Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ο υιός Μπαλτάκος στο Λιμενικό με ρουσφέτι!


Ένα πολύ καλά κρυµµένο σκάνδαλο, µια αµφιλεγόµενη δικαστική απόφαση και τα κλειστά στόµατα.

Ενα απίστευτο σκάνδαλο, µια αµφιλεγόµενη δικαστική απόφαση και συνθήκες οµερτά από όλες τις εµπλεκόµενες πλευρές συνθέτουν την αποκάλυψη που παρουσιάζουν σήµερα τα...
«ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», µε πρωταγωνιστές τον γενικό γραµµατέα της κυβέρνησης και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Τάκη Μπαλτάκο, και τον υιό του, ∆ηµήτρη-Γεώργιο.

Πρόκειται για υπόθεση που αφορά την τοποθέτηση του υιού Μπαλτάκου στο Λιµενικό Σώµα, η οποία προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων στο υπουργείο Ναυτιλίας για µεγάλο διάστηµα και πυροδότησε αρνητικές συζητήσεις στους κόλπους των αξιωµατικών. Η συγκεκριµένη περίπτωση, αλλά και η µεθόδευση που ακολουθήθηκε επαναφέρουν µετ’ επιτάσεως το δίληµµα για το τι τελικά θεωρείται νόµιµο και ηθικό, ιδιαίτερα µάλιστα για έναν στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαµαρά, µε κοµβικό ρόλο στη λειτουργία της κυβέρνησης.


ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ

Για να αντιληφθεί κανείς τις υπόγειες προεκτάσεις του θέµατος, αρκεί να αναφέρουµε ότι, προκειµένου να καλυφθούν οι διαφωνίες από την εκ των υστέρων τοποθέτηση του υιού Μπαλτάκου στον πίνακα επιτυχόντων του διαγωνισµού κατάταξης δοκίµων σηµαιοφόρων του Λ.Σ. και µετά τις έντονες αντιδράσεις του τοµεάρχη Αµυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή ∆ρίτσα, συνέβη το πρωτοφανές για την ιστορία του Λιµενικού: Με παρέµβαση Μπαλτάκου, αλλά και της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο αρχηγός του Λιµενικού υποχρεώθηκε να κάνει δεκτούς στο Σώµα και 15 επιλαχόντες του επίµαχου διαγωνισµού, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα στο ότι παρακάµφθηκαν στη σειρά κατάταξης από τον υιό Μπαλτάκο, προκειµένου να κοπάσουν οι καταγγελίες των ιδίων και των οικογενειών τους.  Η απίστευτη αυτή υπόθεση ξεκινά το 2011, όταν ο ∆ηµήτριος-Γεώργιος Μπαλτάκος, υιός του διευθυντή τότε του νοµικού γραφείου του προέδρου της Ν.∆. Τάκη Μπαλτάκου (παλαιότερα νοµικού συµβούλου των ΕΠΑΕ και ΚΑΕ Παναθηναϊκός) και βαφτιστικός του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ., Πάνου Καµµένου, αποφασίζει να συµµετάσχει στον διαγωνισµό για τους δόκιµους σηµαιοφόρους του Λιµενικού. Ο 24χρονος τότε ∆ηµήτρης, έχοντας σπουδάσει στο Πολιτικό της Νοµικής και µε µεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήµες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, δεν καταφέρνει να περάσει τη βάση σε ένα από τα υπό εξέταση µαθήµατα, συγκεκριµένα στο ∆ιοικητικό ∆ίκαιο, όπου βαθµολογείται µε οκτώ.
Οπως ορίζει η συγκεκριµένη προκήρυξη, σε περίπτωση που ένας διαγωνιζόµενος δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει τουλάχιστον τη βάση του δέκα σε ένα µάθηµα θεωρείται ότι αποτυγχάνει. ∆ίνεται µάλιστα η δυνατότητα ένστασης στο ΑΣΕΠ, µόνο όµως για λόγους νοµιµότητας και όχι για τη βαθµολογία και την ουσιαστική εκτίµηση της επιτροπής.


ΠΡΟΣΦΥΓΗ

Πράγµατι, ο νεαρός Μπαλτάκος προσέφυγε στο ΑΣΕΠ, που µε την υπ’ αριθµ. 982/11-10-2011 απόφασή του έκανε δεκτή την ένστασή του και ανέπεµψε την υπόθεση στην αρµόδια επιτροπή εξετάσεων, πλην όµως το αποτέλεσµα παρέµεινε το ίδιο. Και πάλι δηλαδή οι βαθµολογητές έκριναν ότι το κείµενο δεν ξεπερνούσε τη βάση του δέκα που όριζε ως προϋπόθεση η προκήρυξη.
Εδώ ξεκινά ωστόσο το περίεργο και σκανδαλώδες της υπόθεσης. Ο υιός Μπαλτάκος κατέθεσε ενώπιον του Τριµελούς ∆ιοικητικού Εφετείου Πειραιά αίτηση ακύρωσης της απόφασης, µε δικηγόρο του µάλιστα την κυρία Λίνα-Κυριακή ∆ικαιάκου, η οποία εν συνεχεία αποσπάστηκε και στο γραφείο του πατρός Μπαλτάκου στο Μέγαρο Μαξίµου, αλλά και στη Βουλή ως επιστηµονική συνεργάτις. Αν και ο νόµος, αλλά και η ίδια η προκήρυξη, την οποία το δικαστήριο του Πειραιά καλούνταν να εξετάσει, ορίζει ξεκάθαρα ότι η ένσταση επιτρέπεται για λόγους νοµιµότητας και όχι για τη βαθµολογία, το δικαστήριο µε απόφασή του έκανε ένα νοµικό και λογικό… άλµα, φθάνοντας µάλιστα στο σηµείο να σχολιάσει ακόµα και την ουσία της βαθµολόγησης.






Λέει λοιπόν χαρακτηριστικά η απόφαση: «… η αξιολόγηση του δοκιµίου του αιτούντος (∆ηµητρίου Μπαλτάκου) στο ανωτέρω υποερώτηµα υπερβαίνει τα ακραία όρια της αντικειµενικής, κατά την κοινή πείρα, αξιολόγησης». Με απλά λόγια, το δικαστήριο βαθµολόγησε τον κύριο Μπαλτάκο και έκρινε ότι κακώς κόπηκε στο µάθηµα…

Με αφορµή αυτό το σκεπτικό, το δικαστήριο κάλεσε την επιτροπή βαθµολόγησης του Λιµενικού να συνεδριάσει εκ νέου, και µάλιστα για τρίτη φορά! Σύµφωνα µε καταγγελίες ανώτατων αξιωµατικών στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», µετά από παρέµβαση του ισχυρού γραµµατέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκου, στις 2/8/2012 και µε υπουργό τον κύριο Μουσουρούλη, ο αρχηγός του Λιµενικού Σώµατος, αντιναύαρχος ∆ηµ. Μπαντιάς, ζήτησε να επανασυγκροτηθεί η επιτροπή βαθµολόγησης, για να βαθµολογήσει τρίτη φορά το γραπτό του υιού Μπαλτάκου, το οποίο και τις δύο προηγούµενες είχε πάρει βαθµό κάτω της βάσης και συγκεκριµένα οκτώ.

Παραδόξως µία µόλις ηµέρα µετά και συγκεκριµένα στις 3/8/2012, χωρίς ποτέ να ανακοινωθεί επισήµως η νέα βαθµολογία της επιτροπής, ο υπουργός Κ. Μουσουρούλης ανακοίνωσε ότι έγινε δεκτός ως δόκιµος σηµαιοφόρος του Λιµενικού ο κ. ∆ηµήτριος-Γεώργιος Μπαλτάκος και µάλιστα αναδροµικά, από τον Ιούνιο του 2011.






Αξίζει να σηµειωθεί ότι, σύµφωνα µε πληροφορίες των «Παραπολιτικών», τελικά ο βαθµός του υιού Μπαλτάκου στο εν λόγω υποερώτηµα από 8 µετατράπηκε σε 10, προκειµένου το γραπτό να πιάσει τη βάση.


Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Το κωµικοτραγικό και σίγουρα σκανδαλώδες της συγκεκριµένης απόφασης είναι ότι ο υιός Μπαλτάκος όχι µόνο αναβαθµολογήθηκε εν µια νυκτί, αλλά κατάφερε να υπερπηδήσει και 15 επιλαχόντες, που είχαν συγκεντρώσει µεγαλύτερη συνολική βαθµολογία από τον ίδιο. Μάλιστα, αν και η προκήρυξη αφορούσε 60 επιτυχόντες, ο υιός Μπαλτάκος πέρασε 61ος.
Να σηµειωθεί ότι και οι 15 επιλαχόντες –που, σηµειωτέον, δεν είχαν µηδενιστεί, όπως ο υιός Μπαλτάκος, αλλά είχαν συγκεντρώσει υψηλή βαθµολογία- προσέφυγαν επίσης στα δικαστήρια, χωρίς ούτε ένας να δικαιωθεί!
Η υπόθεση εξελίχθηκε σε σκάνδαλο στο εσωτερικό του Λιµενικού, µε τον αρχηγό του Σώµατος να αποφεύγει να δώσει απαντήσεις για το συγκεκριµένο θέµα.
Αποτέλεσµα αυτής της κατάφωρα προνοµιακής και σκανδαλώδους τοποθέτησης του υιού Μπαλτάκου, που στηρίχθηκε σε προφανώς νοµιµοφανείς και όχι νόµιµες αποφάσεις, ήταν η «εξέγερση» του τοµεάρχη Αµυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. ∆ρίτσα, ο οποίος ζήτησε να ριχθεί φως στο συγκεκριµένο σκάνδαλο.
Αποτέλεσµα όλης αυτής της δυσώδους εξέλιξης ήταν να προβλεφθεί ειδική διάταξη, µε βάση την οποία και οι 15 επιλαχόντες που είχαν καλύτερη βαθµολογία έγιναν δεκτοί στο Λιµενικό, για να κλείσουν προφανώς τα στόµατα.  Τα βασικότερα ερωτήµατα που προκύπτουν είναι:
  • Γιατί η επιτροπή άλλαξε την τρίτη φορά τη βαθµολογία και κυρίως τι πιέσεις δέχτηκε;
  • Γιατί έγινε δεκτός ως 61ος επιτυχών ο υιός Μπαλτάκος, ενώ η προκήρυξη καλούσε µόνο 60;
  • Γιατί παρακάµφθηκαν οι 15 επιλαχόντες και πώς εντέλει έγιναν δεκτοί στο Σώµα;

 Πρόσωπο-κλειδί η δικηγόρος του νοµικού επιτελείου του

Πρόσωπο-κλειδί στη συγκεκριµένη δικαστική υπόθεση ήταν, χωρίς αµφιβολία, η πληρεξούσια δικηγόρος του υιού Μπαλτάκου, η δραστήρια 38χρονη δικηγόρος Λίνα ∆ικαιάκου, η οποία έχει ενταχθεί εδώ και λίγους µήνες στο επιτελείο του Τάκη Μπαλτάκου, στον πρώτο όροφο της Βουλής. Μάλιστα, η µαχητική της παρουσία αποτελεί αντικείµενο συζήτησης σε ολόκληρο το Κοινοβούλιο. Η κ. ∆ικαιάκου ανήκει στον πολύ στενό πυρήνα του 59χρονου γενικού γραµµατέα της κυβέρνησης, συµµετέχει σε όλες τις κρίσιµες συσκέψεις για νοµικά θέµατα και, όπως λένε όσοι γνωρίζουν, η γνώµη της ακούγεται και µε το παραπάνω.

Η Λίνα-Κυριακή ∆ικαιάκου δεν βρέθηκε τυχαία στο νοµικό γραφείο της γενικής γραµµατείας της κυβέρνησης, στο πλευρό του Τάκη Μπαλτάκου, αφού η γνωριµία τους µετράει αρκετά χρόνια. Πριν αναλάβει τη συγκεκριµένη κρίσιµη θέση, ήταν από τα πρώτα πρόσωπα που είχαν µετακοµίσει στο Μέγαρο Μαξίµου τον Ιούλιο του 2012, µετά τις νικηφόρες για τη Νέα ∆ηµοκρατία εκλογές και τον σχηµατισµό της τρικοµµατικής κυβέρνησης.

Ισως ένα από τα σηµαντικότερα στοιχεία υπήρξε η καταγωγή της, αλλά και ο τόπος όπου µεγάλωσε. Μανιάτισσα η ίδια -όπως και ο Τάκης Μπαλτάκος-, αλλά µεγαλωµένη στην Καλαµάτα, γενέτειρα του Αντώνη Σαµαρά.

Το τελευταίο διάστηµα, πάντως, η δικηγόρος, που σύνθηµά της είχε τότε το «τιµή και χρέος», βλέπει τις µετοχές της στο πρωθυπουργικό γραφείο να ανεβαίνουν κατακόρυφα και δεν ασχολείται µε τους άσπονδους φίλους της και τα κουτσοµπολιά για την ταχύτατη ανέλιξή της, που την έφερε να βρίσκεται στην καρδιά του νοµικού επιτελείου του Αντώνη Σαµαρά. Προφανώς δεν ασχολείται µε αυτά ούτε ο προϊστάµενός της, Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος στο πρόσωπό της βρήκε µια πολύ χρήσιµη και υπερπολύτιµη συνεργάτιδα.


Σφοδρές αντιδράσεις στη Ν.∆. και οµερτά στα υψηλά κλιµάκια

Η εµπλοκή του Τάκη Μπαλτάκου στην τοποθέτηση του υιού του στο Λιµενικό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του Σώµατος, ωστόσο η οµερτά στα ανώτατα κλιµάκια δεν επέτρεψε τις διαρροές για τον νέο ισχυρό άνδρα του πρωθυπουργού. Είναι πάντως εντυπωσιακό ότι, ακόµα και µετά την τοποθέτηση του νεαρού Μπαλτάκου στο Λιµενικό, δεν κρατήθηκαν ούτε τα προσχήµατα. Ο ∆ηµήτρης Μπαλτάκος µεταπήδησε σχεδόν αυτόµατα στους βατραχανθρώπους του Λιµενικού, ενώ δύο νέα περιστατικά, χαρακτηριστικά της νοοτροπίας που επικρατεί στο Σώµα, προκάλεσαν εκ νέου αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια. Το πρώτο ήταν το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Λιµενικού επετράπη στον Τάκη Μπαλτάκο να παραδώσει ο ίδιος το σπαθί στην αποφοίτηση του υιού του -ενδεικτικό της αντιµετώπισης που απολαµβάνει ο ισχυρός συνεργάτης του Αντώνη Σαµαρά. Το δεύτερο και πιο σηµαντικό ήταν η απόπειρα του αρχηγού του Σώµατος να στείλει για µετεκπαίδευση τον υιό Μπαλτάκο στο εξωτερικό, µε έξοδα που θα άγγιζαν τις 50.000 ευρώ και θα καλύπτονταν από τη διοίκηση του Λιµενικού. Μετά την αποκάλυψη του θέµατος όµως από γνωστό site, που καλύπτει τον χώρο της ναυτιλίας, η συγκεκριµένη κίνηση απετράπη.

Ο νεαρός Μπαλτάκος, ο οποίος τυγχάνει ιδιαίτερης φροντίδας στο Σώµα, ήταν από τους πρωταγωνιστές και της πρόσφατης άσκησης «Πυρπολητής», που πραγµατοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της νησίδας ∆οκός, ανοικτά της Υδρας, στην οποία συµµετείχαν οι επίλεκτοι κοµάντος της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιµενικού. Ο αξιωµατικός πλέον του Σώµατος και πρόσφατα απόφοιτος του Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών είχε και ένα τετ-α-τετ µε τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στον οποίο τον συνέστησε ο ίδιος ο κ. Μπαλτάκος, που επίσης παρακολούθησε τη συγκεκριµένη άσκηση.


Οι προκλήσεις του κ. γραµµατέως

Εχει αποδειχθεί, ιστορικώς, ότι οι πρωθυπουργοί περισσότερο είναι εκτεθειµένοι από ενέργειες του περιβάλλοντός τους ή από το ότι το περιβάλλον τους µπορεί να τους παρασύρει, ακόµη και σε εγκληµατικά λάθη, παρά από πρωτοβουλίες αµιγώς δικές τους. Παρά ταύτα, το ιστορικό πάθηµα ποτέ δεν γίνεται µάθηµα και έτσι οι επικεφαλής των κυβερνήσεων, συνηθέστατα, εκτίθενται ερήµην τους για τα λάθη συνεργατών τους ή ακόµη και για τις προκλήσεις τους. Ο λαός µπορεί να αντιληφθεί το ποιος βασικώς φταίει και ακόµη και να δικαιολογήσει έναν πρωθυπουργό. Με µία προϋπόθεση: Οτι ο πρωθυπουργός αυτός δεν θα συνεχίζει να καλύπτει τις προκλήσεις των συνεργατών του.

Στο εκτενές όσο και εµπεριστατωµένο ρεπορτάζ που δηµοσιεύεται στις παραπλεύρως στήλες αποκαλύπτεται ένα πελώριο σκάνδαλο, που αφορά στον γραµµατέα του Υπουργικού Συµβουλίου, κ. Τάκη Μπαλτάκο, και ειδικότερα στην εκµετάλλευση από αυτόν «της δεσπόζουσας θέσης του» -µια και πέραν των άλλων είναι εκ των εξ απορρήτων του κ. Σαµαρά. Οι άνωθεν παρεµβάσεις, προκειµένου να αλλοιωθεί υπέρ του υιού η βαθµολογία στη σχολή όπου έδωσε εξετάσεις, αποτελούν πρόκληση για την κοινωνία. Θα έλεγε δε κανείς διπλή πρόκληση, πρώτον διότι η ελληνική κοινωνία περνάει από τα Καυδιανά ∆ίκρανα σήµερα, δεύτερον διότι τα παιδιά πολλών συµπατριωτών µας αγωνιούν για την τύχη τους και βεβαίως θα εύχονταν να έχουν «µπάρµπα στην Κορώνη», αλλά έχουν ατυχήσει, και, τρίτον, διότι αποδεικνύεται ότι η εκάστοτε εξουσία, ανεξαρτήτως του ποιος είναι επ’ αυτής έφιππος, µπορεί ασυστόλως να αυθαιρετεί, προς ίδιον όφελος. Ο κ. Μπαλτάκος επ’ εσχάτων έχει επιδείξει αµέσως ή εµµέσως προκλητική συµπεριφορά. Μέχρι και σε πολιτικές δηλώσεις προβαίνει, υποκαθιστώντας αρµοδιότερους για πολιτικές τοποθετήσεις. Εκτός και αν έχει βεβαίως τέτοια άδεια από τον πρωθυπουργό, οπότε εκτεθειµένος είναι ο κ. Σαµαράς. Θα πρέπει να υπενθυµίσουµε ότι για απόπειρα εκµετάλλευσης της «δεσπόζουσας πολιτικής θέσης» υπέρ του υιού του εκπαραθυρώθηκε από τον Κώστα Καραµανλή ο Σάββας Τσιτουρίδης. ∆ιότι εκρίθη ότι στη συγκεκριµένη περίπτωση το νόµιµο δεν ήταν ηθικό, ειδικώς όταν προερχόταν από το µέλος µιας κυβέρνησης. Ο γραµµατέας του Υπουργικού Συµβουλίου δεν είναι µέλος της κυβέρνησης, δεν είναι εκλεγµένος από τον ελληνικό λαό και κατά συνέπεια δεν διαθέτει το κύρος µιας λαϊκής εντολής, που να του επιτρέπει υπερβάσεις. Είναι απλώς φίλος του πρωθυπουργού. Και υπό την έννοια αυτή, την ευθύνη για τα ατοπήµατα του φίλου του την επωµίζεται και αυτός που συνεχίζει, παρ’ όλ’ αυτά, να τον εµπιστεύεται...


Του Παναγιώτη Τζένου, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου