Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Τί να βάλω στο καλάθι του Ιουνίου; Κεράσια


Κόκκινα, γλυκά και ζουμερά, τα κεράσια ωριμάζουν μόνο το καλοκαίρι.

Μπορεί, λοιπόν, να έχουμε την ευκαιρία να τα απολαμβάνουμε μόνο μερικές εβδομάδες το χρόνο, αλλά η αναμονή σίγουρα αξίζει!

Τι μας προσφέρουν: Τα κεράσια, που πιστεύεται ότι προέρχονται από την...
Κερασούντα της Μικράς Ασίας (από όπου και πήραν το όνομά τους), εμφανίζονται στην αγορά στις αρχές Ιουνίου και τα βρίσκουμε μέχρι και τον Ιούλιο, ενώ θεωρούνται εξαιρετικά ευεργετικά για την υγεία.

Περιέχουν ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες στις οποίες οφείλουν το ζωηρό κόκκινο χρώμα τους, είναι πλούσια σε β-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ θεωρούνται από τα πλουσιότερα φρούτα σε φλαβονοειδή, τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική δράση. Παράλληλα, αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία του εντέρου, περιέχουν σημαντική ποσότητα καλίου, το οποίο βοηθάει στην καλύτερη ρύθμιση της πίεσης, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση και τη συμβολή της στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού και περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις μελατονίνης, που έχει συσχετιστεί με την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Τεστ φρεσκάδας: Βεβαιωθείτε ότι τα κοτσάνια τους είναι πράσινα και όχι ξεραμένα. Τα φρέσκα κεράσια έχουν λαμπερό χρώμα, είναι σφριγηλά και στεγνά, χωρίς αλλοιώσεις στη σάρκα τους. Μην σας προβληματίζουν όσα έχουν διπλούς καρπούς. Αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες ή στην κακή γονιμοποίηση, αλλά η κατανάλωσή τους δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο.

Στην κουζίνα: Τρώγονται σκέτα, αλλά φτιάχνουν επίσης μοναδική κερασόπιτα, γευστικότατο γλυκό του κουταλιού και υπέροχη μαρμελάδα κεράσι. Δίνουν νοστιμιά σε τάρτες και κέικ, μπορούν να αντικαταστήσουν τις φράουλες σε συνταγές, όπως η Pavlova ή απλώς να τηγανιστούν και να πασπαλιστούν με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Τολμήστε να τα συμπεριλάβετε και στη μαγειρική σας, ξεκινώντας από ένα χοιρινό φιλέτο με σάλτσα κεράσι! Μην ξεχνάτε επίσης ότι τα κουκούτσια των κερασιών δίνουν άρωμα στο μπράντυ.

Στο ψυγείο: Τα κεράσια διατηρούνται για λίγες μέρες στο ψυγείο. Αποθηκεύστε τα -μαζί με τα λαχανικά- στα χαμηλά ράφια.

Tip: Πριν τα καταναλώσετε, αφήστε τα λίγη ώρα εκτός ψυγείου για να ανακτήσουν το άρωμα και τη γεύση τους.

vita.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου