Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Κοινωνικό μέρισμα ~ Ίσως αλλαγές υπέρ των φιλοξενούμενων ανέργων


Εκ των υστέρων αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός δικαιούχων που θα λάβει το εφάπαξ βοήθημα.

Παράλληλα, επί θύραις είναι η απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ για χιλιάδες επιτηδευματίες με ετήσια εισοδήματα μέχρι του ύψους των 25.000 ευρώ.
    
Ένα μήνα πριν τις εκλογές του Μαΐου η κυβέρνηση έκρινε ότι θα πρέπει να ανοίξει νέο  «παράθυρο» επικοινωνίας με τους δυσαρεστημένους πολίτες που λόγω τεκμηρίων ή της παραμέτρου της φιλοξενίας, χάνουν τη συγκεκριμένη παροχή.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων είσπραξης του κοινωνικού μερίσματος, δηλαδή μετά τις 30 Ιουνίου, εφόσον διαπιστωθεί ότι έχει απομείνει αδιάθετο ένα σημαντικό ποσό από τα 450 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για τη χορήγηση των εφάπαξ εισοδηματικών ενισχύσεων, θα επανακριθούν όλες οι αιτήσεις που θα έχουν απορριφθεί μέχρι τις 30-6-2014 λόγω υπέρβασης των προβλεπόμενων εισοδηματικών κριτηρίων.

Η επαναξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνει πλέον με βάση τα πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα του έτους 2013 που θα προκύπτουν από τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, οι οποίες εντωμεταξύ θα έχουν υποβληθεί από όλους τους φορολογούμενους. Δηλαδή θα ληφθούν πλέον υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις του τρέχοντος έτους (που αφορούν τα εισοδήματα του 2013) και όχι οι δηλώσεις του 2013 (που αφορούν τα εισοδήματα του 2012), όπως προβλέπει η ισχύουσα αυτή τη στιγμή υπουργική απόφαση.

Επιπλέον, η επαναξιολόγηση δεν θα αφορά μόνο τους μακροχρόνια άνεργους όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση, αλλά όλους τους φορολογούμενους των οποίων θα έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα εμφανίσουν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις τεκμαρτά εισοδήματα, (προσδιορισθέντα βάσει τεκμηρίων διαβίωσης) υψηλότερα των προβλεπόμενων εισοδηματικών ορίων, αλλά δηλωθέντα εισοδήματα χαμηλότερα των εισοδηματικών ορίων θα έχουν τη δυνατότητα να εισπράξουν το επίδομα, εφόσον επικαλεστούν έσοδα και εισοδήματα από φορολογικές δηλώσεις παρελθόντων ετών και καλύψουν με τα εισοδήματα αυτά, τις πρόσθετες διαφορές μεταξύ δηλωθέντων και τεκμαρτών εισοδημάτων!

Εφόσον δηλαδή δηλώσουν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις κεφάλαια με τα οποία καλύπτονται οι διαφορές μεταξύ πραγματικών και τεκμαρτών εισοδημάτων, τότε δεν θα ληφθούν υπόψη τα τεκμαρτά εισοδήματα αλλά τα πολύ χαμηλότερα πραγματικά εισοδήματα τα οποία είναι χαμηλότερα των εισοδηματικών ορίων που προβλέπει η ήδη ισχύουσα υπουργική απόφαση, οπότε αυτόματα θα «χριστούν» δικαιούχοι των επιδομάτων!

Όμως όλες αυτές οι ευνοϊκές εξελίξεις θα συμβούν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το αδιάθετο ποσό που θα υπάρχει μετά τις 30-6-2014 θα είναι σημαντικό. Αν τελικά το ποσό που δεν θα έχει διατεθεί είναι πολύ μικρό, τότε η επανάκριση των αιτήσεων με βάση τις φετινές φορολογικές δηλώσεις (με βάση τα εισοδήματα του έτους 2013) θα ισχύσει μόνο για τους μακροχρόνια άνεργους, όπως ήδη προβλέπει η ισχύουσα υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με τον ίδιο κυβερνητικό παράγοντα, εφόσον μετά τις 30-6-2014 διαπιστωθεί ότι παραμένει αδιάθετο ένα σημαντικό ποσό, τότε θα εξετασθεί και μια δεύτερη εναλλακτική λύση: να αυξηθεί κατά 500 ευρώ το βασικό εισοδηματικό όριο των 6.000 ευρώ, δηλαδή να ανέλθει στα 6.500 ευρώ και να διατηρηθούν στο ίδιο ύψος οι προσαυξήσεις του ορίου με βάση τον αριθμό των μελών του κάθε νοικοκυριού (+2.000 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος και +1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο),  αλλά για όσους εμφανίζονται με εισόδημα έως και 500 ευρώ υψηλότερο από το ισχύον, κατά περίπτωση, εισοδηματικό όριο, το επίδομα να απομειώνεται, κατά τα πρότυπα του συστήματος που ισχύει για τους ένστολους.

Για παράδειγμα, για έναν άγαμο με ετήσιο εισόδημα 6.300 ευρώ το επίδομα δεν θα ανέρχεται σε 500 ευρώ αλλά σε 200 ευρώ, ενώ για έναν άγαμο με ετήσιο εισόδημα 6.400 ευρώ το επίδομα θα ανέρχεται σε 100 ευρώ κ.λπ.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν ήδη υποβληθεί πάνω από 345.000 αιτήσεις. Από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν εγκρίθηκαν οι 85.000 με τους δικαιούχους να μοιράζονται 65 εκατ. ευρώ, 130.000 αιτήσεις απορρίφθηκαν και οι υπόλοιπες 130.000 εκκρεμούν για έλεγχο.

Εντωμεταξύ, την εξαίρεση από το καθεστώς του ΦΠΑ για περίπου 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ετήσια εισοδήματα έως 25.000 ευρώ προωθεί το οικονομικό επιτελείο.   

Αυτό θα προβλέπει σχετική διάταξη που θα ενσωματωθεί στο «μίνι» φορολογικό που θα κατατεθεί τέλος Μαΐου στη Βουλή και με το οποίο προωθείται ο συμψηφισμός των ζημιών των ατομικών επιχειρήσεων και στις επόμενες χρήσεις (έως 5 έτη). Σήμερα, οι ατομικές επιχειρήσεις χάνουν τη ζημιά όταν φορολογούνται με τεκμαρτό τρόπο, ενώ οι εταιρείες μπορούν να τη μεταφέρουν και να την συμψηφίζουν για επόμενα 5 έτη.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου