Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Τι απέγιναν οι καταθέσεις των Ελλήνων;


-Πήγαν στην Κύπρο;
-Μήπως στην Ελβετία;
-Οι μύθοι που καταρρίπτονται και η λύση του γρίφου.
 
Πολλοί αναγνώστες αναρωτιούνται: «Τι απέγιναν τα λεφτά που έφυγαν από τις ελληνικές καταθέσεις την προηγούμενη τριετία; Πού πήγαν; Πού βρίσκονται;». Εύλογα ερωτήματα. Οι απαντήσεις πολλές, αλλά οι περισσότερες στην πράξη αποδείχθηκαν εσφαλμένες.
Για παράδειγμα, πολλοί πίστευαν ότι τα λεφτά είχαν πάρει την άγουσα κυρίως για την Κύπρο, μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι ήταν πολύ μικρό το κομμάτι που κατευθύνθηκε στην Λευκωσία. Έπρεπε βεβαίως να καταστραφεί το τραπεζικό σύστημα του νησιού για να «πέσει» και αυτός ο μύθος, όμως, σημασία έχει ότι ...έπεσε.
Αλλά αφού δεν πήγαν στην Κύπρο, τότε, που πήγαν;
Η αμέσως επόμενη, δημοφιλέστερη, εκδοχή, ήταν αυτή που «έλεγε» ότι οι έχοντες τα λεφτά τα «πάρκαραν» στην Ελβετία. Σύντομα, ωστόσο, και αυτός ο μύθος «έπεσε». Μετά την ιστορία με τις περίφημες λίστες και τους εξονυχιστικούς ελέγχους που ακολούθησαν, αποδείχθηκε ότι και εκεί δεν πήγαν τελικώς και τόσες πολλές από τις καταθέσεις που έκαναν φτερά. Για την ακρίβεια, πήγαν πολύ λιγότερα από όσα είχε εκτιμηθεί.
Αφού δεν πήγαν Ελβετία, ούτε Κύπρο, τότε που πήγαν; Αναζητείστε την απάντηση στις σελίδες του ξένου οικονομικού Τύπου. Αλλά όχι στις χρηματιστηριακές, όπως ενδεχομένως νομίζετε. Οι πιο «ύποπτες» είναι αυτές που αφορούν στις αγορές ακινήτων. Και πιο συγκεκριμένα, σε αυτή της Μεγάλης Βρετανίας. Την εβδομάδα που πέρασε ανακοινώθηκε ότι η αύξηση στις εκεί τιμές έκανε ρεκόρ 11ετίας! Οι Εγγλέζοι μεσίτες έχουν τρελαθεί. Η ζήτηση είναι απίστευτη και μεγαλώνει μήνα με τον μήνα. Η δε εκδοχή της "φούσκας" τους τρομάζει ολοένα και πιο πολύ, γιατί η αγορά φουσκώνει μέρα με την μέρα. 
Και όταν τους ρωτάς «πού οφείλεται», η απάντηση είναι αφοπλιστική: «Οι Έλληνες, οι Κύπριοι, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί αγοράζουν ό,τι βρουν. Περισσότερο και από τους Άραβες και τους Ρώσους, που ειδικεύονται στα ακριβά ακίνητα. Οι υπόλοιποι όμως...». Η απορία, λοιπόν, φαίνεται να λύνεται από το μακρινό Λονδίνο.
Βεβαίως, υπάρχει και η άλλη, η πιο πεζή εξήγηση. Ότι δηλαδή, ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων, «σηκώθηκε» για να πάει στα σεντούκια και στα μαξιλάρια και ένα άλλο σημαντικό για καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες και φορολογικές υποχρεώσεις των Ελλήνων. 
Αν κάνετε ένα συνδυασμό αυτών των δύο ερμηνειών, τότε, μάλλον, θα λύσετε και το γρίφο.
Ο Τειρεσίας / voria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου