Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Σωστό ~ Ιδιώτες σεκιουριτάδες στα Κέντρα Κράτησης


Πολυεθνική ιδιωτική επιχείρηση «υπηρεσιών ασφαλείας» αναλαμβάνει την φύλαξη στα Κέντρα Κράτησης (λάθρο)μεταναστών, καθώς και τους ειδικούς κρατουμένους με το «βραχιολάκι». 

Πρόκειται για την αρχή των ιδιωτικοποιήσεων στις φυλακές, βάσει του μοντέλου που εφαρμόζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία.


Γεγονός είναι ότι η Ευρωπαική Ενωση χρηματοδοτεί οτιδήποτε αναλαμβάνει ιδιωτική εταιρεία στα Κέντρα Κράτησης, όπως την τροφοδοσία έτοιμου φαγητού, έργα κατασκευής και συντήρησης, καθώς και τη φύλαξη. Σε περίπτωση που την αναλάμβανε η Αστυνομία, θα υπήρχε συμμετοχή της χώρας στη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ίδιο συμβαίνει και σε αντίστοιχα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών άλλων χωρών, όπως στη Λαμπεντούζα. Θέλοντας η χώρα μας να αποφύγει τη χρηματοδότηση, αποφάσισε να το εφαρμόσει.

Η Αριστερά έχει εκφράσει την αντίθεσή της με την πρακτική των Κέντρων Κράτησης μεταναστών. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί επιπλέον την κυβέρνηση για αδιαφάνεια την οποία επιδεικνύει σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα. Από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» επισημαίνεται ότι μέχρι και τα Κέντρα Κράτησης είναι στο έλεος των ιδιωτών. Αναφέρονται στη σίτιση που ανέλαβε ιδιωτική εταιρεία στο Κέντρο Κράτησης που βρίσκεται στην Αμυγδαλέζα. Πρόκειται για περίπου 2.000 μερίδες ημερησίως. Οι κρατούμενοι υποσιτίζονται, ενώ η εταιρεία το κοστολογεί περίπου πέντε ευρώ ανά μερίδα. Στις φυλακές, οι κρατούμενοι έχουν καλύτερο φαγητό, το οποίο κοστίζει μόλις δύο ευρώ για κάθε άτομο.


Μεγαλύτερη παγκοσμίως
 
Οπως αναφέρει το EUopserver, με πόρους του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων η βρετανική εταιρεία «παροχών ασφαλείας» G4S φαίνεται ως επικρατέστερη για την ανάληψη της φύλαξης στα Κέντρα Κράτησης μεταναστών αρχικά στη Δράμα, την Κόρινθο και την Ορεστιάδα. Η συγκεκριμένη εταιρεία μάλιστα χαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη παγκοσμίως και δραστηριοποιείται σε 125 χώρες.
Η εταιρεία φύλαξης αναλαμβάνει επανδρωμένες υπηρεσίες ασφαλείας από εκπαιδευμένους υπαλλήλους, παρέχει υποστήριξη στις αστυνομικές δυνάμεις, αναλαμβάνει τη διαχείριση κέντρων αιτούντων άσυλο, αλλά και τη συνοδεία κρατουμένων. Η G4S χαρακτηρίζεται συνένοχη για την ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, για συστηματικά βασανιστήρια και κακομεταχείριση των Παλαιστινίων κατά τη σύλληψή τους. Η ισραηλινή θυγατρική της έχει αναλάβει την παροχή συστημάτων ασφαλείας στις ισραηλινές φυλακές. Αναφέρει επίσης ότι η πολυεθνική εταιρεία βγάζει κέρδος, καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, παγκοσμίως.

Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κίνημα μποϊκοτάζ σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακτιβιστές διοργανώνουν συγκεντρώσεις και αντιδρούν στην παρουσία της, από την αμερικανική μέχρι και την αφρικανική ήπειρο. Μάλιστα, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταφέρει να αποτρέψουν τις συμφωνίες.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου