Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

(καθόλου) Σοκ στην Αλβανία ~ Κάψανε ελληνικές σημαίες


Ομάδα Αλβανών ρατσιστών έκαψε την ελληνική σημαία στο κέντρο των Τιράνων, εν μέσω της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη γειτονική χώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Σύμφωνα με αλβανικό δημοσίευμα, νεαροί φοιτητές από την πόλη Κούκες ξήλωσαν ελληνικές σημαίες που είχε τοποθετήσει ο δήμος Τιράνων -όπως επιβάλλει το εθιμοτυπικό - και έκαψαν μερικές από αυτές.


Οι νεαροί, που δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι η ελληνική σημαία αποτελεί «πρόκληση» για αυτούς, συνελήφθησαν από την αστυνομία.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης/ Ζούγκλα


Την άρση του νόμου του εμπολέμου, που ακόμη βρίσκεται σε ισχύ, ζήτησε με προκλητικό τρόπο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο Αλβανός ομόλογός του Μπουγιάρ Νισάνι εκμεταλλευόμενος την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας μας, χαρακτήρισε μάλιστα τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα «μεγάλο φίλο των Αλβανών».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Αλβανίας, αφού ευχαρίστησε τον Ελληνα ομόλογό του, ο οποίος, όπως τόνισε, έχει προσφέρει προσωπικά ως «μεγάλος φίλος των Αλβανών», ζήτησε από τον κ. Παπούλια να συμβάλει ώστε «το ελληνικό Κοινοβούλιο να ακυρώσει τον νόμο που εμπολέμου, που είναι ακόμη σε ισχύ και κρατά υπό συντηρητική κατάσχεση τις περιουσίες των Αλβανών πολιτών (σ.σ. Πρόκειται για τη γνωστή ιστορία με τους «Τσάμηδες») στην Ελλάδα», καθώς και «να αναιρέσει όλους τους νόμους που απορρέουν από αυτόν και είναι σε αντίθεση με το άρθρο 15 του συμφώνου φιλίας μεταξύ των δύο χωρών»!

Ο κ. Νισάνι είπε ακόμη ότι εξέφρασε την ανησυχία του «για το ακόμη άλυτο πρόβλημα των τοπωνυμίων», ενώ αναφορικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων σημείωσε ότι το ζήτημα αυτό παραμένει προς επίλυση.

dimokratianews.gr



Την ίδια στιγμή, αποφεύγοντας να απαντήσει στην αλβανική πρόκληση ο κ. Παπούλιας, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου συμμετείχε σε εορταστικές εκδηλώσεις όπου ακούγονταν αλυτρωτικά τραγούδια της «τσαμουριάς», μίλησε για «νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών»!

«Να βασίσουμε τις σχέσεις μας στα στοιχεία που μας ενώνουν» τόνισε ο κ. Παπούλιας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Νισάνι, τον οποίον ευχαρίστησε για την «ένθερμη υποδοχή». Υπογράμμισε, δε, ότι «η ελληνική εθνική μειονότητα αποτελεί σταθερό στοιχείο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας».

«Οι Ελληνες της Αλβανίας», συνέχισε ο κ. Παπούλιας, «είναι από τα πιο δυναμικά τμήματα της αλβανικής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, τα δικαιώματα των οποίων όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά». Στη συνάντηση των δύο προέδρων συζητήθηκε και η διμερής συνεργασία σε ενεργειακά ζητήματα. «Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε την ελληνοαλβανική ενεργειακή συνεργασία, που συνιστά σημαντική πτυχή των διμερών μας σχέσεων. Ο διαδριατικός αγωγός φυσικού αερίου, η επιλογή του οποίου αποτελεί νέο πεδίο συνεργασίας, δημιουργεί νέα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής» τόνισε ο κ. Παπούλιας.

«Διαβεβαίωσα τον κ. Νισάνι ότι κατά τη διάρκεια της επερχόμενης ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. η Ελλάδα θα προωθήσει ενεργά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, όπως και στο παρελθόν» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου