Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Τα "χάρτινα" βιβλία μας κάνουν καλό


Ξέρουμε ότι το διάβασμα κάνει καλό στο μυαλό και στην ψυχή. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι μόλις 6 λεπτά διαβάσματος τη μέρα μειώνουν το στρες μέχρι και 68% ενώ βοηθούν το μυαλό να παραμείνει κοφτερό μέχρι να κλείσουμε τα 100.

Νέες έρευνες έρχονται να δείξουν ότι είναι σημαντικό ακόμα και το φυλλομέτρημα ενός κανονικού, μη ηλεκτρονικού βιβλίου, όταν μιλάμε για τις ευεργετικές ιδιότητες του διαβάσματος.


Πρόσφατη μελέτη διαπιστώνει ότι οι αναγνώστες που διάβασαν μια ιστορία μυστηρίου μέσω ενός e-reader Kindle θυμούνταν λιγότερα γεγονότα της ιστορίας, από αυτούς που διάβασαν την ίδια ιστορία σε βιβλίο με χάρτινες σελίδες. Η επικεφαλής της έρευνας Anne Mangen του Πανεπιστημίου Stavanger της Νορβηγίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συναισθηματικές αντιδράσεις όσων διάβαζαν το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή ήταν επίσης ηπιότερες και με λιγότερη ενσυναίσθηση απέναντι στους χαρακτήρες.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτό έχει να κάνει με τη μειωμένη διαδραστικότητα με το e-reader. Διότι όταν διαβάζουμε σε χαρτί συνδράμει και η αίσθηση της αφής. Το βιβλίο ξεδιπλώνεται, η ιστορία προχωράει, οι σελίδες μειώνονται καθώς η περιπέτεια φτάνει στο τέλος της και η αγωνία γιγαντώνεται. Όλο αυτό αυξάνει και τη μακροπρόθεσμη μνήμη του αναγνώστη. Τα χάρτινα βιβλία όμως βοηθούν επίσης και σε περιπτώσεις αϋπνίας.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η ανάγνωση ενός βιβλίου μία ώρα πριν τον ύπνο βάζει τον εγκέφαλο σε μια ζώνη διαφορετική από εκείνη στην οποία μπαίνει όταν διαβάζουμε ηλεκτρονικά. Αυτή η νέα ζώνη ετοιμάζει κατάλληλα το σώμα για ύπνο.

Έξτρα tip: υπάρχει και είδος βιβλίου που συντελεί στον καλό ύπνο. Οι επιστήμονες προτείνουν ένα καλό, ελαφρώς παλιομοδίτικο ή κλασικό μυθιστόρημα. Η Τζέιν Όστεν είναι εντάξει, γιατρέ μου;



Aναδημοσίευση www.doctv.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου