Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΠΑΣΕΓΕΣ: Μαζί τα φάγαμε



Στο «πάρτι» στους αγροτικούς συνεταιρισμούς κατά τις δεκαετίες του ΄80 και ΄90 αναφέρεται αποκαλυπτική επιστολή του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ προς βουλευτές, σε μια προσπάθεια να πείσει για την ανάγκη υπερψήφισης τροπολογίας περί απαλλαγής από αστικές και ποινικές ευθύνες των αγροσυνδικαλιστών σε υπό εκκαθάριση ενώσεις, που βαρύνονται με κακοδιαχείριση.


«Είναι όμως σε όλους γνωστό ότι το διάστημα αυτή στη διοίκηση των οργανώσεων αυτών, ουσιαστικά, την ασκούσαν οι κατά τόπους Νομαρχιακές Επιτροπές των πολιτικών κομμάτων», επισημαίνει ο Τζανέτος Καραμίχας και αναφέρεται σε κατ΄ εντολή προσλήψεις υπεράριθμου προσωπικού, άνευ προσόντων. Για εκείνα  τα ρουσφέτια ρίχνει το φταίξιμο στα κόμματα.

Έπειτα από «κομματικές και κυβερνητικές παρεμβάσεις» υποχρέωναν σε «απορρόφηση αγροτικών προϊόντων σε τιμές πολύ υψηλότερες από εκείνες που έπρεπε αντικειμενικά να παρέχουν με βάση το κόστος τους». Φέρνει ως παράδειγμα τα σιτηρά του Τσερνομπίλ της ΚΥΔΕΠ.

Επισημαίνει ότι οι περισσότεροι από τους «συνεταιριστές εκείνης της εποχής, είτε έχουν απομακρυνθεί εδώ και αρκετά χρόνια από τις διοικήσεις, ή δεν βρίσκονται στη ζωή» και ζητά από τους βουλευτές να ψηφίσουν την επίμαχη τροπολογία, καθώς οι σημερινοί αγροτοσυνδικαλιστές-διάδοχοί τους σύρονται στα δικαστήρια για παλιές αμαρτίες άλλων.

Καταλήγει ότι απαιτείται από τα πολιτικά κόμματα -κατονομάζοντας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΚΚΕ- να «αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να υιοθετήσουν τη ρύθμιση αυτής της εκκρεμότητας». Κατ΄ ένα τρόπο, μοιάζει να υιοθετεί την περίφημη ρήση του Θ.Πάγκαλου “μαζί τα φάγαμε”, καθώς τα ρουσφέτια και οι παρεμβάσεις ήταν –κατά τον ίδιο- διακομματικά.

Βεβαίως, όλα αυτά αποτελούν κοινό μυστικό, όμως, είναι διαφορετικό να τα επικαλείται ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Κατά πόσο δόθηκε άφεση αμαρτιών κλείνοντας τον «ενάρετο» κύκλο διαχείρισης μιας μεγάλης περιόδου;

Η τροπολογία, τελικώς, εισήχθη κατά την τελευταία συνεδρίαση της Βουλής τον περασμένο Δεκέμβριο και έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία. Ήταν το βράδυ της τελευταίας συνεδρίασης του έτους. Κατά μία εκδοχή, κυβερνητικοί βουλευτές ζητούσαν την αναστολή των διώξεων, καθώς οι αγρότες απειλούσαν με κινητοποιήσεις, κάτι που απλώς έμελλε να γίνει αργότερα, με αφορμή την φορολογική «ατζέντα».

Ακολουθεί η επιστολή του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ προς τους βουλευτές:

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,


Σχετικά με την τροπολογία για την απαλλαγή από αστικές και ποινικές ευθύνες των μελών των Διοικήσεων Συμβουλίων των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων (ΑΣ, ΕΑΣ, ΚΑΣΟ, ΚΕΣΕ κλπ), η οποία συζητήθηκε στη σημερινή ολομέλεια της Βουλής και η οποία τελικά αποσύρθηκε, θα πρέπει να καταστεί γνωστό ότι η ρύθμιση αυτή θα αντιμετώπιζε κατά κύριο λόγο υποχρεώσεις και χρέη των συνεταιριστικών οργανώσεων που δημιουργήθηκαν κυρίως κατά τη δεκαετία του ΄80, αλλά και τη δεκαετία του ΄90. Είναι όμως σε όλους γνωστό ότι το διάστημα αυτή στη διοίκηση των οργανώσεων αυτών, ουσιαστικά, την ασκούσαν οι κατά τόπους Νομαρχιακές Επιτροπές των πολιτικών κομμάτων και με δικές τους παρεμβάσεις υποχρέωναν τις Διοικήσεις των αγροτικών συνεταιρισμών να προσλαμβάνουν προσωπικό, πέραν του αναγκαίου και χωρίς τα απαραίτητα προσόντα.

Είναι επίσης ευρύτερα γνωστό ότι πολλές από αυτές τις συνεταιριστικές οργανώσεις πραγματοποιούσαν συγκεντρώσεις αγροτικών προϊόντων (όπως για παράδειγμα τα σιτηρά του Τσερνομπίλ της ΚΥΔΕΠ) με κομματικές και κυβερνητικές παρεμβάσεις, ασκώντας παράλληλα παρεμβάσεις για την απορρόφηση αγροτικών προϊόντων των αγροτών, σε τιμές πολύ υψηλότερες από εκείνες που έπρεπε αντικειμενικά να παρέχουν με βάση το κόστος τους.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες σε εκείνες τις Διοικήσεις των αγροτικών συνεταιρισμών, οι οποίες ενέδιδαν σε αυτού του είδους τις παρεμβάσεις. Όμως, οι περισσότεροι από τους συνεταιριστές εκείνης της εποχής, είτε έχουν απομακρυνθεί εδώ και αρκετά χρόνια από τις Διοικήσεις, ή δεν βρίσκονται στη ζωή. Οι σημερινοί διάδοχοί τους ωστόσο σύρονται στα δικαστήρια για οφειλές της περιόδου εκείνης, χωρίς να έχουν ευθύνη για τις παρεμβάσεις αυτές στη διαχείριση των συνεταιρισμών τους.

Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια και επειδή είμαστε όλοι συνέχεια των προηγούμενων γενεών, αυτού που επιτέλους απαιτείται από τα πολιτικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ), είναι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να υιοθετήσουν τη ρύθμιση αυτής της εκκρεμότητας.

Με τιμή,
ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ
Τζανέτος Καραμίχας

 
 του Πασχάλη Κορωναίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου