Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Αγοράζουμε χαλαρά μπαούλα...


Ναι σε κατασχέσεις καταθέσεων χωρίς προειδοποίηση

Τα πάνω κάτω φέρνει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ανάβει το “πράσινο φως” στο Δημόσιο να προχωρά σε κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων λόγω οφειλών, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί ο οφειλέτης ώστε να προσφύγει στα δικαστήρια, να προχωρήσει σε εξόφληση ή να ρύθμιση του χρέους του.


H απόφαση της 7μελούς σύνθεσης του Συμβουλίου της Επικρατείας έρχεται να ανατρέψει προηγούμενη τμήματος του Δικαστηρίου, αλλά και παλαιότερες που “μπλόκαραν” το Δημόσιο, κρίνοντας ότι μια τέτοια κίνηση είναι αντισυνταγματική.

Συγκεκριμένα, η 7μελής σύνθεση έκρινε τα εντελώς αντίθετα από την 5μελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος, με εξαίρεση τον εισηγητή της υπόθεσης, που συντάχθηκε με την απόφαση του περασμένου Μαρτίου.

Οι δικαστές αναφέρουν δηλαδή πως με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, κ.λπ., “οργανώνεται συνεκτικό σύστημα εισπράξεως δημοσίων εσόδων, με σκοπό το μεν να καθίσταται δυνατή και να μη ματαιώνεται η, συνταγματικώς άλλωστε επιβαλλομένη (άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος), είσπραξη των χρεών προς το Δημόσιο, με παράλληλη, όμως, έγκαιρη ενημέρωση του οφειλέτη του Δημοσίου, ο οποίος δύναται να ασκεί επικαίρως τα ένδικα βοηθήματα και μέσα που του παρέχει ο νόμος”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οφειλέτης μπορεί να προσφύγει  δικαστικώς, με τη διεξαγωγή διαγνωστικής δίκης, ενώ παράλληλα έχει πληροφορηθεί  το χρέος του, υπογραμμίζουν οι δικαστές: “Ο οφειλέτης γνωρίζει ευθέως πότε το βεβαιωμένο χρέος του καθίσταται ληξιπρόθεσμο και από την επόμενη της ημέρας κατά την οποία το χρέος κατέστη ληξιπρόθεσμο, είναι δυνατή η λήψη σε βάρος του αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη του χρέους”.

Εάν ο οφειλέτης δεν είναι συνεπής, συντάσσεται το κατασχετήριο, το οποίο δεν κοινοποιείται στο οφειλέτη, παρά μόνο στην Τράπεζα, σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ: “Η μη κοινοποίηση στον οφειλέτη οφείλεται στον προφανή λόγο ότι, αν αυτός επληροφορείτο την επικειμένη λήψη του μέτρου, θα έσπευδε να εισπράξει από τον τρίτο (σ.σ.: Τράπεζα) τα οφειλόμενα σ’ αυτόν χρήματα ή απαιτήσεις ή θα ανελάμβανε τα εις χείρας τρίτου κινητά του, με συνέπεια, βεβαίως, να καθίσταται αδύνατη η εξ αυτών ικανοποίηση της αξιώσεως του Δημοσίου....Η μη πρόβλεψη στο νόμο και πρόσθετης υποχρεώσεως για μία τρίτη, ενδιάμεση, κοινοποίηση προς τον οφειλέτη πριν από την ενεργοποίηση του δικαιώματος του Δημοσίου να λάβει εις βάρος του μέτρα αναγκαστικής εκτελέσεως, δεν παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις ούτε, ειδικώτερον, την διάταξη του άρθρου 20 παρ. 2 του Συντάγματος, αφού καθιδρύεται, πάντως, στο νόμο πλήρες και αποτελεσματικό σύστημα έννομης προστασίας του οφειλέτη του Δημοσίου”.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ ΚΑΛΑ ΓΕΙΑ ΜΑΚΑΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΑΤΕ.ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΚΙΝΟΥΝΤΕ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙΣ? ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΙΔΙΟΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΗΣ .ΚΑΠΟΤΕ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΤΩΡΑ ΟΧΙ.

Δημοσίευση σχολίου