Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Ιατρικό φακελάκι ~ Πόσο πάει η... ταρίφα

 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες ασθενών που πλήρωσαν φακελάκι - Πόσο πάει η... ταρίφα Ως την κορυφή του παγόβουνου, θεωρούν οι ειδικοί στο χώρο της υγείας, την περίπτωση του καρδιοχειρουργού στον Ευαγγελισμό ο οποίος πιάστηκε «στα πράσα» με φακελάκι και τέθηκε σε αργία. 

Η διαφθορά στα νοσοκομεία είναι μεγάλη και τα φακελάκια είναι συνηθισμένα ενώ τα στόματα μένουν κλειστά ακόμη και για όσους γνωρίζουν τις συμβαίνει. 

Ο τιμοκατάλογος της διαφθοράς στο ΕΣΥ ποικίλει και συγκεκριμένα:

Στα 2.000 ευρώ ανέρχεται κατά μέσο όρο η «ταρίφα» για επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες πολιτών στον ιστότοπο «έδωσα φακελάκι». Ενδεικτικό είναι ότι 1.069 πολίτες παραδέχονται ότι αναγκάστηκαν να δώσουν φακελάκι σε κάποιο γιατρό του ΕΣΥ ή ακόμη και σε ιδιώτη ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για φακελάκι σε επεμβάσεις που δεν χρειάζονταν. «Πρωταθλητές» αναδεικνύονται ορθοπεδικοί και καρδιοχειρουργοί με ... τιμολόγιο έως και 10.000 ευρώ!

Ωστόσο, στην ιστοσελίδα φιλοξενούνται και περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι δηλώνουν ότι εξυπηρετήθηκαν χωρίς να χρειασθεί να πληρώσουν, επαινώντας μάλιστα ιατρικό και λοιπό προσωπικό για την αντιμετώπισή τους.Στην συντριπτική τους πάντως πλειοψηφία, οι καταγγελίες αφορούν γιατρούς του ΕΣΥ οι οποίο απαίτησαν «φακελάκι» και μάλιστα προσδιόρισαν το ποσό.
Λιγότερες είναι οι περιπτώσεις πολιτών που δηλώνουν ότι έδωσαν φακελάκι με δική τους πρωτοβουλία, για να ... ευχαριστήσουν τον γιατρό.

Πιο αναλυτικά:

Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, ασθενής αναγκάστηκε να δώσει φακελάκι ύψους 2.000 ευρώ σε ορθοπεδικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση.
Στις 19 Φεβρουαρίου, ασθενής παρέκαμψε τη λίστα αναμονής στο Λαϊκό και χειρουργήθηκε μόλις μία μέρα μετά. Σύμφωνα με τον καταγγέλλων «ο πατέρας μου χειρουργείται αύριο με ... πολύ καλή σειρά στο χειρουργείο!!! Με 500 ευρώ όλα γίνονται σε αυτή τη χώρα».

Καθηγητής Καρδιολογίας στην Κρήτη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρέπεμψε ασθενή σε μεγάλο ιδιωτικό κέντρο της Αθήνας για να χειρουργηθεί. Εκεί ο καρδιοχειρουργός ζήτησε 10.000 ευρώ, χωρίς απόδειξη «γιατί θα έφερνε διεθνούς φήμης Γάλλο χειρουργό να χειρουργήσει τον πατέρα μου, με μεγάλη πείρα στην μιτροειδή βαλβίδα. Η εγχείρηση έγινε, ο πατέρας μου πέθανε στο νοσοκομείο και έχω ήδη κάνει μήνυση» αναφέρεται στην καταγγελία.

Απίστευτη είναι η καταγγελία που αφορά στην περίπτωση 88χρονου ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο επισκέφθηκε σε ιδιώτη αγγειολόγο με πόνους στα πόδια και πρόβλημα φλεβίτη. Ο γιατρός έξαλλος του φώναξε ότι άργησε πολύ για να εξεταστεί και τώρα είναι μάλλον αργά. Γι αυτό του συνέστησε την ιδιωτική κλινική όπου εργαζόταν για να υποβληθεί ο 88χρονος σε αγγειογραφία. Ο γιατρός ενημέρωσε ότι «η φλέβα είναι τελείως βουλωμένη και πρέπει ο ασθενής να κάνει επέμβαση». Εκτός από την αμοιβή της κλινικής ο ίδιος ο γιατρός -κατά την καταγγελία- ζήτησε την φιλική τιμή των 1.300 ευρώ. Ο 88χρονος όμως αποφάσισε να πάρει και μια δεύτερη γνώμη και η γνωμάτευση ήταν ότι δεν χρειάζεται χειρουργείο!

Σε άλλη περίπτωση, μια δωρεάν στεφανιογραφία σε δημόσιο νοσοκομείο, στοίχισε 150 ευρώ! Όταν ολοκληρώθηκε η εξέταση ο ασθενής ρώτησε τον γιατρό εάν οφείλει κάτι για να λάβει την απάντηση: «δώσε ότι έχεις». Ο ασθενής έβγαλε και έδωσε 150 ευρώ και ο γιατρός είπε: «δώσε και ένα κατοστάρικο ακόμα»!

Νοέμβριος του 2013 σε μεγάλο καρδιοχειρουργικό κέντρο, ο διευθυντής απαίτησε και έλαβε 10.000 ευρώ, χωρίς απόδειξη, για εγχείρηση βαλβίδες. «Μακάρι να είχα πάει σε ιδιωτικό που η νοσηλεία και οι γιατροί θα ήταν καλύτεροι και θα μου ερχόταν πιο φτηνά!!», σημειώνει ο καταγγέλλων.
Δέχθηκε να καταβάλλει φακελάκι 1.000 ευρώ προκειμένου να παρακάμψει την τεράστια λίστα αναμονής για χειρουργείο που επικαλέστηκε καθηγητής Ουρολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Μετά το χειρουργείο, ο ασθενής είχε πρόβλημα αλλά ο καθηγητής ...εξαφανίστηκε.

Φακελάκι 1.000 ευρώ καταγγέλλει ότι εκβιάστηκε να δώσει ασθενής στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης προκειμένου ο γιατρός «να κάνει την πάρα πολύ, όπως είπε, δύσκολη επέμβαση και να την βάλει σε προτεραιότητα».

Σε άλλη περίπτωση, γιατρός σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της Αττικής ζήτησε 1000 ευρώ από συνταξιούχο για εγχείρηση στο ισχίο. «Η επέμβαση κράτησε περίπου μία ώρα και αφότου βγήκε απ το χειρουργείο δεν τον ξαναείδαμε παρά μόνο για να του δώσουμε τα λεφτά», σημειώνεται στην καταγγελία.

Σύμφωνα με έρευνα της Transparency International (Διεθνής Διαφάνεια) για το 2011 σχετικά με τη δωροδοκία ήσσονος σημασίας στην Ελλάδα, η πρόσθετη πληρωμή -«φακελάκι»- που δίνεται συνήθως στα δημόσια νοσοκομεία για χειρουργικές επεμβάσεις υπολογίζεται από 100 έως 30.000 ευρώ, για ταχύτερη θεραπεία από 30 έως 20.000 ευρώ και για ιατρικές εξετάσεις από 30 έως 500 ευρώ. Επισημαίνεται επίσης ότι γίνονται άτυπες πληρωμές για την απόκτηση πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, την παράκαμψη της λίστας αναμονής ή την εξασφάλιση της παροχής ιατρικής περίθαλψης από συγκεκριμένο ειδικό ιατρό.



Ο τιμοκατάλογος της ντροπής των γιατρών

Γυναικολογική επέμβαση 500 ευρώ
Ορθοπεδική επέμβαση 300 ευρώ
Επέμβαση καρδιάς (by pass) 500 ευρώ
Αγγειοχειρουργική επέμβαση 650 ευρώ
Καισαρική τομή 1.300 ευρώ
Επέμβαση ΩΡΛ 2.000 ευρώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου