Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Τί γίνεται με το "ριχτάδικο" του ΟΑΕΕ;



Μας εξευτελίζουν συστηματικά, και το κάνουνε με δόλο.

Κανονικά αυτή η συμπεριφορά εμπίπτει στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο διότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και φτωχοποιημένοι αντιμετωπίζονται με βάση τον οικονομικο-κοινωνικό προσδιορισμό τους, διαφορετικά από οποιονδήποτε άλλο Έλληνα ή ξένο.


Κανείς δεν ζητάει τα ίδια χαρτιά από έναν μετανάστη χωρίς πράσινη κάρτα, ή από ένα βορειοευρωπαίο που έτυχε να χρειαστεί περίθαλψη στη χώρα μας, όσα ζητάει από έναν ελεύθερο επαγγελματία, που η συρρίκνωση από την υπερφορολόγηση και την εσωτερική υποτίμηση, του έκλεψε το χωμί από το τραπέζι της οικογένειάς του  και το γάλα των παιδιών του.

Ενώ το ΚΕΑΟ έβγαλε 100.000 κατασχετήρια σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ από τους 450.000 αυτασφαλιζόμενους που αδυνατούν να πληρώσουν τις υπέρογκες “εισφορές”, εκδόθηκαν 0 (μηδέν) κατασχετήρια σε οφειλέτες του ΕΤΑΑ που είναι οι δικηγόροι, οι γιατροί και οι μηχανικοί.

Από την ώρα που κρατάνε τις εισφορές ίδιες με πριν την κρίση, και απαγορεύουν την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης στους ομήρους του ΟΑΕΕ, δεν μπορεί να ρυθμίσει κανείς. Ακόμα και αν το κάνουν σε 120 δόσεις όπως έχει διαρρεύσει.

Αυτό που πραγματικά συμβαίνει, είναι πως όταν κάποιος δεν είχε να πληρώσει 450 ευρώ το μήνα στα τελευταία 5 χρόνια, όταν η ελληνική οικονομία ήταν 235 δις ευρώ, δηλαδή μιάμιση φορά από όση είναι σήμερα (183 δις ή λιγότερα), πού στην ευχή του Θεού θα βρει το ίδιο ποσό να πληρώσει σήμερα που η δουλειά έχει μειωθεί κατά 70% ή περισσότερο; Πού στην ευχή θα βρει να πληρώσει και το ποσόν της ρύθμισης που του ζητάνε;

Ένας σκοτεινός τύπος που είχα γνωρίσει πριν ένα χρόνο, μου είχε πει για τον ΟΑΕΕ:

- Ρε συ, αυτοί στήνουν “ριχτάδικο”! Πάνε να μπουμπουνίσουνε το μαγαζί!
-Δηλαδή τί εννοείς ρε Γιώργο; τον ρώτησα εγώ, ο αφελής.
-Άκου πως γίνεται, κάνουν τις εισφορές με τις ρυθμίσεις πανάκριβες, με τέτοιο τρόπο ώστε οι πιο πολλοί να μη αντέχουν να τις πληρώσουν μέσα σε μια διαλυμένη οικονομία. Έτσι το μαγαζί αποκλείεται να έχει αρκετά έσοδα για να καλύψει τις οφειλές του στους υπάρχοντες συνταξιούχους. Όταν φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, και δεν θα έχουν να πληρώσουνε τους συνταξιούχους για το μήνα, τότε θα πέσει κούρεμα 50%, και οι συνταξιούχοι θα πουν και ευχαριστώ!

Δεν είχα δώσει μεγάλη σημασία στα λεγόμενα του τύπου εκείνου, και σκέφτηκα ότι μάλλον τα έλεγε υπό την επήρεια των δικών του δραστηριοτήτων.

Τώρα όμως, μετά από ένα χρόνο ουσιαστικής απραγίας από τον ΟΑΕΕ, όταν όλοι λένε φωναχτά πως μπορεί να μαζέψει έσοδα, αν μειώσει τις εισφορές σε ρεαλιστικό επίπεδο, και μακρύνει τις ρυθμίσεις επαρκώς,  το ότι συνεχίζει η προϋπάρχουσα κατάσταση προ ενός έτους, μου φέρνει τα λόγια του “σκοτεινού τύπου” στο μυαλό.

Αν όντως δεν ήθελα να εισπράξω από κάποιον, τί θα έκανα;

Θα του ζήταγα πολλά παραπάνω από αυτά που θα είχε τη δυνατότητα να πληρώσει. Για να δούμε τι σημαίνει αυτό για κάποιον που έχει πληρώσει 27 χρόνια εισφορές, και το βιβλιοπωλείο του δεν έχει πιά δουλειά, αν χρωστάει 5 χρόνια ΟΑΕΕ, με 5400 το χρόνο, με πρόστιμα και τόκους, φτάσαμε πάνω από 30.000 ευρώ. Αν τον κρατήσω στα 450 ευρώ το μήνα, δηλαδή στα 900 στο δίμηνο, και του ζητώ και 32 δόσεις που είναι σήμερα, άλλο ένα χιλιάρικο για τη ρύθμιση το μήνα, ουσιαστικά ζητώ από κάποιον που έχει πρόβλημα να πληρώνει τα 450 το μήνα λόγω αναδουλειάς, να μου δίνει 1,5 χιλιάρικο το μήνα!


Σε αυτό το σύμπαν, όσο και να θέλει να μου τα δώσει, δεν θα μπορεί!

Όταν λοιπόν θα έρθει η στιγμή που το ταμείο δε θα έχει να δώσει τις συντάξεις, θα γίνει μια “διαπραγμάτευση” με τους συνταξιούχους για κούρεμα μελλοντικών οφειλών προς αυτούς, και θα τους πω “αν θέλετε μπορώ να σας δίνω τα μισά, ή αν δεν θέλετε θα σας πληρώνω με τα σπίτια που θα κατάσχω από τους οφειλέτες μου!

Στην τελική ευθεία, όλοι θα δεχθούν το κούρεμα του 50%, και μετά με μια ρυθμισούλα, θα δώσω στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα να πληρώνουν 250 ευρώ ασφαλιστική εισφορά, και 200 ευρώ ρύθμιση, και θα είναι και ευχαριστημένοι.

Αν όμως αυτή είναι η δρομολόγηση της τρόικας, ουσιαστικά έχει λειτουργήσει σαν το “ριχτάδικο” που μου περιέγραψε ο σκοτεινός τύπος προ ενός έτους, και όχι ως εκπρόσωπος ενός κονσόρτιου δανειστών, που σκοπό έχει να βοηθήσει τη χώρα και τους πολίτες.

Αν λάβουμε υπόψιν μας ακόμα και το γεγονός ότι η τρόικα έχει απαγορεύσει στον ΟΑΕΕ να κάνει αφαίρεση πλασματικών οφειλών, για υπηρεσίες Υγείας που δεν έχει παράσχει στους ανασφάλιστους ομήρους από τότε που σταμάτησαν να πληρώνουν, τότε ουσιαστικά οι αποφάσεις αυτές έχουν εμποδίσει το ταμείο να εξυγιάνει και να αυξήσει τα έσοδά του, και το έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση, εκ προμελέτης!

Για να δούμε λοιπόν αν στην επικείμενη νομοθέτηση της λύσης του “θέματος ΟΑΕΕ” πραγματικά υπάρχει η πρόθεση να λυθεί αυτό το ζήτημα ακραίου ρατσισμού, ενάντια στη μερίδα εκείνη των Ελλήνων που μέσα από την παραγωγική οικονομία δημιουργείται ο πραγματικός πλούτος που αναδιανέμεται στην υπόλοιπη κοινωνία.


Όποιος καίγεται από την απάνθρωπη περίπτωση του ΟΑΕΕ, ή έχει καποιο συγγενή ή φίλο που βρίσκεται στο στόχαστρό του, καλά θα κάνει στις επόμενες ώρες να τον πάρει τηλέφωνο, και να του ζητήσει τα εξής:

α. Ελεύθερη επιλογή κλίμακας για τους ασφαλισμένους

β. Πάνω από 150 δόσεις αναλόγως ποσού ώστε η δόση να είναι 200 ευρώ το μήνα.

γ. Διαγραφή χρεώσεων για μη παρασχεθείσες υπηρεσίες Υγείας, και προστίμων, και αναδρομική μείωση των οφειλομένων εισφορών από την αρχή της κρίσης.

δ. Αναλογική μείωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όσων τύχουν της ρύθμισης αυτής.
Αυτό το τηλεφώνημα στον βουλευτή του, όποιος θέλει να το κάνει, έχει μια μέρα.

Μετά κληρώνει!



 Του Άγη Βερούτη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου