Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Χοντραίνει το παιχνίδι η Αλβανία κατά της Ελλάδας


Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα στέλνει στη δικαιοσύνη τον νυν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος υπέγραψε με την Ελλάδα το κείμενο της συμφωνίας για τον καθορισμό της ΑΟΖ.

Ίσως πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με τα ζητήματα που δημιουργεί η Αλβανία, η οποία δεν περιορίζεται απλώς στη μη τήρηση των συμφωνιών με την Ελλάδα που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες, αλλά ασκεί άκρως επιθετική πολιτική.


Είναι δε αδιάφορο, εάν οι επιθετικές ενέργειες οφείλονται στην δημιουργία ρεύματος υπέρ της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του κ. Ράμα (κατά το πρότυπο της τακτικής του κ. Γκρούεφσκι), ο οποίος αδυνατώντας να επιλύσει τα στοιχειώδη προβλήματα της αλβανικής κοινωνίας, επιδίδεται -και αυτός- σε έξαρση των ακραίων συναισθημάτων των Αλβανών. Σημασία έχει, ότι ανεξαρτήτως των λόγων της εμπρηστικής συμπεριφοράς, στρέφεται κατά της χώρας μας.

Το τελευταίο «κατόρθωμα» της αλβανικής κυβέρνησης, αφού χωρίς αντίσταση από ελληνικής πλευράς περιθωριοποίησε τον ελληνισμό της Χιμάρας, είναι η παραπομπή σε δίκη των εμπλεκομένων στην συμφωνία καθορισμού των μεταξύ μας ΑΟΖ. Μετά την αρχική προσφυγή του ο κ. Ράμα -ως αντιπολίτευση ακόμη- στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας για την ακύρωση της συμφωνίας, τώρα «χοντραίνει το παιχνίδι» και στέλνει στην δικαιοσύνη τον νυν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Λουλεζίμ Μπάσα, πρώην υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος υπέγραψε το κείμενο της συμφωνίας, με την κα. Μπακογιάννη.

Πηγαίνοντας λίγο πίσω, υπενθυμίζω πως ο κ. Ράμα κατηγορούσε και τον ίδιο τον κ. Μπερίσα, ως δωροδοκηθέντα από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να μας παραχωρήσει 242 τ.χλμ. θαλάσσιας έκτασης, που όμως δικαιωματικά -κατά τον κ. Ράμα- ανήκουν στην Αλβανία. Τώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας κ. Ντιτμίρ Μπουσάτι ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα να ερευνήσει σχετικά με τον τρόπο που διαπραγματεύτηκε ο κ. Μπάσα την συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα,

«Ο εισαγγελέας μπορεί να ερευνήσει κατά πόσον έχουμε να κάνουμε με παράβαση του άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα, με βάση την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία στην περίπτωση της συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων δεν υπερασπίστηκαν τα εθνικά συμφέροντά μας, παραχωρώντας θαλάσσιες εκτάσεις στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Μπουσάτι στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής.

Το άρθρο 210, όπως μας ενημερώνει η Himara, που ανέφερε ο υπουργός προβλέπει φυλάκιση 5-10 έτη για συμφωνίες με ξένες χώρες για εν μέρει ή πλήρως παραχώρηση εδαφών. Η εισαγγελία Τιράνων θα καλέσει αρχικώς τους εμπειρογνώμονες της διαπραγματευτικής ομάδας που συμμετείχαν στη σύνταξη της συμφωνίας.

Ο κ. Μπερίσα (που κάθε άλλο παρά φιλέλληνας μπορεί να θεωρηθεί) μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή χαρακτήρισε «γελοίες» της κινήσεις της κυβέρνησης του κ. Ε. Ράμα και τόνισε ότι η συμφωνία έγινε με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη μέθοδο που χρησιμοποιείται στο σχεδόν 98% των περιπτώσεων, γι' αυτό όπως είπε το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εντόπισε λάθη σε αυτήν τη ρύθμιση.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας μάλιστα, απέρριψε κατηγορηματικά το επιχείρημα της έλλειψης εξουσιοδότησης από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, δηλώνοντας ότι το Σύνταγμα αναγνωρίζει το δικαίωμα εξουσιοδότησης και στον πρόεδρο και στον πρωθυπουργό και ότι υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις που η εξουσιοδότηση έχει δοθεί από τον πρωθυπουργό.

Αν και η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις προσεκτικά, μετά και τις δηλώσεις Μπερίσα θα πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις από τα Τίρανα -έγραψε η εφημερίδα «Έθνος»-, και κυρίως να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα είτε εφαρμογής της υπάρχουσας συμφωνίας είτε επανυπογραφής της (έστω με οριακές προσαρμογές). Όμως, προσθέτω εγώ, η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία αφού οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, δεν έθεσαν κανένα όρο προκειμένου να δώσει η Ελλάδα την συγκατάθεσή της για έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Για κατακλείδα να προσθέσω, ότι διάχυτη είναι η εντύπωση ότι υπάρχει «δάκτυλος» και της Άγκυρας, που δεν επιθυμεί να υπάρξει προηγούμενο στην περιοχή με συμφωνία οριοθέτησης βάσει του Δικαίου της Θάλασσας.



Ο Μακεδών / voria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου