Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Τι γεύση είχε το κρασί 3.700 χρόνια πρίν;


Ένα κελλάρι 3.700 ετών ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε ανασκαφή σε παλάτι των αρχαίων Καναανιτών στο Ισραήλ και έφερε στο φως πολύ χρήσιμα στοιχεία για τις μεθόδους οινοποίησης της εποχής εκείνης.

Oι αρχαιολόγοι της έρευνας έδωσαν συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη Πέμπτη, πριν παρουσιάσουν επίσημα τα στοιχεία στο συνέδριο των τμημάτων ασιατικών σπουδών των αμερικανικών πανεπιστημίων. Όπως φαίνεται...
από τους περίτεχνους πολυτελείς αμφορείς που ανακαλύφθηκαν, τα δοχεία περιείχαν κάποιο ακριβό ποτό, που προορίζονταν για τα συμπόσια, λένε οι αρχαιολόγοι.  «Δεν πρόκειται για ένα κρασί, από αυτά που πίνει κάποιος με το φαγητό όταν γυρίσει από την δουλειά», διευκρίνισε ο AndrewKos, από το πανεπιστήμιο Brandeis.

Η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιώνει την υποψία των ερευνητών ότι τα κρασιά της εποχής εκείνης είχαν περίπλοκες «συνταγές», κάτι για το οποίο μέχρι στιγμής είχαμε ως μόνο αποδεικτικά στοιχεία τα αρχαία κείμενα, μας εξηγεί ο Eric Cline του πανεπιστημίου George Washington.

Το κελλάρι βρέθηκε πριν το περσινό καλοκαίρι, σε ανάκτορο κοντά στη πόλη Nahariya στο βόρειο Ισραήλ. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν σε ένα χώρο 40 αμφορείς, χωρητικότητας περίπου 60 λίτρων. Η ποσότητα που βρέθηκε είναι μικρή για να προμηθεύσει ένα ολόκληρο χωριό, γι΄ αυτό οι ερευνητές υποθέτουν ότι χρησίμευε μόνο για τις εκδηλώσεις του παλατιού. Τα δοχεία είναι όλα φτιαγμένα από το ίδιο υλικό ενώ σύμφωνα με τις χημικές αναλύσεις περιείχαν κόκκινο και πιθανότητα λευκό κρασί. Δεν υπάρχει πλέον υγρό στοιχείο στους αρχαίους αμφορείς του κελαριού αλλά από τα υπολείμματα  βρέθηκαν στοιχεία από μέλι, μέντα, κέδρο, ρητίνη και φλοιό κανέλλας.

krasiagr.com

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι γεύση είχε το κρασί 3.700 χρόνια πρίν; μυριζε μεντα και ειχε γευση σπραιτ. τι λε ωρε γιουτσοο

Δημοσίευση σχολίου