Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Κοινωνικό μέρισμα ~ Βάσει των εισοδημάτων του 2012




Χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, εγγεγραμμένοι μακροχρόνιοι και επιδοτούμενοι άνεργοι (εφόσον πληρούν τα κριτήρια), ελεύθεροι επαγγελματίες, των οποίων έχει διακοπεί η επαγγελματική δραστηριότητα (σχετικά στοιχεία για τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας έχουν ζητηθεί από τον ΟΑΕΕ) και ΑμεΑ (με πιθανή ευνοϊκότερη μεταχείριση), είναι οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα.


Σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, στις οικογένειες που λαμβάνουν σήμερα το οικογενειακό επίδομα και στους ένστολους με μισθό κάτω των.... 1.500 ευρώ θα αποδοθεί το εφάπαξ «κοινωνικό μέρισμα» των 500 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, «πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν αμέσως σε ένα εκατομμύριο Ελλήνων, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Δηλαδή στους φτωχότερους, σε αυτούς που αδικήθηκαν περισσότερο, σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Και βεβαίως στους ένστολους με μηνιαίο μισθό κάτω από 1.500 ευρώ».
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 505 εκατ. ευρώ τα 30 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους ένστολους και τα υπόλοιπα 475 εκατ. ευρώ στις υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων. Αυτό σημαίνει ότι οι περίπου 64.000 ένστολοι με μηνιαίες αποδοχές κάτω των 1.500 ευρώ θα λάβουν εφάπαξ ποσό έως και 470 ευρώ. Στις υπόλοιπες κατηγορίες θα διανεμηθεί κατά μέσο όρο το ποσό των 510 ευρώ. Το ύψος του «μερίσματος» θα προκύψει με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Σήμερα ξεκινούν οι συσκέψεις με τα εμπλεκόμενα υπουργεία προκειμένου να προσδιορισθεί ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων καθώς και τα ποσά που θα διατεθούν σε κάθε κατηγορία.

Ειδικότερα: 

1. Οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Περισσότερες από 400.000 οικογένειες θα λάβουν τον προσεχή Μάιο τα σχετικά ποσά που τους αναλογούν, ανάλογα με το ύψους του εισοδήματος και τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων. Το ποσό που θα λάβουν θα είναι μικρότερο από το ετήσιο οικογενειακό επίδομα. Σημειώνεται ότι σήμερα το σχετικό επίδομα λαμβάνουν 400.000 οικογένειες και το ποσό αγγίζει τα 750 εκατομμύρια ευρώ (αφορά οικογένειες με 1 ή 2 τέκνα, καθώς και τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες).
Για παράδειγμα, σήμερα μία οικογένεια με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ λαμβάνει ετήσιο επίδομα 640 ευρώ. Η έκτακτη παροχή της κυβέρνησης θα είναι μικρότερη των 640 ευρώ που αποδίδεται σήμερα.
2. Ενστολοι. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ένστολοι με μηνιαίο εισόδημα κάτω των 1.500 ευρώ ανέρχονται σε 64.000. Το ποσό που υπολογίζεται να διατεθεί ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο θα λάβουν περί τα 470 ευρώ.

3. Ανεργοι. Οπως όλα δείχνουν, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ θα είναι οι τυχεροί του κοινωνικού μερίσματος. Περίπου 250.000 (εκ των οποίων ορισμένοι περιλαμβάνονται στη λίστα με τα οικογενειακά επιδόματα) θα λάβουν το σχετικό επίδομα.

4. Χαμηλοσυνταξιούχοι. Περισσότεροι από 300.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα είναι οι δικαιούχοι της έκτακτης παροχής.

5. Αστεγοι. Για τους άστεγους, θα χορηγηθούν 20 εκατ. ευρώ στις υπηρεσίες που προσφέρουν τροφή και στέγαση σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.


Ωστόσο, οι αποδοχές στους ένστολους ενδεχομένως να αυξηθούν περαιτέρω, κάτι που θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εφόσον αποφασισθεί η επιστροφή 500 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει τις όποιες επιβαρύνσεις προκύψουν με ισοδύναμα μέτρα.

Συγκεκριμένα:

• Για τους εν ενεργεία υπαλλήλους οι αμοιβές που μπορεί να χρειαστεί να επιστραφούν ανέρχονται στα 320 εκατ. ευρώ.

• Από τις μειώσεις που έγιναν στις συντάξεις των ενστόλων το ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί (εάν υπάρξει σχετική απόφαση) υπολογίζεται σε τουλάχιστον 100 εκατ.

• Από το πάγωμα των προαγωγών το όφελος ήταν της τάξης των 60-70 εκατ. ευρώ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου