Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Πότε θα δοθεί & ποιοι θα πάρουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα


Εγγυημένο εισόδημα για τα νοικοκυριά σχεδιάζει η κυβέρνηση με ποσό που θα ξεκινά από 230 ευρώ και θα φτάνει μέχρι τα 400 ευρώ το μήνα.

Θα αφορά τα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας και θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο για...
20.000 δικαιούχους, ενώ το 2015 θα καλύψει 250.000 νοικοκυριά.

Το βασικό επίδομα σύμφωνα με το σχέδιο της υπουργικής απόφασης και όπως δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος ορίστηκε στα 230 ευρώ για ένα άτομο που έχει ιδιόκτητο σπίτι αντικειμενικής αξίας έως 80.000 ευρώ.

Από εκεί και πέρα αυξάνεται ως εξής:

-Ένας δικαιούχος 230 ευρώ
-Για τη σύζυγο ακόμη 70 ευρώ
-Για ένα παιδί 50 ευρώ
-Για δεύτερο παιδί 50 ευρώ

Αν υπάρχουν εισοδήματα από άλλες πηγές που είναι κάτω από 4.800 ευρώ το χρόνο, τότε θα γίνεται συμψηφισμός.

Δηλαδή μια τετραμελής οικογένεια αν έχει 3.000 ευρώ εισόδημα θα παίρνει άλλα 1.800 ευρώ το χρόνο.


Με δύο εισοδήματα αναφοράς και με βάση το ευνοϊκότερο για τον πολίτη εισόδημα, αναμένεται να κριθούν τόσο οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν όσο και εκείνες που πρόκειται να υποβληθούν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, την ερχόμενη Δευτέρα, για το κοινωνικό μέρισμα, ενώ κανείς δεν θα κληθεί να επιστρέψει το επίδομα.

Αυτό διευκρινίζουν παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς επαναβεβαιώθηκε ότι όλες οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν, αλλά και εκείνες που πρόκειται να υποβληθούν έως τις 30 Ιουνίου, θα εξεταστούν με βάση τα νέα εισοδηματικά όρια και τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος (για τα εισοδήματα 2013), με στόχο να διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων (π.χ. νέοι άνεργοι).

Οι συγκεκριμένοι παράγοντες από το ΓΛΚ ρωτήθηκαν εάν κάποιος πολίτης κληθεί να επιστρέψει το επίδομα στην περίπτωση που προκύψουν διαφορές μεταξύ των εισοδημάτων του 2012 και του 2013.
Για παράδειγμα, τι μέλλει γενέσθαι με έναν δικαιούχο, ο οποίος είχε εισοδήματα 9.000 ευρώ το 2013 (πάνω από το εισοδηματικό όριο), αλλά το 2012 είχε εισόδημα 4.000 ευρώ;

Ή με άλλον, ο οποίος υπέβαλε μεν την αίτηση τον Απρίλιο και κρίθηκε με βάση τα εισοδήματα του 2012 (5.000 ευρώ) εισπράττοντας το μέρισμα, αλλά με βάση το εισόδημα του 2013 που ήταν 11.000 ευρώ (πάνω από το εισοδηματικό όριο) δεν το δικαιούται;

Οι εν λόγω παράγοντες αποσαφήνισαν ότι κατ' αρχήν ουδείς θα κληθεί να επιστρέψει το επίδομα που έχει εισπράξει, ενώ προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που θα ανακύψουν με τα διαφορετικά εισοδήματα, θα ληφθεί υπόψη το ευνοϊκότερο εισόδημα για τον πολίτη, ήτοι το χαμηλότερο.
Πάντως, δεν αποκλείεται να τεθεί και κάποιο όριο για τη διαφορά στο ύψος μεταξύ των δύο δηλωθέντων εισοδημάτων, εάν, δηλαδή, αυτή είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Οριστικές αποφάσεις για όλα αυτά αναμένεται να ληφθούν σε νέα σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την επόμενη εβδομάδα, μεταξύ του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τη σημερινή σύσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τον υφυπουργό Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου, τη νέα γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου και τους Φίλιππο Σαχινίδη, Γιώργο Κουτρουμάνη και Χρήστο Πρωτόπαππα από το ΠΑΣΟΚ αξιολογήθηκε η πορεία υποβολής των αιτήσεων και διαπιστώθηκε ότι μετά τη διεύρυνση των κριτηρίων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, το ποσό που έχει πιστωθεί για το κοινωνικό μέρισμα, θα αποδοθεί πλήρως στην ελληνική κοινωνία.

Επαναλαμβάνεται ότι με βάση την, από 3 Ιουνίου 2014, ανακοίνωση:

1. Διευρύνεται το βασικό όριο εισοδήματος από 6.000 ευρώ σε 7.050 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Συνεπώς, για οικογένεια με δύο παιδιά το συνολικό όριο εισοδήματος διαμορφώνεται στα 11.750 ευρώ, από 10.000 ευρώ που ήταν ως τώρα.

2. Όλες οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ως τώρα και απορρίφθηκαν, καθώς και όσες θα υποβληθούν μέχρι τέλος Ιουνίου, καταληκτική προθεσμία για την καταβολή των αιτήσεων, θα αξιολογηθούν με τα εισοδήματα των φετινών δηλώσεων φόρου εισοδήματος και τα νέα εισοδηματικά όρια.

Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι το προς διάθεση ποσό θα αποδοθεί πλήρως στην ελληνική κοινωνία, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.


Σε πέντε δήμους

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και ο υφυπουργός Β. Κεγκέρογλου χειρίζονται την υλοποίηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Τα επίπεδα ανεργίας θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό για τους πέντε πρώτους δήμους που θα ενταχθούν στον νέο θεσμό
Παράλληλα θα τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει πως η αντικειμενική αξία της περιουσίας των δικαιούχων δεν θα υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ (αφορά οικογένεια με παιδιά).
Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα δοθεί στη δημοσιότητα κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, όπου θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις συμμετοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε πέντε δήμους και στη συνέχεια θα αξιολογηθεί με στόχο να επεκταθεί στο σύνολο της χώρας το δεύτερο εξάμηνο του 2015.
Το θέμα χειρίζονται ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και ο υφυπουργός Β. Κεγκέρογλου και στόχος είναι η χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος να συνδυαστεί με ένα πακέτο κοινωνικών παροχών. Συγκεκριμένα οι δικαιούχοι:
  • Θα έχουν δυνατότητα ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο.
  • Θα παίρνουν επίδομα θέρμανσης.
  • Θα μπορούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Απόρων (μια σειρά προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης).
  • Θα μπορούν να ενταχθούν σε συγκεκριμένες δράσεις, εφόσον έχουν παιδιά (π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί για μικρά παιδιά, προγράμματα στέγασης για φοιτητές και σπουδαστές). Συγκεκριμένα το μηνιαίο ποσό ναμένεται να διαμορφωθεί στα 230 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, συν 70 ευρώ για τη σύζυγο και από 50 ευρώ για κάθε παιδί. Ουσιαστικά τετραμελής οικογένεια θα παίρνει έως και 400 ευρώ τον μήνα.
Ωστόσο, θα λαμβάνονται υπόψη και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος. Μεταξύ άλλων θα λαμβάνονται υπόψη ακίνητα (δεν θα μετράει αν ο δικαιούχος έχει σπίτι με χαμηλή αντικειμενική αξία για ιδιοκατοίκηση), αυτοκίνητα, μετοχές, εισοδήματα από ενοίκια και όποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο έχει ο δικαιούχος.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μεμονωμένο άτομο θα δικαιούται το επίδομα, αν έχει μόνο ένα σπίτι -στο οποίο κατοικεί-, εφόσον η αντικειμενική του αξία δεν υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ.
Το ποσό αυτό προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων και θα φτάνει μέχρι και τα 200.000 ευρώ για τις οικογένειες (αν και υπάρχει πρόταση το ποσό αυτό τελικά να διαμορφωθεί στα 150.000 ευρώ).
Η υπουργική απόφαση θα προβλέπει μεταξύ άλλων:
  • Η αίτηση για το επίδομα θα κατατίθεται ηλεκτρονικά από τους ενδιαφερομένους.
  • Στη συνέχεια θα γίνεται διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι δικαιούχοι με την προσκόμιση δικαιολογητικών.
  • Η πληρωμή των χρημάτων θα γίνεται από τον ΟΓΑ (που έχει την ευθύνη και για τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων).
Σημειώνεται πως η αρχική απόφαση προέβλεπε πως το μέτρο θα εφαρμοστεί σε δύο περιφέρειες, ωστόσο τελικά θα επιλεγούν πέντε δήμοι (εκ των οποίων ο ένας τουλάχιστον θα είναι στην Αττική).
Η επιλογή των δήμων θα γίνει με βάση μια σειρά κριτηρίων, με βασικό το επίπεδο ανεργίας στις συγκεκριμένες περιοχές.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου