Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Νταμιτζάνες γυάλινες Vs δοχεία Inox για αποθήκευση & διατήρηση του τσίπουρου ~ Τιμές και συμβουλές +φωτογραφίες


*Διατριβή επί του θέματος από το Krasoblog.

Το τσίπουρο αν και μπορεί να παλαιωθεί σε ξύλινα βαρέλια για να του δώσουμε έξτρα αρώματα και χρώμα, είναι μια διαδικασία που απαιτεί γνώσεις, εμπειρία κι έξτρα χρήμα, για τις απώλειες από την εξάτμιση της αλκοόλης και στο τέλος θα έχουμε... brandy πολυτελείας.

Οπότε εμείς, σαν πτωχοί πλην τίμιοι ερασιτέχνες, πρέπει να βρούμε δοχεία, για να το διατηρήσουμε όσον το δυνατόν καλύτερα στην αρχική του σύσταση μετά την απόσταξη.

Καταρχήν απορρίπτουμε την ιδέα του πλαστικού, που μόνο για τη μεταφορά του πολύτιμου υγρού μας, μπορεί να χρησιμεύσει.

Από εκεί και πέρα, εάν έχετε μικρή ποσότητα π.χ. 5~25 λίτρων τσίπουρου, η καλύτερη και οικονομικότερη λύση είναι...



  
Οι γυάλινες νταμιτζάνες των 5lt, με το χαρακτηριστικό κίτρινο καλαθάκι, που κοστίζουν από 4 έως 6 ευρώ.

Οι συγκεκριμένες έχουνε χοντρό γυαλί και διατηρούνε το τσίπουρο αναλλοίωτο από μήνες έως και χρόνια, να προσέξετε μόνο να είναι καλό το καπάκι ή επιλέξτε έναν μεγάλο φελό για το στόμιο για να μην εξατμίζεται το αλκοόλ.





Όταν η ποσότητα του τσίπουρου είναι από 25 έως 100 λίτρα και δεν θέλουμε να γεμίζουμε το σπίτι μας με 5λιτρες νταμιτζάνες, θα πάρουμε ένα δοχείο μεγάλης χωρητικότητας.





Η πιο φθηνή λύση είναι οι γυάλινες νταμιτζάνες των 54lt με το πλαστικό από γύρω, αλλά χωρίς την κάνουλα.










































Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Φράγκων και τους πέριξ δρόμους, υπάρχουνε αρκετά καταστήματα που τις πουλάνε με τιμή από 30 ευρώ.

Την καλύτερη τιμή την βρήκα στα Γιαννιτσά στα 20 ευρώ.



Οι συγκεκριμένες δεν είναι πρακτικές γιατί είναι άβολο να τις γέρνετε για να βάζετε το τσίπουρο σε μικρότερα δοχεία ή να σερβίρετε. Προσοχή: Το γυαλί τους είναι πολύ λεπτό και το πλαστικό δεν προστατεύει σχεδόν καθόλου. Εάν ακουμπήσει λίγο σε έναν τοίχο ή κάποιο άλλο αντικείμενο, κλάφτε την νταμιτζάνα και το κυριότερο, κλάφτε το τσίπουρο που θα χυθεί και θα χάσετε τα χρήματα που κόστισε η παραγωγή ή η αγορά του!

Την απόκτηση αυτού του δοχείου, ΔΕΝ την προτείνω (εννοείται για να μην είμαστε απόλυτοι, υπάρχουνε και μερικές με χοντρότερο γυαλί-φυσικά ακριβότερες, αλλά εγώ δεν πέτυχα κάποια).


Οπότε, εάν θέλετε κάτι πιο πρακτικό και ασφαλές, θα πάρετε μία γυάλινη νταμιτζάνα με κάνουλα. Η χωρητικότητα αυτής είναι 34~54lt.

Η τιμή της όμως ξεφεύγει! Θα βρείτε την 34άρα σε τιμή από 40 έως 55 ευρώ & την 54άρα από 60 έως 85 ευρώ!

Το γυαλί είναι πιο χοντρό στο στόμιο ενώ περιβάλλεται από σύρμα που είναι επενδυμένο με πλαστικό. Στον πάτο της νταμιτζάνας υπάρχει μια τρύπα από όπου με σωληνάκι φτάνει το τσίπουρο στην κάνουλα. Δηλαδή δεν βιδώνει πάνω στο γυαλί η κάνουλα, αλλά είναι ξεχωριστή.

Δυστυχώς ο μηχανισμός δεν είναι από τους καλύτερους που έχω δει και μετά από λίγα χρόνια χαλάει. Ανταλλακτικά δεν υπάρχουν, οπότε θα αχρηστευτεί η λειτουργία της κάνουλας (στην καλύτερη περίπτωση) εάν δεν υπάρχει και κάποια διαρροή, που σημαίνει bye bye τσίπουρο & νταμιτζάνα.

Γενικά η λειτουργία της κάνουλας συμβάλλει στην ακινησία του δοχείου, αλλά το γυαλί στα πλαϊνά, δεν είναι από τα χοντρότερα που έχω δει και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σπάσει εάν γίνει κάποια απρόσεκτη κίνηση. *Σε κατάστημα που πήγα, υπήρχε ένα σπασμένο κι έβγαλα τα παραπάνω συμπεράσματα.







Κι ερχόμαστε στα δοχεία inox...

Καταρχήν θα επιλέξετε δοχείο με βιδωτό καπάκι, στο οποίο εφαρμόζει λάστιχο για στεγανοποίηση και δεν επιτρέπει στο τσίπουρο να εξατμίζεται.





Διαθέτουνε κάνουλα που βιδώνει και μπορεί να αλλαχθεί σε περίπτωση που χαλάσει ή κοπεί η φλάντζα της. *Για το λόγο αυτό θα κρατήσουμε την τάπα, για να κάνουμε την τυχόν αλλαγή.

Είναι πανεύκολο το καθάρισμά τους, δεν σκουριάζουνε, είναι ανθεκτικότατα και διατηρούνε το τσίπουρό μας για χρόνια...





Χρήσιμες συμβουλές πριν την χρήση, από τον έμπορο Viova:

Οδηγίες 
Αφαιρούμε την τάπα ασφαλείας χρησιμοποιώντας (ως κατσαβίδι) ένα κέρμα 2€ και μια πένσα.
Κρατάμε το λαστιχάκι, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε στην κάνουλα και φυλάμε την τάπα για μελλοντική χρήση (ενδεχόμενη μεταφορά του υγρού μας). Κατόπιν περνάμε το λαστιχάκι, που προαναφέραμε, στην βάση της κάνουλας. Εν συνεχεία βάζουμε Τεφλόν (αγορά από χρωματοπωλείο ή κατάστημα υδραυλικών) στο σημείο που βιδώνει η κάνουλα (3-4 περιστροφές) ώστε να πετύχουμε την στεγανοποίηση. Τέλος, προσαρμόζουμε το μεγάλο λάστιχο (φλάντζα) στο βιδωτό καπάκι του δοχείου. Το προϊόν είναι έτοιμο για καθαρισμό και χρήση.                                                      
 
Καθαρισμός
Χρησιμοποιώντας χλιαρό νερό, μαλακό σφουγγάρι και υγρό απορρυπαντικό πιάτων πλένουμε το δοχείο μας εσωτερικά και εξωτερικά. Κατόπιν σκουπίζουμε με μαλακό πανί. Πριν την χρήση καλό θα είναι να κάνουμε ένα τεστ στεγανοποίησης στην κάνουλα για να ελέγξουμε την ορθότητα της πράξης μας και να αποφύγουμε τυχόν διαρροές.
Γεμίζουμε με νερό το δοχείο λίγο πάνω από το ύψος της κάνουλας και αφού το τοποθετήσουμε για μερικά λεπτά σε κάποιο στεγνό μέρος ελέγχουμε οπτικά την στεγανότητά του.                                            (Copyright by viovas)





Υπάρχουνε αμέτρητες μάρκες στο εμπόριο, αλλά οι τιμές διαφέρουν από κατασκευαστή, ποιότητα και φυσικά τον έμπορο που τα πουλάει.

Η χωρητικότητά τους είναι από 5 έως 100 λίτρα.

Η τιμή τους όμως, όταν πρόκειται για μεγάλο μέγεθος, ελάχιστα διαφέρει. Για παράδειγμα το δοχείο ίδιας εταιρείας των 30 λίτρων μπορεί να κοστίζει 68 ευρώ, το 50άρι στα 72 και το 100άρι στα 99.

Από τις γνωστότερες εταιρείες στο χώρο είναι η Sansone, που τη διαθέτουνε οι περισσότεροι έμποροι. Έχει καλύτερα τελειώματα στις λεπτομέρειες, περισσότερη στιλπνότητα (γυαλάδα) και αρκετά χρόνια στο κουρμπέτι.

Γενικά, τα δοχεία inox μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα με οινοποιητικά είδη, ενώ πωλούνται και μέσω διαδικτύου, μιας και δεν έχουνε τον κίνδυνο να σπάσουνε κατά την μεταφορά τους.

Στα Γιαννιτσά βρήκα την καλύτερη τιμή στο 50άρι Sansone στα 52 ευρώ.

Ο viovas, δίνει δώρο και την βάση, ενώ δεν χρεώνει μεταφορικά.



Επιλογή Krasodad:

Ωραία και μουράτα τα Sansone, ήμουν έτοιμος να καταλήξω σε αυτά, εάν δεν έβλεπα σε άλλο κατάστημα τα ιταλικής κατασκευής Superfustinox μοντέλο Milano. Σαφώς ισχυρότερο κράμα (το χτυπάς και το νιώθεις συμπαγές κι όχι τενεκεδάκι), με ενισχυμένες άκρες, με "τρεις βόλτες" στο σπείρωμα στο καπάκι για καλύτερη στεγανότητα, αρκετά γυαλιστερό, με ψιλοmatt αίσθηση κι όχι σαν την πανοπλία ιππότη στον μεσαίωνα, όπως τα Sansone.




Την καλύτερη τιμή την βρήκα στα Γιαννιτσά. Το 50άρι 60 ευρώ, το 75άρι 75 ευρώ, ενώ εάν έχετε χώρο (και τσίπουρο), θα επιλέξετε με μόλις ακόμα 5 ευρώ το 100άρι στα 80 ευρώ.
(Ενημέρωση 2020: Τσάμπα πράμα! Φθηνότερο κατά 10 ευρώ το δοχείο που πήρα κι εγώ πριν 6 χρόνια. -Παραμένει άθικτο, κανένα πρόβλημα με τη φλάντζα στο καπάκι ή την κάνουλα χρωμίου).

Η κάνουλα χρωμίου συμπαραδίδεται όταν αγοράζετε δοχείο και κοστίζει μεμονωμένα 5 ευρώ. Η κάνουλα inox κοστίζει 15 ευρώ, οπότε μπορείτε με 10 ευρώ παραπάνω αρχικά, να πάρετε μία inox κάνουλα μαζί με το δοχείο.


Τοποθέτηση στο χώρο μας: Τα μεγάλα δοχεία με κάνουλα, είτε inox, είτε γυάλινες νταμιτζάνες, χρειάζονται ένα σημείο με ύψος περίπου 32 εκατοστών για να μπορείτε να βάζετε ένα όρθιο μπουκάλι από κάτω, για γέμισμα.

Οπότε θα τα έχετε στην άκρη ενός πάγκου ή τραπεζιού.




Το πιο πρακτικό για εξοικονόμηση χώρου και κόπου, είναι να προμηθευτείτε μία inox βάση για το δοχείο σας. Αυτή κοστίζει από 15 μέχρι και 25 ευρώ και θα την βρείτε στο κατάστημα που πουλά και τα δοχεία.





*Η πιο φθηνή λύση είναι να πάτε σε έναν σιδερά και με 5-6 ευρώ να σας φτιάξει μία σιδερένια.




Στο εμπόριο στην συντριπτική τους πλειοψηφία, όλα τα προϊόντα οινοποιητικής αποθήκευσης είναι ιταλικής προελεύσεως.

Η οικονομικότερη, φυσικά, λύση από όλα τα παραπάνω, είναι η αγορά ενός πλαστικού βαρελιού με βιδωτό καπάκι και χειρολαβές, που σε μεγέθη 50~75 λίτρων θα το αγοράσετε 14~18 ευρώ. Όπως ανέφερα και στην αρχή, το δοχείο αυτό κατ' εμέ είναι ιδανικό μόνο για τη μεταφορά του τσίπουρου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικών συσκευασιών από PVC, επειδή διαλύονται στο τσίπουρο οι φθαλικοί εστέρες από την επίδραση της αλκοόλης στο πλαστικοποιημένο PVC. Οι φθαλικοί εστέρες χρησιμοποιούνται ως πλαστικοποιητές και είναι τοξικοί. Προκαλούν βλάβες στο DNA, επιβαρύνουν τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών και είναι παρεμποδιστές του ορμονικού συστήματος. Η μόλυνση του τσίπουρου από τους φθαλικούς εστέρες είναι συνάρτηση της θερμοκρασίας, του χρόνου και της επιφάνειας επαφής με τις πλαστικές συσκευασίες από PVC. H φύλαξη του τσίπουρου σε γυάλινα δοχεία ή φιάλες αποτελούν θεμελιώδη παράμετρο για τη διατήρηση της υγιεινής.








Συμπέρασμα: Εάν σέβεστε το τσίπουρο που πίνετε (και την υγεία σας), θα δώσετε 55~100 ευρώ για ένα δοχείο inox και θα το έχετε για μια ζωή.


Καλές καζανιές και στην υγειά μας!







Δείτε ακόμη:



Φτιάξτε το δικό σας καζάνι για τσίπουρο με μια... χύτρα ταχύτητος ~ Οδηγίες βήμα-βήμα

Παλαίωση τσίπουρου σε δρύινο βαρέλι & χρωματισμός με χρήση πρόσθετων (chips & sticks) δρυός ~ Βήμα-βήμα συμβουλές









11 σχόλια:

Παγάνι είπε...

Ερώτηση:
Ισχύουν τα ίδια και για το ελαιόλαδο;

r+w είπε...

Πολύ καλό το άρθρο σας ....

Κρασοπατήρ είπε...

Ντάνκε r=+w :)

@Παγάνι, για ελαιόλαδο κατά μεγάλο ποσοστό ναι. Επειδή το ελαιόλαδο επηρεάζεται από το φως, θα πρέπει σε περίπτωση που μπει σε γυαλί, να αποθηκευτεί σε θεοσκότεινο μέρος. Το δοχείο inox, είναι η προτιμότερη επιλογή.

Unknown είπε...

Το λαδι ειναι απο τα χειροτερα και οπου βρει γλιστραει..Η κανουλα γενικα ειναι ασφαλης??Για την inox κανουλα μιλαω δεν υπαρχει περιπτωση να σταζει????Και κατι αλλο αυτη η εταιρια ειναι απο τις καλες στα inox???

Κρασοπατήρ είπε...

Ναι, η κάνουλα είναι ασφαλής. 3 χρόνια που έχω το συγκεκριμένο δοχείο inox, δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα.

Φυσικά υπάρχουν δεκάδες προϊόντα για να διαλέξετε:
https://www.skroutz.gr/c/1541/Docheia-Varelia.html?keyphrase=inox+%CE%B4%CE%BF%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%B1+%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%85

leonidas είπε...

Είμαι σχετικά καινούργιος στο "άθλημα" σχετικά με τον εξοπλισμό αυτό που έχω καταλάβει είναι οτι υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να κάνει κανεις κάτι και είναι ανάλογα τα χρήματα και τον χρόνο που διαθέτουμε.
Εγω έχω να προτείνω όσους είναι απο Μακεδονία τον Σταμπούλογλου-stabplast είναι Θεσσαλονίκη και έχει οτι ακριβώς θέλω δείτε (βαρέλια,ανοξείδωτα,μπουκάλι κτλ) με τις πιο καλές τιμές που εχω βρει ως τώρα.
αν εχετε να προτεινετε καποιον αλλον ακουω γνωμες..

Α καλά κρασιά να έχουμε!

Κρασοπατήρ είπε...

Φχαριστούμε για την υπόδειξη, έχει μεγάλη ποικιλία και ποιοτικά προϊόντα, τα οποία όμως, εάν δεν κάνω λάθος, πωλούνται μόνο χονδρική.

Unknown είπε...

Καλα ολα αυτα αλλα για κατασκευη ξυδιου ???

Κρασοπατήρ είπε...

@Unkown 9:41 http://krasodad.blogspot.com/2013/09/blog-post_2538.html

Antonis είπε...

Ευχαριστούμε φίλε κρασοπατήρ....
Πολύ κατατοπιστικά αυτά για το τσίπουρο.!

Κρασοπατήρ είπε...

Τις ευλογίες μου :P

Δημοσίευση σχολίου