Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Πώς μπορείτε να νοικιάσετε το σπίτι σας σε τουρίστες από όλο τον κόσμο


Δεκάδες Θεσσαλονικείς έχουν αρπάξει την επιχειρηματική ευκαιρία που προσφέρει η πρωτότυπη ιδέα τριών νεαρών Αμερικανών, το νέο πετράδι του Διαδικτυακού επιχειρείν που ακούει στο όνομα «Airbnb», κι έχουν ήδη συνδεθεί στο παγκόσμιο δίκτυο εναλλακτικής φιλοξενίας.

Όσοι περιηγούνται στις γειτονιές του κόσμου και προτιμούν από το δωμάτιο του ξενοδοχείου, ένα περιβάλλον πιο σπιτικό, πιο άνετο αλλά πιθανότατα και σε πιο χαμηλή τιμή, γνωρίζουν πολύ καλά την καινούργια ελκυστική πρόταση για διαμονή, την ενοικίαση κατοικιών.


Όποιος μπει σήμερα στο «Airbnb» θα δει ότι από τη Θεσσαλονίκη μόνο, 180 κατοικίες, κυρίως διαμερίσματα προσφέρονται μέσα από το δίκτυο. Τι θέλει κάποιος να νοικιάσει; Ένα δωμάτιο, δύο, ολόκληρο διαμέρισμα; Διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, μεζονέτα, βίλα στα προάστια; Η προσφορά είναι μεγάλη και οι τιμές ποικίλλουν, έτσι που εύκολα καλύπτονται όλα τα βαλάντια.


Η ιδέα ήταν απλή αλλά και ιδιοφυής. Τη συνέλαβαν τρεις νεαροί Αμερικανοί πριν πέντε χρόνια και δημιούργησαν μία start-up που εκτινάχθηκε επιχειρηματικά, έτσι που σήμερα στο δίκτυο των κατοικιών που διατίθενται για ενοικίαση μέσω web sharing, είναι ενταγμένα 500.000 σπίτια, που διαχειρίζονται 350.000 ιδιοκτήτες – hosts σε 34.000 πόλεις του κόσμου.  Μέσα από την «Airbnb» κανείς μπορεί να μείνει σε ό,τι λογής κατοικία φανταστεί, από το κλασικό διαμέρισμα, μέχρι σε ποταμόσπιτο, τροχόσπιτο, κάστρο ή και πολυτελή βίλα.

Το δίκτυο Airbnb προσφέρει αφενός τη δυνατότητα στους λάτρεις των ταξιδιών να μείνουν σε μοναδικούς χώρους σε 192 χώρες και αφετέρου σε όλους όσοι διαθέτουν ένα επιπλέον χώρο να γίνουν οικοδεσπότες βγάζοντας χρήματα, να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους ή να καλύψουν τις επόμενες διακοπές τους.


Σχεδόν όλοι μπορούν να γίνουν οικοδεσπότες. Η εγγραφή και η καταχώρηση του χώρου γίνεται δωρεάν. Οι καταχωρήσεις που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα Airbnb είναι τόσο ποικίλες όσο και οι οικοδεσπότες στους οποίους ανήκουν. Έτσι, μπορείτε να καταχωρήσετε ένα κρεβάτι αέρα στο διαμέρισμά σας, ολόκληρο το σπίτι σας, ένα δωμάτιο σε bed-and-breakfast ή σε ξενοδοχείο, ακόμα και κάποιο δεντρόσπιτο στο δάσος.

Οι επισκέπτες πληρώνουν μέσω της Airbnb όταν κάνουν κράτηση σε μια καταχώρηση και οι οικοδεσπότες λαμβάνουν την πληρωμή μέσω της Airbnb 24 ώρες μετά την άφιξη του επισκέπτη. Μάλιστα, όταν κάποιος φιλοξενεί μέσω της Airbnb, η ιδιοκτησία του καλύπτεται για μέχρι και 700.000 ευρώ. Σε κάθε κράτηση, κάθε φορά.


Όσο λοιπόν η ελληνική Πολιτεία βασανίζει τη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, για την αδειοδότηση των Youth Hostels, οι ιδιώτες που μπορούν να διαθέσουν χώρους για την φιλοξενία ταξιδιωτών, εξασφαλίζοντας έτσι ένα συμπληρωματικό εισόδημα, κάνουν τις ιντερνετικές τους δικτυώσεις.

Άλλωστε να μη ξεχνάμε, η  Θεσσαλονίκη- Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 είναι πλέον εδώ και η πόλη μέσα στη νέα χρονιά θα δεχθεί το λιγότερο 10.000 επισκέπτες που θα συμμετέχουν σα σύνεδροι στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, ενώ βεβαίως πολλοί περισσότεροι αναμένεται και, ελπίζεται, ότι θα επισκεφθούν την πόλη στη διάρκεια των διαφόρων φεστιβάλ αλλά και των εκδηλώσεων που θα γίνουν στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.


Βεβαίως, η ενοικίαση κατοικιών έρχεται να ανταγωνιστεί τον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά πλέον το hosting έχει ανοίξει και το Διαδίκτυο έχει δημιουργήσει νέες αγορές.


 της Άννης Καρολίδου / voria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου