Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Έκοψαν στο 50% μισθό υπαλλήλου που κατήγγειλε διαφθορά!


Στο στόχαστρο της υπηρεσίας τους εισέρχονται οι υπάλληλοι που τολμούν να καταγγείλουν φαινόμενα διαφθοράς. 

Η Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς έφερε χθες στο προσκήνιο υπόθεση στην οποία υπάλληλος καθαριότητας υπέστη μείωση μισθού 50% επειδή κατήγγειλε περιστατικά αδιαφάνειας στην υπηρεσία της.


Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην «Κ» η ίδια η υπάλληλος του Δήμου Σύρου -Ερμούπολης είχε καταγγείλει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2013 παράτυπες διαδικασίες στον δήμο, όπως τη μη ανάρτηση αποφάσεων του δήμου στη «Διαύγεια», τη χορήγηση διαφορετικών πιστοποιητικών με τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου και την ίδια ημερομηνία, παράβαση καθήκοντος, άνιση μεταχείριση εργαζομένων κ.ά. Αντί, όμως, να υπάρξει έλεγχος των καταγγελιών, της επιβλήθηκαν τέσσερις πειθαρχικές κυρώσεις για «άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής», μεταξύ των οποίων και μείωση μισθού, από τα ίδια πρόσωπα εναντίον των οποίων στρεφόταν η «κριτική» της. Δεδομένου ότι η υπάλληλος έχει υποβάλει ενστάσεις, προς το παρόν δεν έχει υλοποιηθεί η κράτηση του μισθού της, ωστόσο έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση, η ίδια βρίσκεται σε ιδιότυπη ομηρία και μάλιστα εν μέσω διαδικασίας διαθεσιμότητας. «Κινδυνεύω να αλλάξω υπηρεσία με τέσσερις πειθαρχικές ποινές στην πλάτη».

Στις 9 Μαΐου 2014, η Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς απευθύνθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, αναφέροντας το περιστατικό. Με έγγραφό της, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κάλεσε αφενός τον δήμαρχο Σύρου να εκπληρώσει τη νόμιμη υποχρέωσή του και να προχωρήσει σε πειθαρχικό έλεγχο σχετικά με την καθυστερημένη ανάρτηση αποφάσεων στη «Διαύγεια» (αφορούν δημιουργία ομάδων έργων) και αφετέρου να εξεταστούν οι καταγγελίες της υπαλλήλου για παρατυπίες. Μολονότι αποδείχθηκε ότι ο δήμος είχε καθυστερήσει να αναρτήσει τις σχετικές αποφάσεις στη «Διαύγεια» (αναρτήθηκαν τον περασμένο Μάιο, ενώ χρονολογούνται από το 2012 και 2013), μέχρι στιγμής οι καταγγελίες δεν έχουν εξεταστεί, με την υπάλληλο να εξακολουθεί να απειλείται με μείωση μισθού κατά 50%.

«Η θυματοποίηση υπαλλήλων που τολμούν να καταγγείλουν φαινόμενα αδιαφάνειας αποτελεί σημαντική παθογένεια που εκτρέφει τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα και αποθαρρύνει υπαλλήλους από την άσκηση των καθηκόντων τους ως συνειδητοποιημένων, ενεργών πολιτών», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της οργάνωσης, Κώστας Μπακούρης.

kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου