Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Ελλαδιστάν ~ Καταπάτησες Δημόσιο οικόπεδο; Νταξ μωρέ, πάρτο...


Με την καταβολής της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ο ιδιοκτήτης του καταπατημένου ακινήτου θα μπορεί να το εξαγοράσει από το δημόσιο και να αποκτήσει νόμιμο τίτλο κυριότητας υπό την προϋπόθεση ότι το έχει ήδη στην κατοχή του για τουλάχιστον 20 χρόνια.

Αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπεται στο...
ένα από τα τρία νομοσχέδια με τα οποία το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να βάλει τάξη στην άναρχη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δημόσια Περιουσία.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο, που δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς από ιδιώτες καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου, προβλέπει μεταξύ άλλων:

- Εξαγορά ακινήτων του δημοσίου που κατέχονται αυθαίρετα από ιδιώτες υπό την προϋπόθεση ότι τα έχουν στην κατοχή τους για 20 χρόνια. Ειδικότερα, θα εξαγοράζονται ακίνητα με έκταση μέχρι 5 στρέμματα σε οικισμούς 2.000 κατοίκων όταν πρόκειται για αστικά ακίνητα. Επίσης ακίνητα με ενιαία έκταση μέχρι 10 στρέμματα και ως 20 στρέμματα συνολικά όταν πρόκειται για αγροτικά ακίνητα.

- Η εξαγορά ακινήτου που έχει κτίσμα σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιεί το κτίσμα. Για τη νομιμοποίησή του απαιτείται να υποβληθεί αίτηση εντός 12 μηνών για νομιμοποίησή του.

- Ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου η οποία θα προσαυξάνεται 20% αν μέσα στο ακίνητο υπάρχει και κτίσμα. Το ποσό αυτό θα καταβάλλεται είτε εφάπαξ με έκπτωση 5%, είτε σε διμηνιαίες δόσεις 800 ευρώ κατά ελάχιστο η κάθε μία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου