Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Το... αλκοολικό γονίδιο



Μία και μόνο μετάλλαξη σε ένα και μόνο γονίδιο που εμπλέκεται στο κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου φαίνεται ότι οδηγεί σε εξάρτηση από το αλκοόλ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση « Nature Communications».

Αν και τα νέα ευρήματα αφορούν πειράματα σε ποντίκια, οι ερευνητές από το...
Imperial College του Λονδίνου και τα Πανεπιστημία του Λονδίνου, του Νιουκάσλ, του Σάσεξ και του Νταντί, έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι η μετάλλαξη του γονιδίου ενδεχομένως να συνδέεται και με την κατάχρηση αλκοόλ στον άνθρωπο.

Πρώτος εντοπισμός άμεσης σχέσης γονιδίου και αλκοολισμού

Παρότι στο παρελθόν αρκετά γονίδια έχουν συνδεθεί με τον αλκοολισμό, οι βρετανοί επιστήμονες με επικεφαλής τον δρα Χάουαρντ Τόμας, είναι οι πρώτοι που ανακαλύπτουν άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα σε μια γονιδιακή μετάλλαξη και τον εθισμό στο αλκοόλ.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν τα πειραματόζωα έφεραν τη φυσιολογική εκδοχή του γονιδίου Gabrb 1 δεν ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για το αλκοόλ. Αντιθέτως, όταν έφεραν τη μεταλλαγμένη εκδοχή του, εμφάνιζαν έντονη ροπή προς την κατανάλωση αλκοόλ, με αποτέλεσμα αυτό να αναλογεί στο 85% των υγρών που έπιναν.

Το γονίδιο Gabrb 1

Το γονίδιο Gabrb 1 παίζει ρόλο στη ρύθμιση της χημικής λειτουργίας του εγκεφάλου, ιδίως στον επικλινή πυρήνα, περιοχή που ελέγχει τα ευχάριστα συναισθήματα και την ανταμοιβή. Η μετάλλαξή του επιδρά σε έναν πρωτεϊνικό υποδοχέα που εντοπίζεται στις συνάψεις των νευρώνων. Η μετάλλαξη τροποποιεί τη δράση του νευροδιαβιβαστή GABA, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να αποζητά όλο και περισσότερη ικανοποίηση από την κατανάλωση αλκοόλ.

«Είναι εκπληκτικό πως μια μόνο μετάλλαξη ενός γονιδίου στον γενετικό κώδικα είναι δυνατό να έχει τόσο καταλυτικές συνέπειες σε πολύπλοκες συμπεριφορές, όπως η κατανάλωση αλκοόλ», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες που συνεχίζουν τις έρευνές τους για να διαπιστώσουν κατά πόσο το συγκεκριμένο γονίδιο έχει την ίδια επίδραση και στους ανθρώπους.

Προς καλύτερες θεραπείες

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, η κατανάλωση αλκοόλ από τους ανθρώπους επηρεάζεται περισσότερο από περιβαλλοντικούς παράγοντες, σε σχέση με τους γενετικούς. Όμως, ο δρ Κουέντιν Άνστι σχολιάζει ότι η ανακάλυψη του ρόλου του συγκεκριμένου γονιδίου μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες φαρμακευτικές θεραπείες του αλκοολισμού στο μέλλον.


vima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου