Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Εφορία ~ Από Απρίλιο και... βλέπουμε οι δηλώσεις


Πριν καλά-καλά ανοίξει το σύστημα και ξεκινήσει η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικών δηλώσεων, οδεύουμε προς αν όχι τυπική σίγουρα ουσιαστική αναβολή. Την πρώτη χρονιά, που επιχειρείται η υποβολή φορολογικών δηλώσεων πλήρως οργανωμένα, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για όλους, και με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την αποστολή των εκκαθαριστικών, φαίνεται ότι αρχίζουμε στραβά.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Το υπουργείο οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι οι φορολογούμενοι μπορούν φέτος να υποβάλουν τις δηλώσεις τους από μεθαύριο Πέμπτη 20 Μαρτίου, έως και τις 30 Ιουνίου. Θυμίζουμε ότι η διαδικασία είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική για όλους και ότι τα έντυπα σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες θα μπουν στο σύστημα προσυμπληρωμένα σε ότι αφορά αποδοχές και έσοδα. Εδώ λοιπόν αρχίζουν τα προβλήματα. Το βασικότερο όλων προκύπτει από τα όσα έχει ορίσει το ίδιο το υπουργείο οικονομικών.

Συγκεκριμένα, έχει δώσει προθεσμία σε όλους όσους υποχρεούνται να στείλουν βεβαιώσεις αποδοχών (ασφαλιστικά ταμεία, οργανισμοί, επιχειρήσεις) μέχρι τις 28 Μαρτίου. Δηλαδή, 8 ημέρες αργότερα από την έναρξη υποβολής των δηλώσεων. Με απλά λόγια ένα από τα βασικά χαρτιά, που απαιτούνται για να προσυμπληρωθεί και να υποβληθεί στη συνέχεια η δήλωση μπορεί να αποσταλεί αργότερα από την έναρξη της ημερομηνίας κατάθεσης των φορολογικών εντύπων!

 Με δεδομένα ότι πρώτον πολλοί εργοδοτικοί φορείς δεν έχουν ακόμα αποστείλει τα στοιχεία και δεύτερον ότι απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να περαστούν αυτά τα στοιχεία στα έντυπα που πρέπει να προσυμπληρωθούν, αυτό σημαίνει ότι η όλη διαδικασία κινδυνεύει να ξεκινήσει από τον Απρίλιο και... βλέπουμε!Από την άλλη πλευρά με την τρόικα να μην επιθυμεί καμία παράταση στις προθεσμίες φέτος (δηλαδή η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου, ανεξαρτήτως του πότε θα εκκινήσει), οι σίγουροι ζημιωμένοι από τις καθυστερήσεις αυτές θα είναι για ακόμα μια χρονιά οι Έλληνες φορολογούμενοι, αλλά και οι φοροτεχνικοί καθώς θα έχουν μικρότερο χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους αντίστοιχα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο προγραμματισμός (;) του υπουργείου οικονομικών αναφέρει ότι τα εκκαθαριστικά για τη πληρωμή του φόρου θα αποσταλούν σε τρεις δόσεις, δηλαδή στις 31 Ιουλίου, στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 30 Νοεμβρίου.


news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου