Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΕΝΦΙΑ ~ Με e-mail η ειδοποίηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων



Έως το τέλος του μήνα θα έχουν μπει στο TAXIS τα τελικά ποσά για τον ΕΝΦΙΑ.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η Σ. Σεχπερίδου διευθύντρια της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων, στο τέλος του μήνα θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.


Μάλιστα σημείωσε ότι δεν θα σταλούν ταχυδρομικά τα ειδοποιητήρια, αλλά τα στοιχεία με το λογαριασμό για το φόρο θα ανέβουν στο Taxis και στη συνέχεια θα σταλεί για ειδοποίηση ένα mail.

Ο υπολογισμός του νέου φόρου θα γίνει με συνδυασμό συντελεστών και χαρακτηριστικών των ακινήτων.

Στα κτίρια, ο βασικός φόρος έχει 12 κλιμάκια από 2- 13 ευρώ/τ.μ. και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, προσόψεων.

Στα ημιτελή ή νεόδμητα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,4, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους χρησιμοποιείται συντελεστής 0,1.

Όλα τα αγροτικά βοηθητικά κτίσματα, όπως στάνες και αποθήκες απαλλάσσονται πλήρως. Ο συμπληρωματικός φόρος εφαρμόζεται σε αξία ακινήτων από 300.000 ευρώ και πάνω, με συντελεστές 0,1% ως 1% (από 1 εκατ. ευρώ και άνω).

Στα οικόπεδα ο φόρος κλιμακώνεται (25 κλιμάκια) από τα 0,003 ευρώ/ τ.μ έως 9 ευρώ/ τ.μ. Όσον αφορά στα αρδευόμενα αγροτεμάχια, ο ελάχιστος φόρος είναι 2,2 ευρώ/ στρέμμα.

Ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή ως το τέλος Δεκεμβρίου.

Σε ότι αφορά το κοινωνικό μέρισμα μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για τη διεύρυνση των κριτηρίων.



Αυξημένες επιβαρύνσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους  που έχουν στην κατοχή τους διαμερίσματα, μονοκατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια ακόμη και μη  ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, εντός ή εκτός σχεδίου πόλης, φέρνει ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α) που θα ξεκινήσει να εισπράττεται από τον επόμενο μήνα.

Οι φορολογούμενοι θα ενημερωθούν για το «λογαριασμό» του νέου φόρου με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) που θα λάβουν από την εφορία. Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 θα γίνει στο τέλος Ιουνίου.

Όμως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν θα ταχυδρομήσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν ηλεκτρονικά και θα αναρτηθούν στον λογαριασμό των φορολογούμενων στο Taxisnet.

Επίσης η ΓΓΔΕ θα αποστείλει e-mail στους ιδιοκτήτες ακίνητων με το οποίο θα τους ενημερώνει για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Ο νέος φόρος που επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο σχεδόν σε όλα τα ακίνητα θα πρέπει να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% είτε σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που θέλουν να υποβάλουν το Ε9 για να διορθώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν μέχρι τα μέσα Ιουνίου, δηλαδή πριν ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, χωρίς να αντιμετωπίζουν την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ.

Εξάλλου με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα από τον Ιούλιο μέχρι και το Σεπτέμβριο να υποβάλουν αρχική ή τροποιητική δήλωση  Ε9 ώστε να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που θα βρουν στα εκκαθαριστικά.
Φέτος για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια, οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι και οι οικοπεδούχοι. Για τους οικοπεδούχους, η «κεραμίδα» είναι ιδιαίτερα βαριά καθώς ο φόρος ξεκινά από τα 3 ευρώ και φθάνει έως 9.000 ευρώ το στρέμμα.

Σε ότι αφορά στα αγροτεμάχια μπορεί να γλύτωσαν το φόρο τα μαντριά και τα κοτέτσια, όμως για τα χωράφια θα καταβληθεί για πρώτη φορά φόρος, έστω και 1 ευρώ.

Για τα σπίτια, ο βασικός φόρος που επιβάλλεται κυμαίνεται από 2 ευρώ το τ. μ. έως 13 ευρώ το τ. μ..
Το φορολογικό φορτίο είναι μεγαλύτερο για τους φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία αποτελούμενη κατά κύριο λόγο από ένα σπίτι στην πόλη (διαμέρισμα ή μονοκατοικία), ένα ή περισσότερα αδόμητα οικόπεδα και ένα ή περισσότερα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια, καθώς και γενικότερα για όσους κατέχουν καλλιεργούμενες αρδευόμενες εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίου, μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα (είτε ημιτελή είτε αποπερατωμένα) και αδόμητα οικόπεδα.
Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν μονοκατοικίες μεσαίας ή μεγάλης αξίας σε εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα που δεν έχουν πλήρη κάλυψη του συντελεστή δόμησης καθώς και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο.  Μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι αυτοί πλήρωναν μόνο το ΕΕΤΑ για τις μονοκατοικίες.

Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις θα υποστούν και όσοι κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα - ημιτελή ή αποπερατωμένα – κτίσματα («γιαπιά», ξενοίκιαστα «κενά» κτίσματα κατοικιών ή επαγγελματικής στέγης, τα οποία δεν αποδίδουν καθόλου εισόδημα) και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 200.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά για τα συγκεκριμένα ακίνητα (μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν για τα ακίνητα αυτά και από το ΕΕΤΑ και από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας).

Αυξημένους φόρους θα κληθούν να καταβάλουν φέτος και οι κάτοχοι αυθαιρέτων κτισμάτων που τα νομιμοποίησαν το 2013 καθώς και όσοι είναι ιδιοκτήτες κατοικιών με ημιυπαίθριους χώρους ή άλλους χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης που «τακτοποιήθηκαν» με διάφορους νόμους από το 2010 έως το 2013.

Ο υπολογισμός του νέου φόρου θα γίνει με συνδυασμό συντελεστών και χαρακτηριστικών των ακινήτων. Στα κτίρια, ο βασικός φόρος έχει 12 κλιμάκια από 2- 13 ευρώ/τ.μ. και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, προσόψεων. Στα ημιτελή ή νεόδμητα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,4, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους χρησιμοποιείται συντελεστής 0,1.Όλα τα αγροτικά βοηθητικά κτίσματα, όπως στάνες και αποθήκες απαλλάσσονται πλήρως.

Στα οικόπεδα ο φόρος κλιμακώνεται (25 κλιμάκια) από τα 0,003 ευρώ/ τ.μ έως 9 ευρώ/ τ.μ. Όσον αφορά στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης προβλέπεται η εφαρμογή ενός βασικού συντελεστή φορολογίας (Β.Σ.Φ.), ο οποίος ορίζεται σε 0,001 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή σε 1 ευρώ ανά στρέμμα. Από κει και πέρα για τον υπολογισμό του τελικού φόρου λαμβάνονται υπόψη και διάφοροι άλλοι συντελεστές που αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης.  Για τα αρδευόμενα αγροτεμάχια, ο ελάχιστος φόρος είναι 2,2 ευρώ/ στρέμμα.

Επίσης επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος στην αξία των ακινήτων που υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 0,1% και φθάνουν 1% για αξία πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου