Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ποιοί βάζουν τους φόρους, γαμώ το φελέκι μου!


Ρωτήθηκε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας για την τύχη της διάταξης που ορίζει ότι οι επενδυτές είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων. "Ζήτησα να καταργηθεί", ήταν η απάντησή του. 

Το περιστατικό αυτό στάθηκε η αφορμή να αναζητήσουμε τα πραγματικά αφεντικά του YΠΟΙΚ. Τις κρυφές συνιστώσες του Υπουργείου. Ή αλλιώς: Ποιός αποφασίζει για τους φόρους μας, γαμώ το φελέκι μου! 


Για τους φόρους των ακινήτων έχουμε βγάλει μία άκρη. Συντάκτης του νομοσχεδίου για τον νέο φόρο είναι ο κ. Καραβίτης. Ο κ. Καραβίτης ήταν επικεφαλής επί κυβερνήσεων Σημίτη στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Επί των ημερών του η Ευρώπη έμαθε τα Greek Statistics. Κορυφαίες στιγμές της επιστήμης. Στo Πάντειο που είναι καθηγητής ο κ. Καραβίτης το μάθημα αυτό, για τα Greek Statics, δεν πρόκειται, μάλλον, να διδαχτεί...

 
Ο κ. Καραβίτης είναι σύμβουλος του κ. Στουρνάρα, καθηγητής στo Πάντειο και διορισμένος πρόσφατα στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ! Πιθανότατα να είναι διορισμένος και σε άλλα διοικητικά συμβούλια και σε άλλες επιτροπές, καθώς οι υπηρεσίες του φαίνεται να τυγχάνουν ιδιαίτερης εκτίμησης. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε εμείς. Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι οι άνθρωποι του προέδρου Σημίτη είναι καλά οργανωμένοι και δεν αφήνουν εύκολα αναξιοποίητο το οτιδήποτε.

Εβδομήντα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, λοιπόν, ενημερώθηκαν για τον νόμο από τον κ. Καραβίτη. Ολόκληρο Μαξίμου εμπιστεύτηκε έναν τόσο σημαντικό νόμο στα χέρια μιας παρέας με έντονες καταβολές από το παρελθόν της στις κυβερνήσεις Σημίτη. Κι αυτό αποτυπώνεται πλήρως στον νέο νόμο. Στους ανθρώπους αυτούς φαίνεται απολύτως φυσιολογική η λογική των νέων νόμων και η τιμωρία όσων κατέχουν περιουσιακά στοιχεία. Γι αυτό και ο φόρος  για τα ακίνητα έχει τη λογική του φόρου κατοχής.

Σε ένα άλλο κορυφαίο θέμα, αυτό των φόρων επί των χρηματιστηριακών πράξεων, τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα. Εκεί έχει χαθεί εντελώς η μπάλα και η λογική. Μία μικρή ομάδα συμβούλων έχει αναλάβει να σβήσει μια για πάντα το ένοχο παρελθόν των κυβερνήσεων Σημίτη με το Χρηματιστήριο. Από την εποχή, λοιπόν, που οι υπουργοί μάσαγαν φύλλα δάφνης και προέβλεπαν την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών, φτάσαμε στο σημείο τα παιδιά τους, οι σημερινοί σύμβουλοι του ΥΠΟΙΚ να απαγορεύουν στην πράξη την αγοραπωλησία μετοχών από τους ντόπιους αυτόχθονες.

Ορίζουν ότι θα υπάρχουν βιβλία εσόδων - εξόδων για όσους ανόητους πιστέψουν το success story της ελληνικής Οικονομίας και αποφασίσουν να αγοράσουν μετοχές ελληνικών εταιρειών. Σε μία τέτοια περίπτωση την έκατσαν την βάρκα! Στην κυριολεξία. Από το αυτί στον λογιστή και από εκεί στο χρεοκοπημένο ταμείο Ελευθέρων Επαγγελματιών. Κι αν είναι συνταξιούχος, την έχασε την σύνταξη. Γυρεύετε τώρα με ένα σμπάρο πόσα βόλια.

Κι εδώ, αν προσέξετε, υπάρχει μία διάθεση τιμωρίας. Λες κι έχουν γεμίσει τα υπουργεία με σαδιστές.  Είναι αλήθεια ότι το θέμα αυτό θα πρέπει με κάποιον τρόπο να το εξετάσουν. Αυτό που κοιτάζουν στο βάθος και αντιμετωπίζουν όλους τους κοινούς θνητούς σαν οι ίδιοι να είναι οι Φαραώ και όλοι οι άλλοι τα κορόιδα που θα τους χτίσουν τις πυραμίδες. Αλλά να μην το μπλέξουμε τώρα, να το εξετάσουμε μία άλλη μέρα.

Σωστά βάλανε έναν νόμο υπεραξίας στις μετοχές. Αλλά αρνούνται την ίδια ώρα να συνυπολογίσουν τις ζημίες από άλλες επενδυτικές δραστηριότητες. Ας πούμε από τα παράγωγα ή από τα ομόλογα. Λεπτομέρεια, θα πείτε. Δίκιο έχετε, απλά δείχνουν την μονομέρειά τους. Όπως και στο άλλο, που αναγνωρίζουν παντού ένα αφορολόγητο 25.000 ευρώ, εκτός από τις μετοχές. Μίσος έχουν οι άνθρωποι.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Ποιος κυβερνάει αυτό το υπουργείο; Αν πείτε ότι το κάνει η σημερινή συγκυβέρνηση, θα έχετε κάνει ένα σημαντικό λάθος. Δεν είναι πάντως λίγα εκείνα τα κυβερνητικά στελέχη που αναρωτιούνται για το ποιός πραγματικά κάνει κουμάντο σε ένα τόσο σοβαρό υπουργείο και τι εν τέλει εξυπηρετεί...

Θανάσης Μαυρίδης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου