Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Τα παραδοσιακά φαγητά των 32 φιναλίστ του Μουντιάλ +pics


Βρισκόμαστε στην αντίστροφη μέτρηση για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας και ήδη έχουμε πάρει μια πρώτη... γεύση από τις ομάδες, μέσω των φιλικών αγώνων προετοιμασίας ενόψει της μεγάλης διοργάνωσης.

Πριν όμως το κυρίως πιάτο της ποδοσφαιρικής πανδαισίας, ας δούμε 32 πραγματικά πιάτα, όσα και οι ομάδες που θα αγωνιστούν στα τελικά της χώρας του καφέ, τα πλέον παραδοσιακά τους πιάτα φαγητού, σε μια γαστριμαργική πανδαισία, πριν το ποδοσφαιρικό θέαμα.


Οι παραδοσιακές γεύσεις από τις 32 χώρες είναι θέμα υποκειμενικό, καθώς τα φαγητά που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν είναι πολλά για καθεμία από τις 32 ομάδες-φιναλίστ της διοργάνωσης.

Εμείς κάναμε μια εκτεταμένη αναζήτηση -με λέξεις-κλειδιά το πιο δημοφιλές παραδοσιακό φαγητό της κάθε χώρας ξεχωριστά- και βρήκαμε 32 φαγητά που αξίζει να δοκιμάσετε.


1ος Όμιλος


Βραζιλία: Coxinhas


Πρόκειται για γεμιστές τηγανιτές πατατοκροκέτες, γεμισμένες με κοτόπουλο και τοπικό τυρί, που ονομάζεται catupiry.

Κροατία: Crni rižot


Πρόκειται για το μαύρο ριζότο της Δαλματίας, το οποίο έχει κανονικό ρύζι, καλαμάρι, σουπιά και μελάνι σουπιάς, που του δίνει το μαύρο χρώμα του.

Μεξικό: Tacos al pastor


Τα ιστορικά τάκος, που έχουν έρθει και στην Ελλάδα, έχουν καταγωγή από το Λίβανο και έχουν καταλήξει στο Μεξικό να έχουν γέμιση... τα πάντα! Το τάκος σημαίνει "το φαγητό του βοσκού" και περιλαμβάνει κατά βάση λεπτές λωρίδες χοιρινού, μέσα σε τορτίγια καλαμποκιού, μαζί με κρεμμύδια, κόλιανδρο, ίσως και ανανά, στην πλέον παραδοσιακή εκδοχή του.

Καμερούν: Ndolé


Το πιο παραδοσιακό πιάτο του Καμερούν περιλαμβάνει κρέας ή γαρίδες και άλλα μαλάκια, φυστίκα, πικρή σάλτσα ndoleh με ντομάτα και συνήθως ρύζι πιλάφι, μαζί με χορταρικό cassava. Μπορεί να γίνει και με μοσχάρι.


2ος Όμιλος


Ισπανία: Tortilla Española



Το εθνικό πιάτο των φούριας ρόχας δεν είναι η Παέγια, αλλά αυτή η ισπανική ομελέτα με την παχιά και πυκνή στρώση αυγού και πατάτας, είτε σε τηγανητή εκδοχή, είτε σε μορφή χοντροκομμένου πουρέ, μαζί με ελαιόλαδο.

Ολλανδία: Stamppot



Αυτό το πιάτο μοιάζει με πατατοσαλάτα με λαχανικά και μπέικον. Συνηθέστερα οι Ολλανδοί προτιμούν σπανάκι, καρότι και κρεμμύδι, τα οποία πρώτα τα τσιγαρίζουν. Σερβίρεται και με λουκάνικο και μανιτάρια.

Χιλή: Empanada



Πρόκιται για σφολιατίνια γεμιστά με κρέας, ψιλοκομμένο ή κιμά, τυρί, λαχανικά, φρούτα ή huitlacoche, που είναι ένα χιλιανό φυτό, ξαδερφάκι του καλαμποκιού.

Αυστραλία: Κρεατόπιτα


Το πλέον διαδεδομένο φαγητό στη χώρα των καγκουρό είναι η κρεατόπιτα. Η διαφορά της με εκείνες των άλλων χωρών είναι ότι επειδή καταναλώνεται αθρόα, είναι μικρή σε μέγεθος, σαν σνακ και έχει μοσχαρίσια γέμιση ως επί το πλείστον, μαζί με πιπεριές και κρεμμύδια.


3ος Όμιλος


Κολομβία: Ajiaco


Πρόκειται για σούπα, που κληρονόμησε η κολομβιανή παράδοση από την Κούβα, με κολοκύθι, κρεμμύδι, κόκκινες πιπεριές, καλαμπόκι, κρεμμύδι, μαρούλι, πατάτες, γλυκοπατάτες, κοτόπουλο και καμιά φορά και μπρόκολο.

Ελλάδα: Μουσακάς


Ανάμεσα στο σουβλάκι και τη φασολάδα, επιλέξαμε τον μουσακά με μελιτζάνα (ή και ντομάτα), πατάτες, κιμά (ως επί το πλείστον μοσχαρίσιο), μπεσαμέλ και τριμμένο τυρί.

Ακτή Ελεφαντοστού: Attiéké


Το πιάτο αυτό σιγοβράζεται και περιέχει κατεξοχήν το λαχανικό cassava, που μοιάζει με γιγαντιαίο κρεμμύδι εξωτερικά και με καρύδα εσωτερικά. Ετοιμάζεται στην κατσαρόλα και σερβίρεται με ρύζι πιλάφι και κοτόπουλο.

Ιαπωνία: Sushi



Το γνωστό σε όλους μας ωμό ψάρι, μαζί με άλλα θαλασσινά, τροπικά φρούτα και μαγειρεμένο ρύζι με ξύδι.


4ος Όμιλος


Ουρουγουάη: Chivito


Πρόκειται για σάντουιτς, με φιλέ μινιόν, πράσινες εκπυρηνισμένες ελιές, μαγιονέζα, ντομάτα, λιωμένη μοτσαρέλα και μπέικον.

Κόστα Ρίκα: Gallo pinto


Το τρώνε και σε Παναμά και Νικαράγουα. Σιγοβρασμένο ρύζι με μαύρα φασόλια και ντομάτα με επιπλέον -λευκό και κόκκινο- λάχανο για σερβίρισμα.

Αγγλία: Chicken Tikka Masala



Μαγειρεμένο κοτόπουλο στήθος, με πολτό ντομάτας, τσίλι, σκόρδο, πιπερόριζα, κόλιανδρο και κόκκινο κρεμμύδι. Πολύ καυτό! Φαγητό που το "έκλεψε" η Ινδία και προηγείται στην αγγλική παράδοση, του μπέργκερ, των fish 'n' chips και των Yorkshire puddings.

Ιταλία: Pizza



Νομίζω ότι δε χρειάζονται λόγια εδώ, παρά μόνο προσοχή στην επιλογή τυριού και στο λεπτό ζυμάρι της πίτσας.


5ος Όμιλος


Ελβετία: Fondue


Η πιο καθιερωμένη ελβετική νοστιμιά είναι το φοντί, δηλαδή το βρασμένο, λιωμένο τυρί, στο οποίο, άλλωστε, έχει παράδοση η χώρα και το οποίο συνδυάζεται και με άλλα πιάτα, παραδοσιακά ή μη. Το σερβίρισμά του είναι μια τελετουργία, με κρουτόν ή κομμάτια ψωμί.

Ισημερινός: Encebollado



Καυτερό πιάτο με φιλέτο μεγάλου ψαριού (τύπου φαγκρύ, σφυρίδα ή έστω σκουμπρί) και κρεμμύδι, καυτερή πιπεριά, σάλτσα φρέσκιας ντομάτα, cassava, πίκλες και onion rings.

Γαλλία: Pot-au-feu



Πρόκειται για ένα οικογενειακό φαγητό, τύπου κρεατόσουπας, με καρότα, κουνουπίδι, αγκινάρα, κρεμμύδια, ίσως και κουκιά και φυσικά, μοσχάρι.

Ονδούρες: Baleada



Είναι κάτι μεταξύ τάκος και κρέπας, ενώ μοιάζει και με αραβική πίτα και σερβίρεται με συνηθέστερη γέμιση λουκάνικο, αβοκάντο, μαρούλι και καυτερή σάλτσα. Μπορείς να βάλεις και κρεμμύδι, ντομάτα, πιπεριά-κέρατο και ψιλοκομμένο χοιρινό ή κοτόπουλο, παρέα με τριμμένο σκληρό λευκό τυρί.


6ος Όμιλος


Αργεντινή: Αsado



Πρόκειται για χοιρινό, ψημένο στον αέρα (κάτι σαν το κρητικό απάκι) με σάλτσα που μοιάζει με μπάρμπεκιου.

Βοσνία: Ćevapi



Κρέας μοσχαρίσιο, τύπου κεμπάπ, ψημένο στο γκριλ, μαζί με ρύζι, κρεμμύδικαι πίτες.

Ιράν: Ghormeh sabzi



Περσική συνταγή μιας... φάβας λαχανικών και βοτάνων της ανατολής, μαζί με κρεμμύδια, μαϊντανό, κόλιανδρο και φασόλια χάντρες, που σβήνεται με lime!

Νιγηρία: Tuwo Shinkafa



Κοτόπουλο με ρύζι basmati ή νυχάκι και λαχανικά, που πίνει το ζωμό του κρέατος και σερβίρεται μαζί με αυτόν.


7ος Όμιλος


Γερμανία: Λουκάνικα



Η πιο παραδοσιακή ποικιλία λουκάνικων είναι τα Currywurst, τα οποία είναι ένα... κλικ πιο πικάντικα από τα άλλα και σερβίρονται με κάρι και κέτσαπ και συνοδεύονται με μπύρα (τι άλλο!).

Πορτογαλία: Βακαλάος



Το γνωστό πιάτο, ξαρμυρισμένο αλλά αλατισμένο σωστά, φιλεταρισμένος ως επί το πλείστον, συνοδευόμενος με βραστές πατάτες και κρεμμύδια.

Γκάνα: Fufu



Αφρικανική σούπα με σάλτσα cassava, ντομάτα, βραστές πατάτες και κρέας μοσχάρι ή συκώτι.

ΗΠΑ: Χάμπουργκερ



Μπέργκερ με τηγανιτές πατάτες... Τα λόγια είναι περιττά. Όσο περισσότερο είναι το λιωμένο κίτρινο τυρί επάνω στο μπιφτέκι, οι πίκλες, τα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες και η φρέσκια ντομάτα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η απόλαυση!


8ος όμιλος


Βέλγιο: Moules-frites



Πατάτες με μύδια στο τηγάνι τρώνε οι φίλοι μας οι Βέλγοι!

Αλγερία: Couscous



Πρόκειται για είδος ζυμαρικού, από ψιλοκομμένο στάρι, που συνοδεύεται με λαχανικά και κρέας. Το γνωστό μας κους-κους...

Ρωσία: Borscht



Το μπορστ είναι σούπα με κρέας, ντομάτα και πατζάρια. Σε πολλές ρωσικές πόλεις προσθέτουν λάχανο και πατάτες, ενώ το τρώνε και πολύ στη χερσόνησο της Κριμαίας. Σερβίρεται και με γιαούρτι.

Νότια Κορέα: Bulgogi



Μαριναρισμένο μοσχάρι, που έχει από πριν ψηθεί στο γκριλ, σερβιρισμένο με κόκκινη πικάντικη σάλτσα και noodles. Οι πιο... μερακλήδες προσθέτουν μπρόκολο, βραστά κρεμμύδια, αγγούρι και φρέσκιες πιπεριές.

Καλή σας όρεξη!


news.gr / Κώστας Βορίλας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου