Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Τί είναι αυτό; Φωτό από Game of Thrones; -Όχι! Δείτε...





22 καταπληκτικές φωτογραφίες...
Κωδωνοφόρων της Α. Μακεδονίας 



Ο Νίκος Βαβδινούδης παρουσιάζει στο LIFO.gr τα διονυσιακά δρώμενα που επιβιώνουν από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι και τις μέρες μας.[Από τον Άρη Δημοκίδη]


Λέει ο φωτογράφος:

Η φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε στα χωριά του νομού Δράμας Μοναστηράκι, Ξηροπόταμος, Πετρούσα, Πύργοι, Καλή Βρύση και στην Νικήσιανη του νομού Καβάλας. 

Χρησιμοποιήθηκαν, κατά περίπτωση, φυσικά σκηνικά εντάσοντας τους φωτογραφιζόμενους στο οικείο περιβάλλον. 

Στις υπόλοιπες φωτογραφίες ο τεχνητός φωτισμός και σκηνικό λειτουργεί ως προβολέας θέτοντας σε πρώτο πλάνο τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από την μεταμφίεση.

Η αφαίρεση της μάσκας εκπλήσσει τον θεατή και γεφυρώνει με απρόβλεπτο τρόπο τον άνθρωπο με τον εκάστοτε ρόλο. 

Η συγκεκριμένη φωτογράφηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των δρωμένων εμπλέκει καταγραφικά στοιχεία με την προσωπική ματιά του φωτογράφου. 

Το τριήμερο, 6-7-8 Ιανουαρίου δονείται η περιοχή από την κωδωνοφορία και από άλλα στοιχεία αποτρεπτικά του κακού, όπως δέρματα ζώων στα πρόσωπα (μάσκες), κουδούνια στη μέση, προσωπίδες, στάχτες.

 Έτσι, οι κάτοικοι των χωριών γιορτάζουν τα διονυσιακά δρώμενα από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι και τις μέρες μας. 

Όπως αναφέρουν συμβολικά υμνούν την ευετηρία, την καλοχρονία που πατά σε δυο πυλώνες την ευγονία και την ευκαρπία. 

Οι άνθρωποι των πολιτιστικών συλλόγων συνέβαλαν τα μέγιστα να πραγματοποιηθεί η φωτογράφηση. Πολύτιμη ήταν και η βοήθεια του Θεολόγου Βαβδινούδη κατά τη διάρκεια των φωτογραφήσεων.




 
























ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ - ΝΙΚΟΣ ΒΑΒΔΙΝΟΥΔΗΣ (STUDIOVD) ''Πρόσωπα + Προσωπεία'' [ Κωδωνοφόροι-Ανατολική Μακεδονία ] Διάρκεια : 15 Φεβρουαρίου 2014 - 5 Μαρτίου 2014 TOSS Gallery [ la doze ] Βηλαρά 1 & Συγγρού [περιοχή Βαλαωρίτου] Ώρες λειτουργίας: 20.30 έως 02.00 Παραγωγή: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης


Πηγή: www.lifo.gr



!!!






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου