Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Ποιοι απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης το 2014


Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και όσοι έλαβαν αποζημιώσεις απόλυσης και εφάπαξ, εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, για τους μακροχρόνια ανέργους, ζητήθηκαν και χορηγήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ηλεκτρονικά αρχεία όσων είναι εγγεγραμμένοι κατά την...
31η Ιανουαρίου 2014 στους καταλόγους των Ταμείων Ανεργίας, καθώς και όσων λαμβάνουν επίδομα ανεργίας κατά την ίδια ημερομηνία.


Για να απαλλαγεί ένας άνεργος από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το οικονομικό έτος 2014, οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται αθροιστικά, είναι οι εξής:

* Να λαμβάνει κατά την 31/01/2014 επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, το Γ.Ε.Ν.Ε. ή το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ ή να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των ανέργων των παραπάνω οργανισμών για τουλάχιστον δώδεκα συνεχόμενους μήνες, ούτως ώστε να χαρακτηρίζεται μακροχρόνια άνεργος. Στις περιπτώσεις αυτές προσκομίζει βεβαίωση από τον εκάστοτε Οργανισμό.

* Να δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν έχει κατά το φορολογικό έτος 2014 πραγματικά εισοδήματα που προέρχονται από Α΄, Γ, Δ΄, Ε΄ και Ζ΄ πηγή (από ακίνητα, κινητές αξίες, εμπορικές ή γεωργικές επιχειρήσεις, ελευθέριο επάγγελμα) και επιπλέον μέχρι την ημερομηνία της αίτησης ούτε από ΣΤ΄ πηγή (μισθωτές υπηρεσίες). Το γεγονός αυτό θα ελεγχθεί κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του φορολογικού έτους 2014 (που θα υποβληθεί κατά το 2015).

Επιπλέον, εξαιρούνται από την επιβολή της εισφοράς, οι κινητικά ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, συνεπώς και όσοι έχουν βαριά κινητική αναπηρία 80%.
Επίσης, τα εφάπαξ των ταμείων πρόνοιας και των ασφαλιστικών οργανισμών δεν θεωρούνται εισόδημα και δεν υπάγονται σε εισφορά αλληλεγγύης.

Ωστόσο, σε περίπτωση που τα ηλεκτρονικά αρχεία της ΓΓΠΣ δεν είναι ορθώς ενημερωμένα, οι φορολογούμενοι μπορούν να προσέλθουν στην αρμόδια ΔΟΥ μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος και να υποβάλλουν αίτηση για διαγραφή του ποσού.

Αναλυτικά η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου