Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018

Τί κρασί ταιριάζει με το μπάρμπεκιου;

Πέρα από τα μυστικά του καλού ψήστη  υπάρχουν κάποια μυστικά για τα κρασιά που μπορούν να συνοδέψουν τις λιχουδιές που θα διαλέξετε και να αναδείξουν το έργο σας πάνω από τη σχάρα.


Τα περισσότερα πιάτα σχάρας είναι σχετικά απλά. Υπάρχει ένα κύριο συστατικό (συνήθως η πρωτεΐνη), συν η πιθανότητα ύπαρξης των διαφόρων μπαχαρικών και βοτάνων που πολλές φορές χρησιμοποιούνται είτε κατά τη διάρκεια του ψησίματος η υπό την μορφή μαρινάδας. Για να επιλέξουμε ένα κρασί για να το ταιριάξουμε με κάτι που ψήθηκε στη σχάρα , πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας δύο πράγματα: Πρώτον, πόσο πλούσιο είναι το φαγητό (σώμα) και δεύτερον, ποια είναι η κυρίαρχη γεύση.

Για ψητά που δεν έχουνε έντονες γεύσεις  – όπως λαχανικά , ψάρια, άσπρο κρέας (κοτόπουλο κλπ), διαλέγουμε ένα ελαφρύ η μέτριο σε σώμα κρασί όπως πχ ένα Sauvignon Blanc για τα ψητά λαχανικά μας, ένα δροσιστικό χαρμάνι Μαλαγουζιάς- Ασύρτικου για ένα πριγκηπικό Τσαούσι, Φαγκρί κλπ και ένα Chardonnay Pinot Gris η Viognier με ελαφριά αίσθηση βαρελιού για ένα κοτόπουλο φιλέτο η ακόμα κι αν σ’ αυτό προσθέσουμε άσπρη σάλτσα η μανιτάρια. Αν το κοτόπουλο μας το μαρινάρουμε με κάρυ, spicy μπαχαρικά η τσίλι και γενικά πιο Asian-style καταστάσεις θα προτιμήσουμε τότε ένα ημίξηρο Riesling η Pinot Gris. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε κόκκινες σάλτσες με ντομάτα και μπαχαρικά θα πάμε σε ένα μετρίου σώματος Merlot και αν χρησιμοποιήσουμε ακόμα πιο έντονη σος όπως μπάρμπεκιου σος, τότε θα προτιμήσουμε ένα ερυθρό κρασί με γεμάτο σώμα πχ. Syrah χωρίς όμως υπερβολική αίσθηση του βαρελιού.

Για πιο βαριά φαγητά – λουκάνικα , μπιφτέκια , μπριζόλες , επιλέγουμε ένα πιο πληθωρικό κρασί. Τώρα σκεφτείτε τη γεύση. Για μπριζόλες, αρνίσια παιδάκια, πανσέτες κλπ – ακόμη κι αν είναι μαριναρισμένα εκ των προτέρων – την κυρίαρχη γεύση θα την έχει σχεδόν πάντα το ίδιο το κρέας. Τώρα όσο πιο «rare” διαλέγουμε να ψήσουμε το κρέας τόσο λιγότερο τανικό ερυθρό κρασί πρέπει να διαλέξουμε. Όσο περισσότερο ψήνουμε την μπριζόλα τόσο πιο ώριμο κρασί πρέπει να αναζητήσουμε: Ξινόμαυρο, Μαυροτράγανο Σαντορίνης, Cabernet Sauvignon, Malbec αλλά και Shiraz,  είναι μερικοί από τους καλύτερους συνδυασμούς για ψητά κόκκινα κρέατα.

Αλλά μην πάρετε αυτούς τους συνδυασμούς κρασιού και φαγητού ως ευαγγέλιο γιατί πραγματικά έχουν σχεδιαστεί περισσότερο ως προτάσεις και όχι σαν μοναδικοί και απαρέγκλιτοι συνδυασμοί. Εξ’ άλλου όπως πολλές φορές αναφέρουμε ότι στα θέματα γούστου δεν υπάρχουν κανόνες και πρότυπα και οι πειραματισμοί έχουν αντίστοιχα το δικό τους ενδιαφέρον. Σε αντίθεση με τα περισσότερα πόσιμα υγρά, όπως το γάλα και η μπύρα, το κρασί έχει τις περισσότερες φορές μέτρια έως υψηλή οξύτητα, η οποία αναζωογονεί τον ουρανίσκο. Τα περισσότερα κόκκινα έχουν επίσης ψηλές τανίνες. Στην πραγματικότητα, το κρασί μπορεί να είναι ο πιο ευέλικτος συνεργάτης στο φαγητό, εκτός ίσως από το νερό. Αλλά όταν πρόκειται για μια μεγάλη, ζουμερή, μπριζόλα η ένα εξαιρετικό rib-eye στη σχάρα, ποιος θα σκεφτότανε να το συνδυάσει με νερό;


http://www.krasiagr.com/?p=58190

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου