Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Το κρασί βρέθηκε ότι μειώνει τους θανάτους από διαβήτη


Η μέτρια κατανάλωση κρασιού, έχει αποδεδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων κ θανάτου σε πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από την Advance - την πρώτη και μεγαλύτερη ερευνητική μελέτη για τον διαβήτη – οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 επωφελήθηκαν από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, κυρίως κρασιού, η οποία φαίνεται να συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων και τη...
θνησιμότητα, όπως αναφέρεται στο site ιατρικών ειδήσεων Healio com.

Οι ερευνητές στηρίχτηκαν σε στοιχεία που συλλέχθηκαν από 11.140 ασθενείς 20 διαφορετικών χωρών, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην Advance Trial  ώστε να καταγραφεί η κατανάλωση αλκοόλ των συμμετεχόντων καθώς και το είδος των αλκοολούχων ποτών που καταναλώνονται .Στη συνέχεια κατηγοριοποιούνται ως μηδενική, μέτρια ή βαριά.

Η βαριά κατανάλωση ορίζεται σε  21 ποτά κ άνω την εβδομάδα για τους άνδρες κ 14 ποτά κ άνω την εβδομάδα για τις γυναίκες, η μέτρια κατανάλωση ορίζεται σε 21 ή λιγότερα ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες και σε 14 ή λιγότερα ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες.

Οι ερευνητές μετά από πέντε χρόνια παρακολούθησης σημείωσαν 1.031 (9%) θανάτους, 1.147 (10%) καρδιαγγειακά επεισόδια (CV) κ 1.136 (10%) μικροαγγειακές επιπλοκές.

Οι στατιστικές αποκάλυψαν ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν μέτρια ποσότητα αλκοολ είχαν λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια, λιγότερες μικροαγγειακές επιπλοκές και χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, με τους ασθενείς που έπιναν κυρίως κρασί να βιώνουν τα πιο έντονα οφέλη, σύμφωνα με έκθεση της Healio.

Τα οφέλη δεν επεκτείνονται σε ασθενείς που έκαναν βαριά κατανάλωση αλκοόλ. Αυτοί αντίθετα διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων κ θανάτων.

Ωστόσο, οι ερευνητές ήταν πρόθυμοι να τονίσουν ότι τα δυνητικά οφέλη πρέπει να σταθμίζονται έναντι των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων του αλκοόλ, όπως το αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ο εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε ‘Υπό το φως αυτών των περιοριστικών όρων, θα ήταν πρόωρο να προβούμε σε οποιεσδήποτε συγκεκριμένες κλινικές συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ από τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

‘Παρ “όλα αυτά, η παρούσα μελέτη δεν διαπιστώνει κανένα λόγο να αποθαρρύνουμε την ήπια έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, τουλάχιστον από την άποψη των αγγειακών επιπτώσεων’.

Antzelina Panou / krasia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου