Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Το Krasoblog στηρίζει Γιούνκερ για πρόεδρο στο Eurogroup


«Γερό ποτήρι» ο Γιούνκερ ~ Για πρωινό πίνει κονιάκ

Ξεσπαθώνουν κατά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ οι Βρετανοί. Στον πόλεμο που διεξάγει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, εναντίον του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, τον οποίο δεν θέλει να δει στην κεφαλή της Κομισιόν, βρίσκει «συμπαραστάτη» δημοσίευμα της Daily Mail, που αποκαλεί τον Γιούνκερ «μέθυσο», επικαλούμενη...
δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων- μεταξύ αυτών και του προέδρου του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ- και υποστηρίζει ότι λόγω της αδυναμίας του στο ποτό δεν είναι κατάλληλος για πρόεδρος της Κομισιόν.


Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail διατείνεται ότι η φερόμενη αδυναμία του Γιούνκερ στο ποτό είναι «κοινό μυστικό» στις Βρυξέλλες και μάλιστα επικαλείται μεταξύ άλλων, ανώτατο Βρετανό αξιωματούχο που υποστηρίζει ότι «οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες παραδέχονται ότι ο Γιούνκερ είναι ο λάθος άνθρωπος για αυτή την θέση, αλλά έχουν υποχωρήσει στους Γερμανούς».

«Ας τους αφήσουμε να ψηφίσουν δημοσίως, ώστε να ξέρουμε σε ποιον να ρίξουμε το φταίξιμο, όταν τα κάνει χάλια» λέει η πηγή που δεν κατονομάζεται.

Ο Κάμερον, που θεωρεί τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, φεντεραλιστή και όχι ικανό να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος θεωρεί αναγκαίες για την Ευρώπη, έχει προειδοποιήσει ότι θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για να εμποδίσει την εκλογή του, απειλώντας ότι αν οι άλλοι ηγέτες αρνηθούν να εξετάσουν την πιθανότητα να αναζητήσουν άλλον υποψήφιο, τότε θα απαιτήσει να γίνει ψηφοφορία.


Κάμερον και Γιούνκερ σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, τον Ιούνιο του 2013.
Κάμερον και Γιούνκερ σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, τον Ιούνιο του 2013.


Υψηλόβαθμα στελέχη των Συντηρητικών, της παράταξης του Κάμερον, αποφάσισαν να στηρίξουν τον Βρετανό πρωθυπουργό σε αυτή την «σταυροφορία» γράφει η Mail, μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, που συγκεντρώνοντας παλιότερες και νέες δηλώσεις «ειδημόνων» αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

-Σύμφωνα με ανώτερη διπλωματική πηγή που μίλησε στην εφημερίδα, «ο κ. Γιούνκερ φέρεται να πίνει κονιάκ για πρωϊνό».

-Ήταν «τύφλα στο μεθύσι», συμπεριφερόταν άξεστα και επαναλάμβανε την λέξη «γαμ…» κατά την διάρκεια συνάντησης


Ο νυν πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ παρατηρεί με βλέμμα βλοσυρό, τον προκάτοχό του, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο νυν πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ παρατηρεί με βλέμμα βλοσυρό, τον προκάτοχό του, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
 
-Το γερμανικό Der Spiegel ανέφερε ότι «ο Γιούνκερ έπινε πάρα πολύ για πολλά χρόνια» και μάλιστα ορισμένες φορές «στα κρυφά» και ότι η αδυναμία του ήταν γνωστή στο Λουξεμβούργο.
-Ευρωπαίος απεσταλμένος- που δεν κατονομάζεται- αποκαλεί «κοινό μυστικό στις Βρυξέλλες» τα μεθύσια του Γιούνκερ και τον χαρακτηρίζει «πολιτικά και προσωπικά ακατάλληλο» για την προεδρία της Κομισιόν.

-Βέλη εναντίον του Γιούνκερ, είχε εξαπολύσει και ο διάδοχός του στην κεφαλή του Eurogroup, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ερωτηθείς σε ολλανδική εκπομπή αν επιτρεπόταν το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ στις συνόδους του Eurogroup, απάντησε:
«Απαγορευόταν πάντα. Μόνο ο προηγούμενος πρόεδρος (δηλ. ο Γιούνκερ) δεν το τηρούσε…Ήταν γερός πότης και καπνιστής».

Ωστόσο όταν ρωτήθηκε αν είχε μεθύσει ποτέ κάποιος πολιτικός κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο Ντάισλεμπλουμ σημείωσε ότι κανείς δεν είχε βγει «εκτός» στις συνόδους στις οποίες συμμετείχε ο ίδιος.


«Δεν έχω προβλήματα υγείας! Αφήστε με ήσυχο!»

Εξοργισμένος με τα...καρφιά του Ολλανδού, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είχε απαντήσει: «Δεν έχω πρόβλημα με το ποτό, αρκετά! Αφήστε με ήσυχο με αυτές τις κατηγορίες που δεν είναι αληθείς. Δεν έχω προβλήματα υγείας! Το βρίσκω προκλητικό να πρέπει να έρχομαι συνεχώς αντιμέτωπος με φήμες για μένα».

H εφημερίδα επικαλείται επίσης αναφορά του πρώην πράκτορα Αντρέ Κέμερ, που περιγράφει μια συνάντηση στην οποία συμμετείχε ο ίδιος, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Λουμεμβούργου.

Στην εν λόγω αναφορά ο Κεμερ γράφει: «Προς το βραδάκι, συναντηθήκαμε στο γραφείο του Γιούνκερ. Υπήρχε μια μυρουδιά μπαγιάτικου καπνού και μια ενοχλητική νότα αλκοόλ στον αέρα. Μισο-παραπατώντας, σηκώθηκε από το πίσω μέρος του γραφείου του. Ο Γιούνκερ ήταν τύφλα στο μεθύσι. Παρήγγειλε δυο εσπρέσο για τον ίδιο και μας ζήτησε να κάτσουμε...».

Η Daily Mail αναφέρεται και σε δημοσίευμα των Financial Times που είχαν γράψει για τον Γιούνκερ:
«Το ποτό ήταν πάντα θέμα κουτσομπολιού στις Βρυξέλλες. Έχει αποδείξει την ικανότητά του να αντέχει τα ολονύχτια παζάρια των Βρυξελλών με την βοήθεια του μπράντι και των τσιγάρων…Ίσως ο επόμενος πρόεδρος της ΕΕ θα μπορούσε να βάλει ένα από αυτά τα σλόγκαν στο τοίχο του γραφείου του: ''Δεν χρειάζεται να είσαι μεθυσμένος για να δουλέψεις εδώ, αλλά βοηθάει''».

Σε άλλο, πρόσφατο δημοσίευμά της του Ιουνίου, η οικονομική εφημερίδα ανέφερε:

«Σίγουρα, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είναι ένας παλιομοδίτης φεντεραλιστής, αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να ενθουσιαστεί κανείς…Γνωρίζει τον μηχανισμό των Βρυξελλών. Είναι αναγνωρισμένη η ικανότητά του στην επίτευξη συμφωνιών, παρότι είναι συνήθης παρατήρηση μεταξύ των διπλωματών, ότι πίνει πάρα πολύ. Ο κ. Γιούνκερ είναι η λάθος επιλογή γιατί τα δεδομένα της Ευρώπης και του κόσμου έχουν αλλάξει».

Η δημοσιοποίηση των φημών για την αδυναμία του Γιούνκερ στο ποτό ξεκίνησαν πέρυσι, όταν παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου.

Οι σύμμαχοι του Γιούνκερ ωστόσο υποστηρίζουν ότι έχει πέσει θύμα μιας βρώμικης, συκοφαντικής εκστρατείας, επικαλούμενοι την εμπειρία του σε θέσεις ευθύνης και το γεγονός ότι πολύ συχνά κλήθηκε να λάβει δύσκολες αποφάσεις, πράγμα που έκανε με επιτυχία, όπως τονίζουν.

Δήμητρα Ράγια / www.ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου