Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Βρώμα & Δυσωδία


Η Βουλή σήμανε λήξη των εργασιών της Ολομέλειας λόγω θέρους την ημέρα που έφτασε στο γραφείο του προέδρου της Ευ. Μεϊμαράκη η δικογραφία εις βάρος των πρώην υπουργών επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, Γιώργου Παπακωνσταντίνου (Οικονομικών) και Ευάγγελου Βενιζέλου (Άμυνας) για την εν λόγω υπόθεση.

Οι εισαγγελείς που διενήργησαν την προκαταρκτική εξέταση (η οποία αμφισβητήθηκε ως πράξη από το ΠΑΣΟΚ) διαπίστωσαν ότι «προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ευθύνης υπουργών» και έστειλαν την δικογραφία στη Βουλή για να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Κάτι που δεν θα συμβεί αφού η Βουλή «έκλεισε» λίγες ώρες πριν φτάσει η δικογραφία

(νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά) για τις θερινές διακοπές και επήλθε παραγραφή των τυχόν αδικημάτων.


Για την έρευνα και τα συμπεράσματα των δύο εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς, Πόπης Παπανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνου, ενημερώθηκε εγκαίρως η αντιεισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου και η δικογραφία εστάλη στην Βουλή από τον εισαγγελέα τυ Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.

Ημερομηνία παραλαβής από τον κ.Αθανασίου εμφανίζεται η 30η Απριλίου 2014.


Με ένα μήνα καθυστέρηση

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, με τη σειρά του, έστειλε την δικογραφία στη Βουλή στις 30 Μαϊου, πλην όμως αυτή εμφανίζεται να φτάνει στο γραφείο του Προέδρου του Σώματος Ευ. Μεϊμαράκη στις 4 Ιουνίου 2014, δηλαδή την ημέρα που ανακοινώθηκε ότι η Ολομέλεια διακόπτει εσπευσμένα τις εργασίες της λόγω θέρους... Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η δικογραφία έφτασε λίγες ώρες αφότου πρωτοκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα λήξης των εργασιών της Ολομέλειας.

Τι σημαίνει τούτο; Ότι η υπόθεση υποβρύχια-ναυπηγεία Σκαραμαγκά μπαίνει στο αρχείο: με το κλείσιμο της Ολομέλειας συμπληρώθηκε η κοινοβουλευτική διετία μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές ενώ τα «τυχόν αδικήματα» σημειώθηκαν στην αμέσως πριν τις εκλογές περίοδο, δηλαδή επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Για την χρονική σύμπτωση, να φτάσει η δικογραφία στη Βουλή λίγες ώρες μετά τη λήξη εργασιών της Ολομέλειας, δεν υπάρχει κανένα σχόλιο – ούτε από τον υπουργό Δικαιοσύνης ούτε από τη Βουλή.


ΠΑΣΟΚ: Παιδιαριώδης επικοινωνιακή κίνηση 

Η Χαριλάου Τρικούπη σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να συσταθεί Εξεταστικη επιτροπή για την εν λόγω υπόθεση απορρίφθηκε από την Ολομέλεια στις 18 Δεκεμβρίου 2013. Στη συνέχεια – σημειώνει – η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου «αντιλαμβανόμενη την κοινοβουλευτική ήττα του κόμματός της» κατέθεσε στην Εισαγγελία τα πρακτικά της Βουλής, σε «μια παιδιαριώδη επικοινωνιακή κίνηση καθώς καμία εισαγγελική αρχή δεν είχε την αρμοδιότητα να διενεργήσει δήθεν προκαρταρκτική εξέταση».

Αφήνει μάλιστα αιχμές εναντίον των εισαγγελέων που διενήργησαν την έρευνα λέγοντας ότι «η κα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είμαστε βέβαιοι ότι θα ελέγξει όλη αυτή την αντισυνταγματική και παράνομη μεθόδευση για τη δημιουργία φευγαλέων εντυπώσεων προς κομματική χρήση»...


«Φαρσοκωμωδία» από Βούλτεψη 

Στον χορό αργά το βράδυ μπήκε και η Σοφία Βούλτεψη, παίρνοντας το μέρος του κυβερνητικού εταίρου και επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφού χαρακτηρίζει «φαρσοκωμωδία» την υπόθεση, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει: «Βαφτίζοντας τα πρακτικά της Βουλής «δικογραφία», προσπαθούν  να αποπροσανατολίσουν, προκαλώντας θόρυβο γύρω από ένα ανύπαρκτο θέμα και μιλώντας για «εγκλήματα» με τα οποία ουδόλως ασχολήθηκαν μετά τον Δεκέμβριο του 2013. Ό,τι και να κάνουν, δεν πρόκειται να αποφύγουν την σκληρή κριτική των συνιστωσών τους για την καθήλωσή τους στις πρόσφατες εκλογές».


«Ξέπλυμα» κατά ΣΥΡΙΖΑ

Για «κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό ξέπλυμα» κάνει λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. “Την ημέρα που η Κυβέρνηση έκλεισε άρον-άρον και αιφνιδιαστικά τη Βουλή (4/6/2014), καταγγείλαμε ότι αυτή η μεθόδευση, μεταξύ άλλων, εξυπηρετούσε την παραγραφή ή την εξοικονόμηση επιχειρημάτων παραγραφής υποθέσεων κακουργημάτων εις βάρος του Δημοσίου, στα οποία εμπλέκονται Κυβερνητικά πρόσωπα των Κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, αφού το κλείσιμο σήμαινε ‘το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της επόμενης (από την περίοδο 2009-2012) βουλευτικής περιόδου’. Επισημάναμε, μεταξύ των υποθέσεων, τις υποθέσεις των εξοπλιστικών και των υποβρυχίων, καθώς και ότι πρωταθλητής στις υπό παραγραφή υποθέσεις είναι ο κ. Βενιζέλος”, σημειώνει μεταξύ άλλων.



Της Μαρίνας Μάνη










Πολιτικό σεισμό πρώτου μεγέθους προκαλεί η χθεσινή αποκάλυψη-βόμβα ότι η δικογραφία για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στο οποίο εμπλέκεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 4 Ιουνίου, δηλαδή την ημέρα που έκλεισε άρον άρον η Ολομέλεια, και η οποία ανακοινώθηκε χθες με καθυστέρηση δύο εβδομάδων προκειμένου να παραγραφούν οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σε βάρος του ίδιου και του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η δικογραφία επί αρκετούς μήνες κρατήθηκε μυστική σε διάφορα συρτάρια και όταν πια δεν μπορούσε να μείνει κρυφή, η κυβέρνηση έκλεισε τη Βουλή ώστε να παραγραφεί η υπόθεση.

Από το χρονολόγιο της υπόθεσης προκύπτει ότι η δικογραφία είχε φύγει από τα χέρια των εισαγγελέων Διαφθοράς από τις 18.3.2014. Περίπου δύο μήνες μετά, στις 5.5.2014, έφτασε στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, όπου και παρέμεινε περίπου έναν μήνα -διαρκούσης μάλιστα της προεκλογικής περιόδου-, έως ότου, στις 30.5.2014 τη διαβίβασε στη Βουλή. Ωστόσο, πήρε αριθμό πρωτοκόλλου (σφραγίδα) από την ειδική γραμματεία του προέδρου της Βουλής στις 4.6.2014, ημέρα κατά την οποία έκλεισαν αιφνιδιαστικά (και όλως... τυχαίως) οι εργασίες της Ολομέλειας.

Στο διαβιβαστικό έγγραφο των δύο εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς, των Πόπης Παπανδρέου και Αντ. Ελευθεριάνου, με ημερομηνία 18.3.2014 επισημαίνεται ότι «από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης υπουργών-μελών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των Ε. Βενιζέλου, πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας, και Γ. Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργού Οικονομικών, κατά το χρονικό διάστημα από τις 17.10.2010 και εντεύθεν». Διαβίβασαν, μάλιστα, τη δικογραφία χωρίς αξιολόγηση, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Η δικογραφία βασίζεται στα πρακτικά της συζήτησης της Βουλής στις 18.12.2013 για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια που απέστειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου (20.12.2013) στην αντεισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου.

Σε χθεσινή της δήλωση, η κυρία Κωνσταντοπούλου επισημαίνει ότι «η διαδρομή της δικογραφίας αποτελεί επιτομή κοινοβουλευτικού και κυβερνητικού ξεπλύματος» και καταγγέλλει τον Ε. Βενιζέλο ως «πρωταθλητή στις υπό παραγραφή υποθέσεις».

Με την άποψη του ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, η οποία υποστήριξε ότι η Βουλή έχει αποφανθεί αμετάκλητα μέσω ονομαστικής ψηφοφορίας την απόρριψη της πρότασης για εξεταστική. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία κατηγορούσε Σαμαρά και Βενιζέλο ότι είναι συνέταιροι και στη συγκάλυψη σκανδάλων.

Στο μεταξύ, η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, τόνισε ότι «ο Αντώνης Σαμαράς είναι σάπιο δεκανίκι του Βενιζέλου».


Εχει το θράσος το ΠΑΣΟΚ να απειλεί
Με επίθεση στη Δικαιοσύνη αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε το ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου γίνεται λόγος για «δήθεν φάκελο δικογραφίας». Επικρίνει τους δύο εισαγγελείς για «παιδαριώδη επικοινωνιακή κίνηση», σημειώνοντας ότι καμία εισαγγελική Αρχή δεν είχε αρμοδιότητα να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση και καλεί την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ε. Γκοτζαμάνη να ελέγξει πειθαρχικά τους δύο εισαγγελείς αλλά και την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου . Ο Τ. Ρήγας δήλωσε, μάλιστα, στη Βουλή ότι «ο Βενιζέλος δεν θα τ' αφήσει έτσι...». Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί ακόμη τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κάθε φορά που στοχεύει τον Ε. Βενιζέλο «ηττάται πολιτικά».


Λευτέρης Γαλανός







2 σχόλια:

Κρασοπατήρ είπε...

Ώστε επι ένα ολοκληρο μηνα, ο Αθανασιου είναι "ξεχασμενη" η δικογραφια στο συρταρι του.. Σωστα ?

Μετα εκανε (4) ημερες να παει από την παραλαβη της Βουλης στα χερια του Μειμαρακη, διοτι απλα εκεινη την ημερα ειχαν "κανονισει" να κλεισει η Βουλη.. Σωστα ?

Και μετα εχουμε τις γνωστες παπαρια - δηλωσεις του Πασοκ και της Βουλτεψη.. Σωστα ?

Ρε μην του κοιτατε.. Βαρατε τους, που ελεγε και ο Χαρυ Κλυν !

Μιλαμε για πολιτικους αλητες, για πολιτικα τσογλανια του χειριστου είδους..

Και τελικα ας μας επιβεβαιωσει καποιος ότι ο Παπουλιας ζει και δεν είναι κερινο ομοιωμα ... Δεν γινεται να μην αντιδρα σε όλα αυτά.!

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΣΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940 ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΧΩΡΙΣΤΕΙ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΑΛΛΑΣΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΣ Ο ΕΝΑΣ ΤΙΣ ΒΡΩΜΙΕΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ.ΠΡΑΓΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΛΕΟΝ ΦΑΙΝΕΤΕ ΚΑΘΑΡΑ ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΙΧΕ ΑΝΑΓΓΕΙΛΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΠΕΝΑΚΗ ΤΟ 2005 ΣΤΟΝ ΠΔ ΠΑΠΟΥΛΙΑ.ΠΛΕΟΝ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΟΡΘΙΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ Κ@ΛΟ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΥΦΛΗ ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΤΥΦΛΩΣΑΝ ΟΙ << ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ>> ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ.ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΥΡΙΝΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΛΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΝΑ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΙ.ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΞΕΝΕΥΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΒΛΕΠΕΤΕ.Η ΜΟΝΗ ΣΑΣ ΣΚΕΨΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΦΟΡΤΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ.

Δημοσίευση σχολίου