Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Ελληνικά κείμενα και αναφορές σε... ναρκωτικά σε τοίχους αρχαίου σχολείου στην Αίγυπτο


Ειδικοί ερευνητές που κάνουν ανασκαφές σε αρχαίο χωριό σε έρημο της δυτικής Αιγύπτου ανακάλυψαν ένα σχολείο ηλικίας 1.700 ετών του οποίου οι τοίχοι είναι καλυμμένοι από κείμενα γραμμένα την Ελληνική γλώσσα, ενώ ξεχωρίζει και ένα απόσπασμα από την Οδύσσεια που αναφέρεται σε ναρκωτικά.


Οι ανασκαφές στη θέση Αμέιντα, έφεραν στο φως μια ελληνική πόλη της ρωμαϊκής περιόδου, γνωστή με το όνομα Τρίμιθις. Η πόλη βρίσκεται σε ένα υψίπεδο της όασης Ντάκλα που βρίσκεται σε απόσταση 320 χλμ. δυτικά του Νείλου και αποτελεί αντικείμενο ερευνών και ανασκαφών.
Η ύπαρξη του χωριού εκεί είναι γνωστή από την δεκαετία του '70, όμως τώρα το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο σχολείο και τις περίεργες επιγραφές στους τοίχους του.

Οι αρχαιολόγοι εστιάζουν τώρα σε τρεις χώρους της εκσκαφής μέσα σε μια κατοικία που παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, τελικά αφορούν σε αίθουσες διδασκαλίας, όπου οι τοίχοι μάλιστα λειτουργούσαν ως "πίνακες" και επάνω τους ο δάσκαλος –αν κρίνουμε από την ωραιότατη και ολόσωστη γραφή- έγραφε το μάθημα.

Η ανάρτηση της Huffington Post
Η ανάρτηση της Huffington Post

Γραμμένες στα ελληνικά, οι επιγραφές σε ένα από τα δωμάτια προέτρεπαν τους μαθητές να εντρυφήσουν στους κανόνες της ρητορικής με τη βοήθεια του Ερμή, του θεού της ρητορικής και άλλων θεοτήτων, ενώ σε ένα δεύτερο δωμάτιο βρέθηκε απόσπασμα από την Οδύσσεια όπου γινόταν αναφορά σε ένα ναρκωτικό που έδινε η Ωραία Ελένη της Τροίας στους φιλοξενούμενούς της, για να τους κάνει να ξεχάσουν έστω και για λίγο τα προβλήματά τους.

Και αυτό δεν είναι όλο καθώς σε έναν άλλο τοίχο του ίδιου δωματίου, ένας μαθητής φαίνεται να έχει γράψει απόσπασμα από τον Πλούταρχο, που αναφέρεται σε έναν αδαή βασιλιά που προτιμούσε το χλιμίντρισμα του αλόγου του από τη θεία μουσική ενός φημισμένου φλαουτίστα.

Σύμφωνα με το LiveScience είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους γράφιτι ανακαλύπτεται στους τοίχους αρχαίου σχολείου στην Αίγυπτο.


e-go.gr
http://www.huffingtonpost.com/2014/02/14/ancient-egyptian-school-amheida-greek-texts_n_4784554.html
















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου