Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Άνεργοι & τεκμήρια ~ Φέρνουν τροπολογία για τις αδικίες



Να μην οριστικοποιούν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος τους παροτρύνει τους φορολογούμενους που το 2013 ήταν άνεργοι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης έως ότου ψηφιστεί στη Βουλή ειδική τροπολογία που θα αντιμετωπίζει προβλήματα που έχουν ανακύψει με τη φορολόγηση των τεκμαρτών εισοδημάτων τους.


Το υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει σήμερα τα χρήματα από τα επιδοτούμενα σεμινάρια του ΟΑΕΔ ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις. Στην περίπτωση που ο άνεργος δεν διαθέτει κάποιο σπίτι ή αυτοκίνητο στο όνομά του, τότε η φορολογία επιβάλλεται στο ατομικό τεκμήριο διαβίωσης, το οποίο διαμορφώνεται στα 3.000 ευρώ και έχει συντελεστή 26%, δηλαδή 780 ευρώ φόρο με επιπλέον προκαταβολή 55%. Αποτέλεσμα να επιβάλλεται στον άνεργο φόρος 1.209 ευρώ, τη στιγμή που η επιδότηση που έλαβε το 2013 δεν ξεπερνούσε τα 385 ευρώ μεικτά.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας που θα διευθέτηση το ζήτημα και κάλεσε τους φορολογουμένους να μην οριστικοποιούν τις δηλώσεις τους. Ειδικότερα απαντώντας μέσω twitter στο τι θα γίνει με τους ανέργους που είχαν μόνο εισόδημα 200 ευρώ από προγράμματα ΟΑΕΔ το 2013 και το σύστημα τους ζητάει φόρο 2.500 ευρώ ο κ. Θεοχάρης απάντησε το εξής: «Μην οριστικοποιείτε ακόμη μέχρι να ψηφιστεί η τροπολογία».

Η  σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις άνεργοι, ανήλικοι ή μικροκαταθέτες χωρίς άλλα πραγματικά εισοδήματα αλλά με μικροποσά από τόκους, ενοίκια ή περιστασιακή απασχόληση θα θεωρούνται μισθωτοί και επομένως θα καλύπτονται από το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, όσο δηλαδή προκύπτει από τη σταθερή έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που δικαιούνται φέτος μόνο μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες.




ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Φορο-ανάσες σε άνεργους, φοιτητές, επιχειρήσεις - Δείτε τις τροπολογίες

Δύο τροπολογίες κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την προστασία των ανέργων, των μικροκαταθετών, των φοιτητών με χαμηλά εισοδήματα από τα τεκμήρια διαβίωσης, το συμψηφισμό του ΦΠΑ μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, αλλά και ανάμεσα σε ιδιώτες, καθώς και διευκολύνσεις για την καταβολή του φόρου κληρονομιάς μέσω παραχώρησης ακινήτου από τον φορολογούμενο.

Φορο-ανάσες σε άνεργους, φοιτητές, επιχειρήσεις - Δείτε τις τροπολογίες
Παράλληλα, απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης τα φυσικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική κατοικία τους στο εξωτερικό.
Ειδικότερα, για τα τεκμήρια διαβίωσης προβλέπεται ότι για άτομα που δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα και το εισόδημα τους δεν υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 9.500 ευρώ φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Με τη διάταξη αυτή προστατεύονται από τα τεκμήρια άτομα με πολύ χαμηλά εισοδήματα, όπως φοιτητές, άνεργοι, μικροκαταθέτες οι οποίοι έχοντας πολύ μικρό εισόδημα, φορολογούνταν, με το προηγούμενο καθεστώς, με το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ και με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών που δεν έχει αφορολόγητο ποσό.
Σε ό,τι αφορά τον συμψηφισμό του ΦΠΑ, μέτρο το οποίο έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προβλέπεται ότι επιχειρήσεις με τζίρο έως 500.000 ευρώ κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, θα μπορούν να επιλέξουν το νέο σύστημα σύμφωνα με το οποίο δεν θα είναι υποχρεωμένες να αποδώσουν ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει.
Επίσης, ο ΦΠΑ που δεν έχει αποδοθεί δεν θα μπορεί να εκπίπτει από τις αγορές της επιχείρησης.
Σύμφωνα με την τροπολογία, με στο νέο ειδικό καθεστώς δεν υπάγονται οι ακόλουθες συναλλαγές:
  • Παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών οι οποίες απαλλάσσονται από τον φόρο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 22 έως 28.
  • Εισαγωγές αγαθών
  • Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών.
  • Πράξεις για τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του φόρου καθίσταται ο λήπτης των αγαθών ή των υπηρεσιών.
  • Λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών.
  • Πράξεις για τις οποίες ο τόπος φορολόγησης δεν βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας.
Στο νέο ειδικό καθεστώς μπορούν να υπαχθούν οι επιχειρήσεις μετά από αίτησή τους, ενώ δεν μπορεί να ενταχθεί υπόχρεος ο οποίος αποδεδειγμένα κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων διαχειριστικών περιόδων δεν έχει υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος ή καταστάσεις πελατών – προμηθευτών, ή έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις που συνιστούν φοροδιαφυγή. Επιπλέον, δεν μπορεί να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς επιχείρηση ή επαγγελματίες πριν από την παρέλευση δώδεκα μηνών από την έναρξη της δραστηριότητάς του.
Με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή διευκολύνονται ακόμη οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να καταβάλλουν τον φόρο κληρονομιάς, να εκχωρήσουν την κυριότητα όχι μόνο του ακινήτου που κληρονομούν αλλά και άλλου ακινήτου προκειμένου να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Προϋπόθεση είναι το ακίνητο αυτό να βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και να μην βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα ή αγωγή, προσημείωση, υποθήκη κ.λπ.
Τέλος, σε διάταξη που αφορά την ΑΕΚ προβλέπεται ότι «προς άρση της οποιασδήποτε αμφιβολίας και προκειμένου να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση της δικαιολογητικής βάσης της διάταξης, αποσαφηνίζεται ότι εκχωρήσεις απαιτήσεων προς το Δημόσιο που πραγματοποιούνται από Π.Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση βάσει του άρθρου 10 ν. 4224/2013, γίνονται ατελώς και χωρίς υποχρέωση καταβολής οιουδήποτε τέλους, φόρου ή εισφοράς».







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου