Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

«Εκ παραδρομής»; τροπολογίες ντροπής


Πριν από μερικές μέρες δυο βουλευτές της ΝΔ (Κ. Τζαβάρας και Φ. Πιπιλή) κατήγγειλαν ότι είχε ψηφιστεί τροπολογία (ίσχυσε για 20 μέρες, και ακυρώθηκε με νεότερη) με την οποία εξαλειφόταν ή περιοριζόταν -κατά τους καταγγέλλοντες-, η ποινική ευθύνη για το αδίκημα της δωροδοκίας αξιωματούχων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται από το κράτος. Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο κ. Τζαβάρας δήλωσε ότι η συγκεκριμένη διάταξη κάλυψε και κατηγορουμένους για την υπόθεση Siemens και...
ότι απευθύνθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Αθανασίου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι εισήχθη και ψηφίστηκε «εκ παραδρομής» η τροπολογία και γι' αυτό με νεότερη καταργήθηκε.

Όλα αυτά φαίνονται περίεργα. Καταρχήν για να εισαχθεί και ψηφιστεί τροπολογία στο συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο έπρεπε να περάσει από πολλαπλό έλεγχο: από την κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, το γραφείο υπουργού, το υπουργείο Οικονομικών που συνέπραξε και τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης. Αρα, ήταν δύσκολο να εισαχθεί και ψηφιστεί διάταξη εκ παραδρομής.

Γεννώνται επίσης πολλά ερωτηματικά γιατί ενώ η καταγγελία έγινε από βουλευτές της ΝΔ που συγκυβερνά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ύψωσαν τους τόνους, γεγονός που δημιουργεί εύλογες απορίες για το τι πράγματι συνέβη, ενώ παράλληλα υπήρξαν και διαμαρτυρίες δικαστικών ενώσεων που άφηναν αιχμές για περίεργες νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν επιεική μεταχείριση των καταχραστών του Δημοσίου. Τέλος, ο κ.Τζαβάρας ζήτησε από τον εισαγγελέα του ΑΠ να διατάξει έρευνα για να φανεί αν κάποιοι ωφελήθηκαν από την τροπολογία ή ποιοι ωφελούνται (γιατί ευεργετικός νόμος ακόμη κι αν ισχύσει για μια μέρα, μπορεί να ωφελήσει πολλούς).

Βεβαίως, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Αθανασίου, με κατηγορηματικές δηλώσεις του τόνισε ότι η κυβέρνηση με πρόσφατο νόμο αυστηροποίησε τις ποινικές διατάξεις για ενεργητική ή παθητική δωροδοκία αξιωματούχων του Δημοσίου κι ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ευεργετικές διατάξεις για τους καταχραστές του Δημοσίου.

Από την εξέλιξη της υπόθεσης μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι (λίγοι δυστυχώς) βουλευτές που δεν περιορίζονται μόνο στο να ψηφίζουν, αλλά έχουν το θάρρος να επισημάνουν και καταγγείλουν τα λάθη και έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι οι καταγγελίες έγιναν από βουλευτές της συγκυβέρνησης. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η αντιπολίτευση μάλλον δεν ελέγχει αποτελεσματικά την εξουσία, ενώ το θέμα θα έπρεπε να έχει απασχολήσει τους δικηγορικούς συλλόγους και τα ΜΜΕ.

Εύχομαι να μη συνέβη τίποτε, αλλά επειδή το να εισαχθεί και ψηφιστεί διάταξη εκ παραδρομής δημιουργεί πολλά ερωτηματικά καλό θα είναι να γίνει δεκτή η πρόταση-αίτηση του κ. Τζαβάρα και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ελέγξει για να φανεί αν ωφελήθηκαν κάποιοι και ποιοι από την επί 20 μέρες ισχύ της τροπολογίας αυτής που ως ευεργετική διάταξη σίγουρα κάποιους ωφέλησε.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι δυστυχώς πολλές φορές στο παρελθόν το Κοινοβούλιο ψήφισε τροπολογίες που είχαν το χαρακτήρα επέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης. Ετσι ενδεικτικά αναφέρω ότι το 1996 με τροποποίηση του άρθρου 242 του ΠΚ μπήκαν στο αρχείο εκατοντάδες κακουργήματα (παράνομες μεταγραφές φοιτητών από σχολές του εξωτερικού με ψευδείς βεβαιώσεις πανεπιστημιακών γιατρών ότι έπασχαν από ανίατα νοσήματα) για τα οποία είχε ολοκληρωθεί η ανάκριση και βρίσκονταν στη φάση του προσδιορισμού, πριν ένα χρόνο ψηφίστηκε τροπολογία (ευτυχώς ανακλήθηκε) που έλεγε ότι δώρα προς δημόσιους λειτουργούς δε συνιστούν δωροδοκία αν γίνονται «σε έκφραση ευγνωμοσύνης» και πριν από μερικούς μήνες είχε εισαχθεί άλλη τροπολογία με την οποία προβλεπόταν ότι δε θα υπήρχαν ποινικές ευθύνες για αξιωματούχους ΝΠΔ ή ΝΠΙΔ αν στις συμβάσεις για εκτέλεση ενός έργου δεν κατασκεύαζαν αυτό αλλά κάτι άλλο παρεμφερές.

Τελειώνοντας θα ήθελα να εξάρω τη στάση των δύο βουλευτών της ΝΔ, που είχαν το θάρρος (κάτι πολύ σπάνιο για το ελληνικό Κοινοβούλιο) να επισημάνουν και καταγγείλουν ένα λάθος της κυβέρνησης που στηρίζουν. Αν όλοι οι βουλευτές λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο σίγουρα θα είχαμε καλύτερο Κοινοβούλιο.




ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ

δικηγόρου, πρώην προέδρου του ΔΣΘ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου