Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Σαμοθράκη ~ Έφτιαξαν τη μεγαλύτερη «Νίκη» σε όλο τον κόσμο


Φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τότε που η «Νίκη» της Σαμοθράκης αποσπάστηκε βίαια από την πατρίδα της, για να καταλήξει στο μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι, όπου εκτίθεται ώς τις μέρες μας.

Σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσει τη θλιβερή επέτειο του βίαιου ξεριζωμού αυτού του σπουδαίου καλλιτεχνήματος από την ελληνική γη, η...
αστική -μη κερδοσκοπική εταιρεία ΙΔΕΑ, που ιδρύθηκε το 2011 στη Σαμοθράκη και δραστηριοποιείται σήμερα σε όλη την Μακεδονία και τη Θράκη, εμπνεύστηκε και υλοποίησε μια εξαιρετικά πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα εικαστική δράση: έτσι, λοιπόν, με τη συμμετοχή 20 εθελοντών, ανέλαβε να φτιάξει το περίγραμμα του διάσημου αγάλματος σε κάτοψη διαστάσεων περίπου 50 επί 70 μέτρων, στην πλαγιά δίπλα από το υδραγωγείο της Παλαιόπολης, στον δρόμο προς τη Χώρα της Σαμοθράκης.

Χρησιμοποιώντας την τεχνική του land art (με πέτρες που μαζεύτηκαν από τη γύρω περιοχή) δημιουργήθηκε το περίγραμμα του αγάλματος πάνω στη γη και στη συνέχεια αυτό χρωματίστηκε λευκό. Πριν από μερικές ημέρες, αυτή η μεγάλη «Νίκη» χρωματίστηκε και με άλλα χρώματα, κοσμώντας τη σαμοθρακιώτικη γη, εντυπωσιακή και μεγαλοπρεπής.

«Με αυτόν τον τρόπο, η ΙΔΕΑ και οι εθελοντές της θέλησαν να δείξουν πως η ‘Νίκη’ μπορεί να κοσμεί το μουσείο του Λούβρου, το όνομά της ωστόσο θα παραμείνει για πάντα ‘Νίκη της Σαμοθράκης’», σημειώνουν οι εμπνευστές του εγχειρήματος, εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από την κίνησή τους.

makthes.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου