Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Δήλος: Ο φορολογικός παράδεισος της αρχαιότητας ~ Μηχανή του Χρόνου (Βίντεο)


Η εκπομπή ταξιδεύει στο ιερότερο νησί της αρχαιότητας, τη Δήλο και παρουσιάζει τους αμέτρητους θησαυρούς της, πολλοί απ’ τους οποίους χάθηκαν ή ξεχάστηκαν μέσα στο χρόνο.

Στην αρχαιότητα λεγόταν άδηλος νήσος και φανερώθηκε, δηλαδή έγινε Δήλος, όταν η Λητώ γέννησε εκεί τον Απόλλωνα και την Άρτεμη. Η Δήλος, ως γενέτειρα του Θεού του Φωτός, θεωρούνταν ιερή κι έγινε το μήλον της έριδος των μεγαλύτερων ναυτικών δυνάμεων του Αιγαίου, οι οποίες ανταγωνίζονταν για το ποια θα χτίσει τα πιο λαμπρά αφιερώματα.



Η εκπομπή περιηγείται στο νησί και με τη βοήθεια αρχαιολόγων και ειδικών παρουσιάζει την ιστορία των μνημείων, όπως το Άνδηρο των Λεόντων, τον ναό του Απόλλωνα, το ναό της Ίσιδας, το θέατρο, τα σπίτια και τους εμπορικούς δρόμους του νησιού που κάποτε φιλοξενούσε χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες.


Η Δήλος έγινε ο φορολογικός παράδεισος της αρχαιότητας, καθώς απαλλάχθηκε από φόρους και δασμούς. Εκεί συγκεντρώθηκε όλος ο πλούτος της εποχής, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και έμποροι από κάθε γωνιά της Μεσογείου.

Η εκπομπή παρουσιάζει τις περιπέτειες των κατοίκων, οι οποίοι βρέθηκαν στο στόχαστρο των Αθηναίων, που απαγόρευσαν να γεννιούνται και να πεθαίνουν στο νησί οι ντόπιοι. Στη συνέχεια, μετέφεραν από τη Δήλο στην Αθήνα το ιερό ταμείο της περίφημης Δηλιακής Συμμαχίας. Με τα χρήματα του ταμείου χρηματοδοτήθηκαν τα έργα στην Ακρόπολη.

Το κοσμοπολίτικο νησί της αρχαιότητας, η Δήλος κατοικήθηκε από ανθρώπους από κάθε γωνιά της Μεσογείου. Οι μικροί δρόμοι και το πολεοδομικό σχέδιο θυμίζουν τη γειτονική Μύκονο και τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Οι οικίες και τα καταστήματα μαρτυρούν τον πλούτο του νησιού και την ευμάρεια των κατοίκων. Έκαναν συμπόσια, γλεντούσαν και στόλιζαν τα σπίτια με μαρμάρινα γλυπτά και εξαιρετικά ψηφιδωτά. Χαρακτηριστικό είναι το σπίτι της Κλεοπάτρας, μίας πλούσιας Αθηναίας, που έστησε στην είσοδο δύο αγάλματα, που αναπαριστούν την ίδια και τον σύζυγό της. Ξένες θρησκείες συνυπήρχαν ειρηνικά, μαζί με λαϊκές δοξασίες και μαγείες που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες για να σαγηνεύσουν τους άντρες. Στη Δήλο υπάρχουν παντού διάσπαρτα γλυπτά ή ανάγλυφα φαλλών, σύμβολο γονιμότητας, προστασίας από το κακό και στοιχείο καλής ζωής.

Η αρχή του τέλους έγινε με τις επιδρομές του Βασιλιά του Πόντου, Μιθριδάτη, που επιτέθηκε και λεηλάτησε το νησί. Μετά τις επιθέσεις, η Δήλος δεν κατάφερε ποτέ να επανέλθει και φυτοζωούσε για αιώνες. Το νησί λεηλατήθηκε από Βενετούς και άλλους Ευρωπαίους, ενώ καταστροφές έκαναν και οι κάτοικοι απ’ τα γειτονικά νησιά, που έκαιγαν το μάρμαρο, για να ασβεστώσουν τα κυκλαδίτικα σπίτια. Το 1873, ξεκίνησαν οι πρώτες ανασκαφές απ’ τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και έκτοτε το ανασκαφικό έργο τους συνεχίζεται, καθώς μέχρι τώρα ένα μικρό μέρος των αρχαιοτήτων έχει αποκαλυφθεί.

Στην εκπομπή μιλούν: Κωνσταντίνος Τσάκος αρχαιολόγος και επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων, Jean-Charles Moretti αρχαιολόγος και μέλος της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, Κώστας Μπουραζέλης καθηγητής αρχαίας ιστορίας Παν. Αθηνών, Φωτεινή Ζαφειρόπουλου αρχαιολόγος, Θάνος Σίδερης αρχαιολόγος, Ουρανία Πανούτσου αρχαιολόγος, Τζέμα Οικονομοπούλου διπλωματούχος ξεναγός, Ειρήνη Συριανού ψηφοθέτρια.

Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος 




 





Δείτε ακόμη:
Η ιστορία των φόρων ~ Η μηχανή του χρόνου (Βίντεο)







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου