Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Το αίμα των νεκρών χρυσαυγιτών & η υποκρισία των Μέσων


Όταν το "Πρώτο Θέμα" δημοσίευε την φωτογραφία του Παύλου Φύσσα λοιδωρήθηκε από κόμματα, κατηγορήθηκε ότι παραβίαζε τη δεοντολογία και οι γνωστοί άγνωστοι έσπασαν τα γραφεία της εφημερίδας - Όταν τα κανάλια δείχνουν τα νεκρά κορμιά των νεαρών στο Νέο Ηράκλειο και το αίμα τους να ποτίζει την άσφαλτο “κάνουν ρεπορτάζ”...

“Δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα σε δολοφονίες”.

Η φράση αυτή της τραγικής μάνας του 29χρονου Αλέξανδρου Γέροντα,...
ο οποίος εξακολουθεί να δίνει τη μάχη για τη ζωή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γ. Γεννηματάς μετά τα πυρά που δέχθηκε, το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης στο Νέο Ηράκλειο, έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, είναι ένα μάθημα ζωής.

Μπορεί όμως παράλληλα να λειτουργήσει και ως μάθημα... δεοντολογίας προς όλους όσοι εργαζόμαστε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης!

Όλο το Σαββατοκύριακο τα τηλεοπτικά κανάλια μας “βομβάρδισαν” με “αποκαλυπτικά” βίντεο από το σημείο της δολοφονικής επίθεσης. Μας έδειξαν ξανά και ξανά, καρέ προς καρέ, τα άψυχα κορμιά των δύο νεαρών που έπεσαν νεκροί στο σημείο από τα πυρά των δολοφόνων. Μας έδειξαν, ξανά και ξανά, λεπτομερείς περιγραφές της επίθεσης, αναπαραστάσεις, μα περισσότερο απ' όλα μας έδειξαν ΑΙΜΑ. Ξανά και ξανά, ζουμ και στοπ καρέ στο ΑΙΜΑ. Το ΑΙΜΑ των δύο παλικαριών. Να ποτίζει την άσφαλτο. Τα άψυχα κορμιά τους να κείτονται στο δρόμο.

Όταν το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδό του τη φωτογραφία του Παύλου Φύσσα, ελάχιστα λεπτά μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε, να κείτεται στην αγκαλιά της φίλης του, δεκάδες ήταν οι φωνές εκείνες που έσπευσαν να... “υπερασπισθούν” τις δήθεν χαμένες αξίες της δεοντολογίας, των προσωπικών δεδομένων, του ανθρώπινου πόνου. Κόμματα μας λοιδώρησαν, μας στοχοποίησαν και μας κατηγόρησαν για την δημοσιογραφική μας επιλογή να δείξουμε τη, σκληρή όντως, αλήθεια. Και φτάσαμε στο σημείο να δεχθούμε καταδρομική επιδρομή από τους "γνωστούς-αγνώστους" που έσπασαν τα γραφεία μας και έθεσαν την ασφάλεια και την ακεραιότητα δεκάδων εργαζομένων σε κίνδυνο.

Κι όλα αυτά γιατί δήθεν "καπηλευθήκαμε" την αγωνία του Παύλου, των γονιών του, των δικών του ανθρώπων. Μας έστειλαν και εξώδικα, μας συκοφάντησαν.

Χθες και προχθές οι ίδιοι άνθρωποι έκαναν αυτοί τον δικό τους “διαχωρισμό”. Το αίμα των νεκρών παιδιών στο Νέο Ηράκλειο προφανώς ΔΕΝ συνιστά παραβίαση της δεοντολογίας. Εξάλλου ούτε το ΕΣΡ δεν θα έχει πρόβλημα, σωστά; Οι τεχνικοί των καναλιών φρόντισαν να “θολώσουν” την εικόνα, να μην δείξουν τα πρόσωπα των νεκρών. Το ΑΙΜΑ όμως το έδειχναν. Ξανά και ξανά. Να ρέει στην άσφαλτο, να την ποτίζει.

Το ΑΙΜΑ αυτό δεν προκαλεί πόνο σε κανέναν; Δεν παραβιάζει ηθικές αρχές; Μα μπήκε “μωσαϊκό” στα πλάνα! “Θόλωσε” η εικόνα και δεν προσβάλλει κανέναν. Το ΑΙΜΑ όμως; Πόση υποκρισία χωράει σε ένα τηλεοπτικό πλάνο; Σε ένα στοπ-καρέ; “Πνιγμένο” στο αίμα...

“Οι δολοφονίες δεν διαχωρίζονται”. Σωστά. Η ηθική και οι αξίες όμως, η δεοντολογία και η αλήθεια προφανώς “διαστέλλονται” κατά το δοκούν.


Πηγή: Πρώτο Θέμα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου