Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ ~ Nέες κατηγορίες δικαιούχων




Κοινωνικό τιμολόγιο για βραχυχρόνια ανέργους και αποσυνδεδεμένα νοικοκυριά. Τι προβλέπει η τροποποιημένη υπουργική απόφαση.

Υπεγράφη από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Μάκη Παπαγεωργίου, τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, το οποίο με τις αλλαγές που προβλέπονται, ενισχύεται περαιτέρω.


Συγκεκριμένα, δημιουργείται νέα κατηγορία δικαιούχων του ΚΟΤ που «έρχεται να καλύψει την ανάγκη παροχής φθηνότερου ηλεκτρικού ρεύματος σε ανέργους που δεν καλύπτονται από την ήδη υπάρχουσα κατηγορία του ΚΟΤ, λόγω μικρότερου χρονικού διαστήματος στην ανεργία».
Οι δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας ελέγχονται άμεσα από τον ΟΑΕΔ για το τρίμηνο διάστημα συνεχούς ανεργίας, αλλά εκ των υστέρων για το αν πληρούνται τα εισοδηματικά τους κριτήρια, ακριβώς για να είναι άμεση η ανταπόκριση στις πραγματικές τους ανάγκες. Με την πάροδο ενός έτους από την ένταξη, η κατηγορία αυτή συγχωνεύεται με την ήδη υπάρχουσα κατηγορία ΚΟΤ για ανέργους.

Επιπλέον, δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο για την κάλυψη των ευπαθών καταναλωτών οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω χρεών, ώστε να επανασυνδέονται άμεσα και να εντάσσονται σε ειδικό μειωμένο τιμολόγιο για την κάλυψη βασικών ενεργειακών τους αναγκών με την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο αποτελεί εργαλείο της Πολιτείας για την προστασία και ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων και αφορά το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:

1. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΝ ΤΡΙΜΗΝΗΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Ενισχύεται η ένταξη των ανέργων στο ΚΟΤ με τη δημιουργία και νέας κατηγορίας δικαιούχων ανέργων, οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν άμεσα μετά από τρεις μήνες συνεχούς ανεργίας και με ετήσιο συνολικό οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος μικρότερο από 12.000 ευρώ, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος, προσαυξανόμενο κατά 6.000 ευρώ στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα.
Στο παραπάνω φορολογούμενο εισόδημα, δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου που τυχόν συμπεριλαμβάνεται στην ετήσια δήλωσή του και αφορά την περίοδο που προηγήθηκε της περιόδου ανεργίας του. Στην περίπτωση κατά την οποία και οι δύο σύζυγοι είναι άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, για τον υπολογισμό του φορολογούμενου οικογενειακού εισοδήματος, η τυχόν αφαίρεση εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες που συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω δήλωση αφορά και στους δύο ανέργους.

Ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων για την κατηγορία αυτή πραγματοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται κατά το έτος υποβολής της αίτησης.

Το όριο της συνολικής τετραμηνιαίας κατανάλωσης, σε ετήσια κυλιόμενη βάση, δεν υπερβαίνει τις 1500kWh.

Για τον υπολογισμό του ορίου κατανάλωσης δεν λαμβάνεται υπόψη η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας βάσει νυκτερινού τιμολογίου.

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις, με τη γνωστή διαδικασία, από την ημερομηνία δημοσίευσης της ΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΛΟΓΩ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ (ΚΟΤ ΙΙΙ)

Δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο για την κάλυψη των ευπαθών καταναλωτών, οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω χρεών, ώστε να επανασυνδέονται άμεσα και να εντάσσονται σε ειδικό μειωμένο τιμολόγιο για την κάλυψη βασικών ενεργειακών τους αναγκών με την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.
Δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας, είναι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι από την 1η Νοεμβρίου 2013στα συσσίτια των ΟΤΑ, των Περιφερειών, της Εκκλησίας, των -κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 13 του Συντάγματος- γνωστών θρησκειών και δογμάτων και οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους προμηθευτές τους.

Η διαδικασία ένταξης στην συγκεκριμένη κατηγορία γίνεται μέσω Επιτροπών στους Δήμους όλης της χώρας, αποτελούμενες από έναν εκπρόσωπο της αντίστοιχης Δημοτικής Αρχής, έναν  εκπρόσωπο του Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) και έναν εκπρόσωπο Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να ελέγχουν τις προϋποθέσεις και να δίνουν άμεσα την εντολή για την επανασύνδεση των ευπαθών καταναλωτών. Με απόφαση του οικείου Δημάρχου, συγκροτούνται οι Επιτροπές και ορίζονται τα μέλη, καθώς και ο συντονιστής αυτών.

Η ένταξη στην συγκεκριμένη κατηγορία ισχύει για ένα τετράμηνο. Μετά το πέρας του τετραμήνου αυτού, ο καταναλωτής απεντάσσεται. Εφόσον ήταν ήδη ενταγμένος σε κατηγορία δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, παραμένει στην κατηγορία όπου ήταν δικαιούχος προ της ένταξής του σε αυτή την ειδική κατηγορία. Στις περιπτώσεις όπου ο καταναλωτής δεν ήταν δικαιούχος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, ενημερώνεται από την Επιτροπή που προαναφέρθηκε για το δικαίωμά του να υποβάλει άμεσα αίτημα ένταξης σε κάποια κατηγορία του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, για την οποία πληροί τα ισχύοντα κριτήρια.

Το ΚΟΤ ΙΙΙ ισχύει έως 31.12.2015 και εφαρμόζεται για το σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έως και 1700kWh, και αφορά σε κατανάλωση (ημέρας ή/και νύκτας για τους καταναλωτές που διαθέτουν μετρητή νυκτερινής κατανάλωσης) ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη βασικών αναγκών της κύριας κατοικίας του δικαιούχου.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου