Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Ρε πάτε καλά; 5 Δις η χασούρα μόνο από μούφα συντάξεις;


Οριστικό τέλος μπήκε στο φαινόμενο χορήγησης συντάξεων σε ασφαλισμένους- μαϊμού, καθώς τον Απρίλιο δεν υπήρξε κανένα κρούσμα.

Μετά την απογραφή των συνταξιούχων ήρθαν στο φως 30.000 περιστατικά καταβολής συντάξεων σε μη δικαιούχους, με τη ζημιά για το ασφαλιστικό σύστημα να ανέρχεται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 15 έτη.


Ρόλο-κλειδί στην αντιμετώπιση του φαινομένου χορήγησης συντάξεων σε νεκρούς αλλά και σε ασφαλισμένους-φαντάσματα διαδραματίζει το σύστημα «Ηλιος». Πλέον υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των συνταξιούχων ανά Ταμείο αλλά και τα ποσά που αυτοί εισπράττουν.
Μετά την επεξεργασία των στοιχείων έγινε αναστολή σε 7.432 συντάξεις λόγω θανάτου του δικαιούχου και σε 55 λόγω της τέλεσης νέου γάμου.

Ταυτόχρονα ύστερα από διασταύρωση που έγινε με τα στοιχεία του μητρώου προνοιακών επιδομάτων διαπιστώθηκαν 1.160 περιπτώσεις θανόντων.

Αναφερόμενος στο θέμα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως «σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα είναι πλήρως θωρακισμένο από την παραβατικότητα» και προσέθεσε πως «το απόστημα που δηλητηρίαζε για δεκαετίες το ασφαλιστικό σύστημα επιτέλους έχει σπάσει».
Μέχρι και τα τέλη Μαρτίου είχαν αποκαλυφθεί 30.000 παράνομες συντάξεις, η χορήγηση των οποίων διακόπηκε και πλέον το θέμα παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η ταυτοποίηση των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των συνταξιούχων, όπου διαπιστώθηκαν 1,6 εκατομμύρια αποκλίσεις.

Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2,64 εκατομμύρια, με το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος να ανέρχεται στα 943,19 ευρώ. Πάντως με βάση τα στοιχεία μόλις 46.000 συνταξιούχοι έχουν καταφέρει να «σπάσουν» το φράγμα των 2.000 ευρώ, ενώ στον αντίποδα περίπου 500.000 άτομα παίρνουν κάτω από 500 ευρώ (συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή λόγω θανάτου).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για τον αριθμό των συντάξεων που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι. Συγκεκριμένα από δέκα συντάξεις παίρνουν τρία άτομα, ενώ εννιά συντάξεις δικαιούνται οκτώ άτομα.

Με το πρόγραμμα «Ηλιος» υπάρχει αναλυτική καταγραφή και των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, που υπολογίζονται σε 161.644 άτομα. Αξίζει να επισημανθεί πως από το σύνολο των δικαιούχων επιδομάτων οι 47.994 παίρνουν ταυτόχρονα και σύνταξη.

Οσον αφορά τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, από τα στοιχεία προκύπτει πως το πρώτο τετράμηνο του έτους η δαπάνη για συντάξεις ανέρχεται σε 9.195.497.191 ευρώ και έχει απορροφηθεί το 34,2% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου