Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Τα χάλια της Θεσσαλονίκης σήμερα, σε εικόνες


Είναι γνωστό ότι η Θεσσαλονίκη, από μια από τις πιό όμορφες πόλεις του κόσμου πριν από 20-30 χρόνια, που αγαπήθηκε και τραγουδήθηκε όσο καμιά, έχει γίνει η πιό βρώμικη και άθλια πόλη του κόσμου, όχι τόσο από τα οικιακά απορρίματα, αλλά από τα απορρίμματα του μυαλού των κάφρων με τα σπρέι, που έχουν βρωμίσει τα πάντα, κάθε τετραγωνικό μέτρο, κάθε τοίχο, κάθε βιτρίνα. Η εικόνα εκφράζει ανάγλυφα τη σχέση των κατοίκων αυτής της χώρας, με τον κοινόχρηστο χώρο: μίσος.


Ατέλειωτο μίσος φωλιάζει στις ψυχές των νεαρών θυμάτων της προπαγάνδας, από 15-25 ετών, μίσος που δεν αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες της γενιάς τους (στη Σομαλία και το Πακιστάν, η γενιά τους περνά πολύ μεγαλύτερη κρίση, αλλά δεν βρωμίζει τα πάντα), αλλά τις συνέπειες της χρόνιας προπαγάνδας και κυρίως του λαϊκισμού, θύμα του οποίου πέφτουν τα παιδιά. Τα πάντα σε αυτή τη χώρα πνίγονται στον λαϊκισμό, που φέρνει ψηφαλάκια, δημιουργεί γενιές και γενιές "χρήσιμων ηλίθιων" που "επαναστατούν" καταστρέφοντας πάντα την περιουσία του διπλανού τους και ποτέ τις υποδομές των "τοκογλύφων" επικυρίαρχων.

Οι παμπόνηροι επικυρίαρχοι, τους έχουν πείσει, ότι αν εκδηλώσουν την καταστροφή και το μίσος που τους φύτεψαν, θα λυτρωθούν. Και το κάνουν, για μια πρόσκαιρη ικανοποίηση, ότι κάτι μπορούν να κάνουν κι αυτοί και φυσικά μπορούν να κάνουν μόνο το εύκολο: να καταστρέφουν. Για να φτιάξει ένα υπέροχο άγαλμα ή άλλο έργο τέχνης, ένας καλλιτέχνης μπορεί να χρειαστεί χρόνια.  Για να το καταστρέψει ένας βλάκας, χρειάζονται λίγα λεπτά.
Αν η προηγούμενη γενιά μεγάλωσε με την πρέζα της ηρωίνης, αυτή μεγαλώνει με την πρέζα του ιδεοληπτικού λαϊκισμού, που πείθει τη νεολαία ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα, αλλά οι "προδότες πολιτικοί" ευθύνονται για όλα. Έτσι, ψηφίζουν κάποιους άλλους, μέχρι να διαπιστώσουν ότι είναι χειρότεροι προδότες από τους προηγούμενους και μετά κάποιους άλλους, που επίσης αποδεικνύονται χειρότεροι και πάει λέγοντας.





























0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου