmetz τον επιχειρηματία από το Ισραήλ και βασικό μέτοχο της Invel που αποκτάει την Πανγαία την θυγατρική της Εθνικής.
Κατά πληροφορίες ο Soros ήδη έχει εκφράσει την δυσφορία του για την στάση της Ελλάδος.
Όμως ανεξαρτήτως των κινήτρων ή των αφορμών είναι γεγονός ότι το deal πάσχει και πάσχει γιατί η Εθνική δανείζει ένα ιδιώτη για να αγοράσει θυγατρική της αντί η Εθνική να δανείζει την πραγματική οικονομία.
Πηγές στο ΤΧΣ αναφέρουν εμφατικά ότι άπαξ και η DGCom είχε εγκρίνει το deal και υπήρχε και η ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής τράπεζας δεν θα μπορούσε να μην δώσει το πράσινο φως.
Μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι αν δεν εγκρινόταν το deal «η διοίκηση της Εθνικής θα είχε πρόβλημα καθώς η πώληση της Πανγαία είναι ύψιστης σημασίας για την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας».
Αν δεν ενέκρινε το deal θα έπρεπε να ζητήσει το ΤΧΣ την παραίτηση της διοίκησης της Εθνικής τράπεζας, θεωρούν τραπεζικά στελέχη.
Η έγκριση του deal Εθνικής, Πανγαία, Invel προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων μάλιστα ανώτατη αρχή ενημέρωσε την Τρόικα άμεσα ζητώντας να εξετάσει για την νομιμότητα του deal.
Και ενώ εγείρονται ζητήματα για το deal της Πανγαία, ενώ οι περισσότεροι κατανοούν τις λογιστικές ακροβασίες που επιχειρούνται ώστε η Εθνική να βελτιώσει τους ασθενικούς δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας…..μας προέκυψε και θέμα Eurobank.
Το www.bankingnews.gr στις 12 Νοεμβρίου είχε αποκαλύψει με κάθε λεπτομέρεια τις παραμέτρους της έγκρισης που έδωσε η Τρόικα για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank ύψους 2 δισεκ. ευρώ.
Το θέμα Eurobank ορισμένοι το συνέδεσαν με την υπόθεση Πανγαία και Μπερούτσου.
Πως όμως συνδέονται όλα αυτά;
Ορισμένοι θεωρούν ότι το ΤΧΣ χρησιμοποίησε την Eurobank για να μεταφέρει την ατζέντα της επικαιρότητας σε άλλο θέμα πέραν από το Εθνική – Πανγαία που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Δεν έχουμε στοιχεία να το αποδείξουμε και δεν θα πάρουμε θέση επί της συγκεκριμένης προσέγγισης αλλά είναι παράξενο η ΤτΕ να μην γνώριζε απολύτως τίποτε, όπως και η επόπτρια της ΤτΕ να μην γνώριζαν τα σχέδια της Eurobank.
Επίσης πληροφορούμαστε ότι και η Eurobank, την τελευταία στιγμή έμαθε από το ΤΧΣ για τις αποφάσεις που την αφορούσαν...
Δεν θα υπεισέρθουμε άλλο σε αυτό το θέμα ωστόσο κορυφαίοι παράγοντες δύο ιδιωτικών συστημικών τραπεζών εξέφρασαν την δυσφορία τους για τα τεκταινόμενα, για τα παράδοξα και παράταιρα.
Η διοίκηση του ΤΧΣ και ειδικά η Α. Σακελλαρίου προσπαθεί για το καλύτερο και θα κρατήσουμε μόνο αυτό….π.χ. ήταν άκρως θετική η στάση της στο θέμα των warrants...

Τα ερωτήματα προς την Εθνική τα οποία παρουσιάζουμε για τρίτη φορά...

Η διοίκηση της Εθνικής δεν μπορεί να χρησιμοποιεί non paper για οποιαδήποτε θέμα και για το μείζον που παραμένει θολό, δυσδιάκριτο και εμφανίζει γκρίζες ζώνες δηλαδή το θέμα της Πανγαία να σφυρίζει αδιάφορη.

Η διοίκηση της Εθνικής αν σέβεται το επενδυτικό κοινό και την κοινή γνώμη θα πρέπει να απαντήσει στα εξής ερωτήματα


1)Θα συνάψει δάνειο 418 εκατ ευρώ η Invel ώστε να εξαγοράσει το 49% της Πανγαία;
Αν όντως συνάψει δάνειο ποιος θα της χορηγήσει το δάνειο αυτό;

2)Ποια είναι η πραγματική αποτίμηση των ακινήτων της Εθνικής;
Τα ακίνητα φέρουν αξία του 2008, δηλαδή της εποχής που διοικούσε την τράπεζα ο Αράπογλου και αποτιμώνται περί τα 900 εκατ ευρώ;

3)Τι είδους αύξηση κεφαλαίου σε είδος θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη φάση της διαδικασίας εξέλιξης του deal με ανταλλαγή ακινήτων;
Πως η Εθνική θα παραχωρήσει το κτήριο Καρατζά και η Invel ακίνητα που κατέχει στην Ρώμη και άλλες πόλεις.

4)Ποια είναι η σκοπιμότητα μείωσης του ποσοστού της Εθνικής και αύξησης του αντίστοιχου ποσοστού της Invel στην καταστατική πλειοψηφία το 67%;

5)Μέσω της κίνησης αυτής δηλαδή της πώλησης στρατηγικού ποσοστού της Πανγαία στόχος είναι να μειωθεί το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό της Εθνικής για να βελτιωθεί ανάλογα και το core tier 1 κατά 0,3%;

6)Οι ενστάσεις της DGCom ξεπεράστηκαν και αν ναι ποιες ήταν επακριβώς αυτές οι ενστάσεις;

7)Λήφθηκαν υπόψη οι εκτενέστατες αναφορές του διεθνούς τύπου για τον Ισραηλινό Μπαίνει Steinmetz που ουσιαστικά βρίσκεται πίσω από την Invel;


Υποσημείωση

Το deal της Πανγαία προωθείται από τον Σαμαρά όχι τόσο γιατί θέλει να διασφαλίσει τον προσωπικό του φίλο Α. Τουρκολιά αλλά γιατί ποντάρει στο επενδυτικό ενδιαφέρον του Μπαίνει Steinmetz, τον οποίο αντιπαθεί ο Σορός...



Σχετικό άρθρο από το Έθνος:


Ο Ισραηλινός που υπογράφει το σούπερ ντιλ του ελληνικού real estate



Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις με το αμερικανοεβραϊκών συμφερόντων fund, Invel, επικεφαλής του οποίου είναι ένας από τους πλουσιότερους Ισραηλινούς, ο Μπένι Στάινμετζ, και το διαχειρίζεται ο Κρις Παπαχριστοφόρου, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι στα χέρια του Ισραηλινού θα περάσει ποσοστό πάνω από 50% της Πανγαία, το οποίο, όμως, μπορεί να φτάσει και το 67% με ένα τίμημα από 500 έως και 670 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ο επικεφαλής της Εθνικής Πανγαία, Αριστοτέλης Καρυτινός, επιβεβαίωσε τις διαπραγματεύσεις τονίζοντας ωστόσο: «Τίποτε δεν είναι ανακοινώσιμο. Πρόκειται για μια περίπλοκη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, σε ένα περιβάλλον που δεν είναι και το καλύτερο. Οι συζητήσεις γίνονται και με τους Ισραηλινούς αλλά και με άλλους ισχυρούς παίκτες. Παίζεται ακόμη και το ποσοστό που θα αποφασίσει η τράπεζα να διαθέσει».

Tο νεόδμητο κτίριο γραφείων της εταιρείας Karela SA είναι μεταξύ των ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Εθνική Πανγαία.
Tο νεόδμητο κτίριο γραφείων της εταιρείας Karela SA είναι μεταξύ των ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Εθνική Πανγαία.

Η συμφωνία πιθανότατα θα γίνει με αγορά ποσοστού της Πανγαία με εισφορά ακινήτων και από τις δύο πλευρές (η Εθνική κεντρικά ακίνητα όπως το Μέγαρο Καρατζά και το fund Invel ακίνητα που διαθέτει στο εξωτερικό) και στη συνέχεια αύξηση κεφαλαίου στην οποία θα συμμετάσχει ο αμερικανοεβραϊκός όμιλος. Βεβαίως, αν τελικά το ποσοστό φτάσει στο 67%, τότε ο αγοραστής θα έχει και την καταστατική πλειοψηφία της μεγαλύτερης εταιρείας ακινήτων στην Ελλάδα.
Αμέσως μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να λάβει και την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ισραηλινό fund θα μπορεί να εισαγάγει την Πανγαία ΑΕΕΑΠ στο ελληνικό ή σε άλλο Χρηματιστήριο, αλλάζοντας τα δεδομένα τόσο για την αγορά ακινήτων όσο και για τους Ελληνες και ξένους επενδυτές.
MΠΕΝΙ ΣΤΑΪΝΜΕΤΖ
MΠΕΝΙ ΣΤΑΪΝΜΕΤΖ

Ο όμιλος της Εθνικής αναμένεται να κρατήσει το μάνατζμεντ στην Πανγαία, ενώ μπορεί να ενισχυθεί κεφαλαιακά με ένα καθαρό ποσό το οποίο θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ικανοποιεί έναν από τους όρους του ΤΧΣ για την πώληση των non-core assets της τράπεζας ώστε να εισρεύσουν σημαντικά ποσά στα ταμεία της.


Τα ακίνητα της Πανγαία

Η επενδυτική εταιρεία ακινήτων του ομίλου της Εθνικής διαχειρίζεται ακίνητα αξίας άνω των 755 εκατ. που πριν από την κρίση ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ και είναι η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ αλλά κι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες στην Ελλάδα.

Ο Πρεμ Γουάτσα, αφεντικό της Fairfax, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ.
Ο Πρεμ Γουάτσα, αφεντικό της Fairfax, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ.

Εχει, επίσης, ταμειακά διαθέσιμα της τάξης των 147 εκατ. ευρώ. Διαθέτει εκατοντάδες καταστήματα, κτίρια γραφείων, αποθηκευτικούς και βιομηχανικούς χώρους και οικοπέδων. Μόνο τα κτίρια υπολογίζονται ότι έχουν επιφάνεια άνω των 256.000 τετραγωνικών μέτρων ενώ η γη υπολογίζεται ότι έχει επιφάνεια πάνω από 416.000 τ.μ.

Πριν από μερικούς μήνες η Εθνική Πανγαία προχώρησε στο μεγαλύτερο deal των τελευταίων ετών στο ελληνικό real estate. Αγόρασε αντί 100 εκατ. ευρώ το νεόδμητο κτίριο γραφείων της εταιρείας Karela SA στο οποίο στεγάζονται οι υπηρεσίες της Cosmote. Το σημαντικό αυτό κτίριο βρίσκεται πάνω στην Αττική οδό, στη θέση Πούσι - Λέδι της Παιανίας, έχει συνολική επιφάνεια 61.574 τ.μ. επί οικοπέδου 35,6 στρεμμάτων.

Το ακίνητο ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την «προίκα» της Πανγαία η οποία είναι τώρα «πολύφερνη νύφη» για μεγάλους ξένους «παίκτες» στον χώρο των ακινήτων. Πάντως, δεν αποκλείεται να προσφερθούν κι άλλα ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας στην Πανγαία ΑΕΕΑΠ ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η θέση της.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ, αποτελείται από 242 ακίνητα, κυρίως καταστήματα και γραφεία σε πολύ καλές περιοχές της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων και τα περισσότερα από αυτά είναι μισθωμένα από την Εθνική Τράπεζα. Η εταιρεία την περασμένη χρονιά είχε έσοδα από μισθώματα που ξεπέρασαν τα 70 εκατ. ευρώ.
ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ
vkanel@pegasus.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου